Swedbank energoefektīvu mājokļu iegādei un būvniecībai šogad Baltijā izsniegusi 210 miljonus eiro Ziņas

Swedbank energoefektīvu mājokļu iegādei un būvniecībai šogad Baltijā izsniegusi 210 miljonus eiro

Trešdiena, 15 decembrī, 2021

"Swedbank" šogad Baltijas valstīs izsniegusi 210 miljonus eiro augstākās energoklases - A un augstāka klase - mājokļu iegādei vai būvniecībai, aģentūrai LETA pavēstīja bankas pārstāvji.

No tiem 76 miljoni eiro izsniegti Lietuvā A+/A++ klases mājokļiem, bet Igaunijā un Latvijā A klases mājokļiem attiecīgi 109 un 25 miljoni eiro.

Vienlaikus jau kopš 2020.gada novembra "Swedbank" visās Baltijas valstīs piedāvā uzlabot esošo privātmāju energoefektivitāti - šī īpašā aizdevuma ietvaros šogad izsniegti jau 14 miljoni eiro.

Ņemot vērā, ka mājokļu energoefektivitāte ir viens no būtiskiem Eiropas zaļā kursa elementiem, jo dzīvojamais fonds ir "atbildīgs" par aptuveni 40% no visa saražotā oglekļa dioksīda izmešu, bankas īpašu uzmanību pievēršot ilgtspējīgu risinājumu finansēšanai, skaidro "Swedbank" pārstāvji. 

"Swedbank" jau 2020.gada novembrī sāka piedāvāt īpašu aizdevumu privātmāju energoefektivitātes celšanai. Tā ietvaros ir pieejams finansējums, piemēram, visu vai atsevišķu ēkas strukturālo elementu (sienu, grīdu, griestu, jumta, pamatu) siltināšanai, centralizētas vai vietējās ventilācijas sistēmas ar rekuperāciju uzstādīšanai, durvju un logu nomaiņai, apkures sistēmu vadības rīku uzstādīšanai, enerģijas taupīšanas risinājumu - saules paneļu, LED apgaismojuma un citu - uzstādīšanai. 

Kopš gada sākuma mājokļa energoefektivitātes aizdevumu Latvijā klienti izmantojuši 1,7 miljonu eiro apmērā, bet Baltijas valstīs kopumā - 14 miljonu eiro apmērā. Vidējā aizdevuma summa viena mājokļa renovācijai šogad bijusi 60 000 eiro apmērā. Visbiežāk iedzīvotāji izvēlējušies siltināt esošo mājokli, kas sniedz vislielāko ietaupījumu. Tam seko logu/durvju nomaiņa, apkures sistēmu maiņa un saules paneļu uzstādīšana.

Salīdzinot trīs Baltijas valstis, "Swedbank" secina, ka cilvēki Latvijā šogad nav bijuši tik aktīvi savu mājokļu energoefektivitātes uzlabošanā, kā kaimiņvalstīs - Igaunijā energoefektivitātes aizdevums ir izmantots 8,5 miljonu eiro apmērā, Lietuvā tie ir aptuveni 3,8 miljoni eiro, bet Latvijā - 1,7 miljoni.

Tomēr vērtējot kopumā to, cik aktuāla ir energoefektivitāte jaunu mājokļu būvniecībā, "Swedbank" secina, ka tieši šogad cilvēku interese par šo jautājumu Latvijā ir būtiski pieaugusi. Ja gada sākumā energoefektīvu mājokļu daļa no jauna uzceltajos īpašumos, kuru iegādei "Swedbank" izsniegusi aizdevumu, svārstījās ap 10% (A klases mājokļi), tad 2021.gada nogalē tie jau ir aptuveni 30%. 

Līdzīga tendence vērojama arī kaimiņvalstīs - Igaunijā aizdevumi A klases mājokļiem ir 34%, bet Lietuvā 36% hipotekāro aizdevumu šogad izsniegti A+/A++ mājokļu būvei. 

AS "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum") Energoefektivitātes programmu vadītāja Ieva Vērzemniece informē, ka ar Ekonomikas ministriju patlaban tiek attīstīta privātmāju energoefektivitātes programmas otrā kārta, piesaistot valsts budžeta līdzekļus. Finansējuma apmērs plānots ap trīs miljoniem eiro, kas varētu uzlabot energoefektivitāti 500 mājām. 

"Altum" privātmāju energoefektivitātes programmas pirmā kārta tika atvērta 2021.gada maija beigās. Šobrīd energoefektivitātes pasākumi ir īstenoti jau 25 privātmājās, vēl 86 privātmājas tos īsteno, pārējie 122 projekti atrodas sagatavošanas stadijā.

Vislielāko interesi par programmu izrādījuši privātmāju īpašnieki Pierīgā (31%), Vidzemē (22%), Zemgalē (20%), un Kurzemē (15%), savukārt pārējie pieteikumi saņemti no Latgales (9%) un Rīgas (3%).

Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā. 

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 23 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē