LBS valde pārrunā 2021.gadā paveikto Ziņas

LBS valde pārrunā 2021.gadā paveikto

Trešdiena, 29 decembrī, 2021

Latvijas Būvinženieru savienības (LBS) valdes ikmēneša sēde 22.decembrī notika attālināti. Tika uzklausīti ziņojumi par LBS valdes pārstāvju vizīti Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Vides un būvzinātņu fakultātē, kā arī par Būvniecības speciālistu sertifikācijas institūcijas (LBS BSSI) pārstāvju vizīti Uzbekistānā. LBS valdes priekšsēdētājs Raimonds Eizenšmits īsumā rezumēja LBS paveikto 2021.gadā. 

Sēdes sākumā LBS valdes dalībnieks Juris Mellēns informēja par 26.novembrī notikušo LLU Vides un būvzinātņu fakultātes apmeklējumu un dalījās ar gūtajiem iespaidiem. Viņš uzteica fakultāti par tās ieguldījumu materiāli tehniskajā nodrošinājumā, paužot atziņu, ka tik pilnvērtīgi aprīkotas augstskolu laboratorijas vieš optimismu par būvniecības studiju kvalitāti un studējošo iespējām. No vizītes laikā pārrunātajiem jautājumiem Juris Mellēns kā svarīgākos atzīmēja trīs. Pirmais – valsts finansējuma nesamērīgums būvniecības un arhitektūras studiju programmām un atšķirīgais studiju koeficients. Otrais – vājais nākamo studentu potenciāls, sākot mācības augstskolās, turklāt pēdējos gados studētgribētāju sagatavotības līmenis turpina samazināties. Šajā kontekstā pieminēta arī atalgojuma problēma – kā norādīja Juris Mellēns, “mācītais cilvēks visās pozīcijās ir atalgots līdzvērtīgi tam, kuram šo zināšanu nav”. Trešais pārrunātais jautājums – būvniecības studiju programmu savietojamības iztrūkums dažādās mācību iestādēs.

LLU Vides un būvzinātņu fakultātes Arhitektūras un būvniecības katedras vadītāja Sandra Gusta pateicās LBS kolēģiem par vizīti un vērtīgajām diskusijām. Kā nozīmīgu notikumu viņa pieminēja arī 7.–9.decembrī notikušo augstskolas vadības tikšanos ar akreditācijas komisijas pārstāvjiem. 

LBS valdes priekšsēdētājs Raimonds Eizenšmits pēc ziņojuma uzklausīšanas atzina, ka informācija par LLU Vides un būvzinātņu fakultātes izcilo materiāli tehnisko bāzi ir labi zināma, un to nevar definēt kā jaunumu. Tāpat arī atšķirīgais būvinženieru un arhitektu studiju koeficients (attiecīgi 2,9 un 3,5) ir apzināta problēma, turklāt nesen Būvniecības padome ir vienojusies par vēstuli Izglītības ministrijai ar aicinājumu paaugstināt būvniecības studiju koeficientu un pielīdzināt to arhitektu studiju koeficientam.

Raimonds Eizenšmits tāpat norādīja, ka vispārzināma problēma ir arī vājā skolēnu sagatavotība pirms studijām, kā arī zemais atalgojums kā mācībspēkiem, tā mācību iestāžu beidzējiem, īpaši tiem, kas strādā būvvaldēs. Vienlaikus viņš gan atzina, ka šādas tikšanās un sasāpējušu jautājumu atkārtota uzjundīšana ir lietderīga, liek padomāt un strādāt, lai šīs problēmas risinātu.

LBS valdes dalībnieks un izpilddirektors Ilmārs Leikums valdi informēja par LBS BSSI pārstāvju vizīti Uzbekistānā saistībā ar pieredzes apmaiņu būvspeciālistu sertificēšanas jomā. Viņš norādīja, ka Uzbekistānā ir aktuāla problēma ar būvniecības procesa vājo kontroli, valstī krītas gan mācību iestāžu līmenis, gan speciālistu līmenis. Uzbekistānas Celtniecības ministrija ir sākusi risināt problēmu un pētīt citu valstu – Dienvidkorejas, Japānas, Krievijas, ASV, Latvijas u.c. – pieredzi, un ir nonākusi pie atziņas, ka Latvijas pieredze ir vistuvāk tam, ko uzbeki vēlas ieviest. Tuvā nākotnē gaidāma arī Uzbekistānas pārstāvju atbildes vizīte Latvijā ar mērķi klātienē iepazīties ar šejienes sertifikācijas sistēmu. Izsmeļošāks apraksts par LBS BSSI speciālistu vizīti Uzbekistānā būs lasāms žurnāla Būvinženieris februāra numurā.

Sēdes noslēgumā Raimonds Eizenšmits īsi informēja par LBS valdes jaunā sastāva laikā padarīto. Kopumā pašreizējā LBS valde pulcējusies uz deviņām sēdēm, viena no tām notika ārpus LBS telpām, apmeklējot Mežaparka Lielo estrādi. 
Raimonds Eizenšmits atzīmēja svarīgākās valdes sēdēs pārrunātās tēmas. Aprīļa valdes sēdē lemts, kā rīkoties saistībā ar vājo studentu sagatavošanu Vidzemes augstskolā. Tika uzrakstīta vēstule Izglītības un zinātnes ministrijai.
Maija valdes sēdē runāts par publiskajiem iepirkumiem un par nosacījumu efektivizēšanu. Notika arī tikšanās tiešsaistē ar Ekonomikas ministrijas amatpersonām.

Augustā apstiprināta LBS Tehniskās komisijas izveidošana, kuras galvenais uzdevums ir dažādu ugunsdrošības normu traktējums no profesionālā viedokļa. Šīs komisijas vadītājs ir Igors Ponomarjovs, viņa vietnieks – Ilmārs Leikums.
Septembrī valdes sēdē uzklausīts LBS-Konsultanta vadības ziņojums par uzņēmuma darbību. LBS vadība atskaitījās par LBS pārstāvju braucienu uz Daugavpili un Rēzekni.

Savukārt 19.oktobrī notika tiešsaistes valdes sēde kopā ar Rīgas pilsētas Attīstības departamenta un būvvaldes pārstāvjiem, pārrunājot sadarbības iespējas. Šīs sadarbības ietvaros nesen notika mazākas speciālistu grupas tiešsaistes tikšanās ar Rīgas būvvaldes speciālistiem, kas vēlējās uzzināt LBS viedokli konservācijas un pārbūves jautājumos. 

Novembra valdes sēdē tika apspriesti būvnormatīvi, kas stājās spēkā 1.novembrī – par būvju tehnisko apsekošanu, par vispārīgo prasību būvnormatīvu, par izmaiņām būvju ugunsdrošībā. LBS valdes priekšsēdētāja pirmā vietniece Helēna Endriksone informēja par Eiropas Būvniecības padomes sesiju, kā arī tika sveikta ar ievēlēšanu par padomes viceprezidenti.
Kā vienu no aktualitātēm, kurai LBS tuvākajā laikā ir jāpievēršas, Raimonds Eizenšmits atzīmēja BIS jaunās prasības, kurās pēc jaunā gada gaidāmas būtiskas izmaiņas. Sīkāk ar šo tēmu LBS valde plāno iepazīties atsevišķā seminārā, ko paredzēts organizēt tuvākajā laikā.

LBS valdes priekšsēdētājs atzīmēja arī nozares aktivitātes, kurās LBS līdz šim aktīvi piedalījusies un turpinās piedalīties – tas ir konkurss Būvindustrijas Lielā balva, skate Gada labākā būve Latvijā un konkurss Energoefektīvākā ēka Latvijā. Raimonds Eizenšmits arī izteica pateicību visiem, kas līdz šim piedalījušies un palīdzējuši šo pasākumu organizēšanā.
Raimonds Eizenšmits atzīmēja arī tikko notikušo LBS BSSI tiešsaistes tikšanos ar Būvniecības valsts kontroles biroja vadību par būvspeciālistu izvērtēšanas problēmām un uzlabojumu iespējām.

Sēdes noslēgumā – gaišu un priecīgu Ziemassvētku vēlējums no LBS vadības.

Vineta Silberga @vineta_silberga
https://www.buvbaze.lv/vineta_silberga/
6 gadu 11 mēnešu 9 dienu portālā
Bija online 25 augustā 12:04
Meklētājs būvniecības nozarē