IR VĒRTS ATDZIST Aktuālie padomi

IR VĒRTS ATDZIST

Ceturtdiena, 19 augustā, 2021

Lai arī uzraksts vieš pārdomas par saspīlēto situāciju politiskajā arēnā, tomēr raksta stāsts aizvedīs pie daudzkārt būtiskākām atziņām. Mūsdienu straujais urbanizācijas process (pārcelšanās uz pilsētu) noved pie pakāpeniskām izmaiņām cilvēka vidē.  Blīva pilsētu attīstība, kas izslēdz zaļumus no vides, atklātā telpa, kas veicina gaisa apmaiņu, ūdenstilpnes, būtiski ietekmē pilsētu klimata pakāpenisko sasilšanu un paātrinātu sekundāro ietekmi uz cilvēku vidi. Šī brīža novērojumi rāda, ka pilsētvide (ieskaitot ēkas, ceļus, asfaltētos laukumus) izraisa vidējās gaisa temperatūras paaugstināšanos pilsētās par 3 ÷ 5 ° C

KAS IR SILTUMA SALAS EFEKTS (URBAN HEAT ISLAND)

 

Karstuma viļņi, kā arī vidējās gaisa temperatūras paaugstināšanās var nozīmēt ievērojamu darba spēju samazināšanos, piemēram, pat par vienu iedaļu tiekot pārsniegtai komfortablai gaisa temperatūrai (23°C-27°C), darba spējas var samazināties par aptuveni 20%, kas nozīmē ievērojamus zaudējumus. Turklāt karstums un gaisa temperatūra pacelšanās virs komforta līmeņa var radīt nopietnas un pat paliekošas veselības problēmas. Rezultātā cilvēki var piedzīvot vairākas pārkaršanas pakāpes: karstuma krampjus, pārkaršanu (heat exhaustion), karstuma dūrienu (heat stroke). 



Virsmas temperatūras karte Celsija grādos Rīgā © SIA LVA

 

Pilsētās gaiss, virsmas un augsnes temperatūra gandrīz vienmēr ir aukstāks nekā lauku rajonos. Šis efekts ir pazīstams kā Urban Heat Island (UHI) - termins, kas pirmo reizi tika izmantots 20. gadsimta vidū. Urban Heat Island rodas, ja pilsētā ir siltāka temperatūra, nekā tuvējos lauku rajonos. Atšķirība ir saistīta ar katras vides specifiku un tās spēju absorbēt siltumu.
Atrodoties pilsētā, lielākoties, tur dominē betona, dzelzs, koka ēkas, kuras lielākoties ir tumšās krāsās.  Tumša krāsa lieliski absorbē saules starus, pārvēršot tos siltumā. Ne velti, vakaros atverot istabas logu un cerot saņemt svaigu/vēsu gaisa devu, mēs nespējam to sajust - uzkarsētā ēka vēl turpina atdzist. 

 

 

KAS IR SOPREMA COOL ROOF?

“Cool Roof” ir jumta seguma tehnoloģija, kura spēj atstarot saules starus un uzturēt jumta virsmas temperatūru vēsāku. 



Jumt segums vairs nav tikai hidroizolācijas pārklājums, kurš pasargā konstrukciju no mitruma, taču palīdz arī to neuzkarsēt. Ja par piemēru ņemam tirgū klasisko bitumena virsklāju (pelēks/melns), tad SOPREMA SOPRALAST 50 TV ALU WHITE spēs atstarot vidēji 4x vairāk saules staru. Tā kā jumts paliek vēsāks, tiek samazināts ēkā absorbētā siltuma daudzums, tādējādi saglabājot vēsāku un nemainīgāku iekšējo temperatūru. Šķiet loģiski ne?  Tas ir saistīts ar izmantoto materiālu atstarošanas un termiskās izstarošanas īpašībām, kuras atspoguļo saules starojumu atpakaļ atmosfērā.

 

KĀDIEM RĀDĪTĀJIEM BŪTU JĀPIEVĒRŠ UZMANĪBA, IZVĒLOTIES ILGTSPĒJĪGU MEMBRĀNU? 

 

Mūsdienās arvien lielāka vērība tiek pievērsta SRI indeksam. Vienkāršiem vārdiem raksturojot - SRI indekss ir rādītājs, kurš nosaka, kā virsma spēj atstarot saules starus (SR) un cik ļoti virsma spēj termiski izstarot siltumu (IR). 

 

 

SRI ir skala no 0 līdz 100, kurā materiāliem, kuri absorbē un saglabā saules starojumu (un tādējādi uzkarsē jumta membrānu, konstrukciju un ), ir mazāks skaitlis, bet materiāliem ar augstu atstarošanas pakāpi (materiāli, kuri saulē neuzkarst) ir lielāks skaits. Jau iepriekš pieminētā pelēkā bitumena virsklāja SRI indekss būs aptuveni 20, savukārt SOPRALAST 50 TV ALU WHITE indekss būs 88. Arī PVC un TPO hidroizolācijas materiālu klāstā SOPREMA piedāvā hidroizolācijas virsklājus ar SRI indeksu 99. Tie ir augstākie rādītāji tirgū, kuri jebkurai ēkai spēs ietaupīt finansiālo resursu un uzlabot darbinieku labklājību. 
   
Mūsu pētījumi ir pierādījuši (kā arī dažādi starptautiski pētījumi), ka industriālajām ēkām, saldētavām, hokeja hallēm, skolām u.c. ēkām ar lielu jumta platību, tā ir iespēja ietaupīt vidēji 15-20% no patērētās elektroenerģijas kondicionēšanas sistēmai un vidēji samazināt iekštelpu temperatūru no 2-3 grādiem dabiskā veidā. Nemaz nerunājot par ietaupījumu par kondicionēšanas sistēmu apkopes izmaksām un darbinieku labklājības uzlabošanu ne tikai iekštelpā, bet arī ārtelpā. Ja runājam par industriālo ēku kompleksu un dzīvojamo māju masīvu, tad šādas virsmas izvēle var būtiski sašūpot jebkurus rādītājus uz labvēlīgo pusi. 



 

SAUSAIS ATLIKUMS: KĀDAS PRIEKŠROCĪBAS VAR SNIEGT SOPREMA COOL ROOF JUMTS?

 

  • iespēja samazināt enerģijas patēriņu, īpaši vasarā, kad ir palielinājusies nepieciešamība pēc gaisa kondicionēšanas
  • iekštelpu temperatūras samazināšana dabiskā veidā, tādejādi uzlabojot darbinieku labklājību
  • jumta kalpošanas laika pagarināšana. Ņemot vērā faktu, ka jumta virsklājs tik ļoti neuzkarst, arī tā materiāla deformācija tiek minimalizēta.
  • mazināt pilsētu salu ietekmi un uzlabotu pilsētas iedzīvotāju dzīves apstākļus 



Lai iegūtu detalizētāku informāciju par tehnoloģiju un iestrādes processu, aicināsimapmeklēt mūsuoficiālā partnera mājas lapu
www.izolacijas.lv un vajadzības gadījumā sazināties ar mūsu pārstāvi Andreju. 

SOPREMA ir starptautisks uzņēmums, kurš var lepoties ar savas produkcijas kvalitāti un plašo piedāvājuma klāstu. Kompānijas vēstures aizsākās pirms 110 gadiem un līdz pat šim brīdim kompānija ir pierādījusi savu stabilitāti un spēju sajust tirgus vajadzības, radot inovatīvus un mūsdienām aktuālus risinājumus. 



Andrejs Siliņš @andrejssilins
https://www.buvbaze.lv/andrejssilins/
2 gadi 9 mēnešu 28 dienu portālā
Bija online 05 februārī 11:30
Meklētājs būvniecības nozarē