LBS valdē apspriež publisko iepirkumu un būvju ugunsdrošības normatīvus Ziņas

LBS valdē apspriež publisko iepirkumu un būvju ugunsdrošības normatīvus

Trešdiena, 19 maijā, 2021

Latvijas Būvinženieru savienības (LBS) valdes sēdē 18.maijā interneta tiešsaistē uzklausīti ziņojumi un apspriesti publisko iepirkumu un būvju ugunsdrošības normatīvu grozījumi jomas uzlabošanai.

Aktualitātes un iespējamos risinājumus būvniecības publisko iepirkumu efektivizēšanā raksturoja Ekonomikas ministrijas (EM) administrācijas vadītāja, bijusī Iepirkumu uzraudzības biroja direktore Dace Gaile. Eksperte uzsvēra, ka saimnieciski izdevīgākais piedāvājums nav nepamatoti un neticami lēts variants, bet gan visām iepirkuma prasībām atbilstīgs piedāvājums ar zemāko cenu. Lai saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu izvēlētos objektīvi, ievērojot sabiedrības vajadzības, uzņēmēju skatījumu un pasūtītāja lomu, iepirkuma kritērijiem un vērtēšanas nosacījumu punktiem jābūt izsvērtiem, neizceļot kāda atsevišķa aspekta nozīmi. Gaile informēja, ka plānotie grozījumi Publisko iepirkumu likumā jomas sakārtošanai gaidāmi vēl šogad.

LSB valdes priekšsēdētāja vietnieks Artis Dzirkalis informēja par AS Latvijas Dzelzceļš un AS Pasažieru vilciens iepirkumiem dzelzceļa ēku un infrastruktūras būvēm, kurās atsevišķas prasības būvspeciālistiem ir tik specifiskas, ka tām var atbilst ne vairāk par pāris profesionāļiem Latvijā. Valde lēma sagatavot vēstuli atbildīgajām institūcijām, raksturojot situāciju un iesakot soļus tās uzlabošanai.

Sēdes dalībnieki Inta Kalēja, Aivars Brambis, Jānis Timšāns, Aldis Grasmanis raksturoja situācijas no iepirkumu prakses Latvijā un citām Eiropas valstīm, uzsverot nozares profesionāļu iesaisti un kvalitatīvu procesu vadību, kā arī kvalitatīvu tāmju un projektu izveidi.

Igors Ponomarjovs informēja par darbu Būvniecības padomes izveidotajā ekspertu grupā ugunsdrošības normatīvu sakārtošanai, lai veidotu samērīgas prasības būvēm Ministru kabineta noteikumos. Eksperti no būvniecības organizācijām un ugunsdzēsēju vidus sagatavojuši skaidrojumu par ugunsdrošības normatīvu pielietojumu praksē. Ponomarjovs rosina veidot starpnozaru grupu LBS, lai apspriestu būvju ugunsdrošības tehniskos aspektus.

Valdes priekšsēdētājs Raimonds Eizenšmits informēja par LBS biroja pārstāvju tikšanos ar EM amatpersonām Ilzi Beināri un Olgu Feldmani.

Valdes priekšsēdētāja Helēna Endriksone pavēstīja, ka pagājušajā nedēļā sekmīgi noritējusi LATAK pārbaude LBS Būvniecības speciālistu sertifikācijas institūcijā (BSSI), saņemot vien dažas piezīmes par vajadzīgajiem uzlabojumiem.

Izvirzīti LBS pārstāvji vērtēšanas institūcijās – Būvindustrijas lielās balvas žūrijā līdz ar tās vadītāju Eizenšmitu darbosies Helēna Endriksone un Sandra Gusta, Rīgas Arhitekta balvas žūrijā – Anna Ķuzāne un Ilmārs Leikums, Latvijas valsts ceļu valdes priekšsēdētāja kandidātu vērtēšanas komisijā – Leonīds Jākobsons. LBS pārstāvji līdz ar astoņām citām nozaru nevalstiskajām organizācijām uzaicināti piedalīties Izglītības un zinātnes ministrijas darba grupā, lai vērtētu profesijas Attīstības plānošanas inženieris standartus. Jūnijā LBS valdes sēdi plānots rīkot Mežaparka Lielajā estrādē, kuras pēdējā rekonstrukcijas posma nodošana ekspluatācijā gaidāma tuvākajās laikā. Valdes priekšsēdētājs aicināja locekļus iesniegt aktuālus jautājumus, ko varētu apspriest tālākajā darba gaitā.

Vineta Silberga @vineta_silberga
https://www.buvbaze.lv/vineta_silberga/
6 gadu 11 mēnešu 6 dienu portālā
Bija online 25 augustā 12:04
Meklētājs būvniecības nozarē