Vai šajā pavasarī jau parūpējāties par savām elektroierīcēm, lai tās darbotos efektīvāk? Aktuālie padomi

Vai šajā pavasarī jau parūpējāties par savām elektroierīcēm, lai tās darbotos efektīvāk?

Pirmdiena, 10 maijā, 2021

Pavasaris atmodina enerģiju, kas rosina sakopt vidi sev apkārt. Atcerieties arī par saviem uzticamajiem palīgiem – elektroierīcēm. Sakoptas elektroierīces strādās ar pilnu jaudu un mazāk patērēs elektrību, turklāt arī kalpos ilgāk. Elektrum Energoefektivitātes centra speciāliste Anna Luīze Blodone sniedz vairākus ieteikumus elektroierīču talkai, kā  efektīvi un dabai draudzīgi atsvaidzināt gan ierīces, gan savu mājokli.

Elektriskā tējkanna

Elektriskā tējkanna ir ikdienā tik pašsaprotama ierīce, bet vai atceraties par to parūpēties? Lai nepalielinātos elektrības patēriņš ūdens uzvārīšanai, elektriskās tējkannas sildelements ir regulāri jāatkaļķo. 

Atkaļķošanu ir iespējams paveikt dabai draudzīgā veidā, izmantojot citronskābi. Tējkannā ieber citronskābi un ielej maksimāli pieļaujamo ūdens daudzumu. To uzvāra, nedaudz nogaida, iekams atmirkst kaļķakmens nogulsnes, un izlej ārā. Pēc tam vēlreiz uzvāra tīru ūdeni un to izlej ārā. Tējkanna ir gatava energoefektīvam darbam – cik vienkārši!


Tīri filtri

Tvaika nosūcēju izmantojam katru reizi, kad tiek gatavots ēdiens, taču par taukaino filtru tīrīšanu atceramies daudz retāk. Tvaika nosūcējam pārklājoties ar tauku nosēdumiem, tā darbības efektivitāte ievērojami samazinās – gaiss tiek attīrīts sliktāk, kā arī nosūcējs jādarbina ilgāk.

Ja tvaika nosūcējam ir mazgājams filtrs un tas tiek tīrīts regulāri, to pietiekami viegli var notīrīt ar karstu, tekošu ūdeni vai filtru pamērcējot ūdenī. Gadījumā, ja tvaika nosūcēja filtru ir grūti notīrīt, varat pagatavot pastu, 3 glāzes dzeramās sodas sajaucot ar 1 glāzi ūdens. Iegūto pastu uzklāj uz traipiem, ļaujot pusstundu vai nepieciešamības gadījumā ilgāk iedarboties, un pēc tam notīra ar mitru lupatiņu. Tvaika nosūcēja filtru varat mazgāt arī trauku mazgājamajā mašīnā, pievienojot to pašu mazgāšanas līdzekli, ko izmantojat traukiem.


Savukārt, ja tvaika nosūcējam ir vienreizlietojami filtri, tos ieteicams nomainīt reizi divos līdz sešos mēnešos. Filtru nomaiņas biežums ir atkarīgs no ražotāja un modeļa, kā arī tvaika nosūcēja lietošanas intensitātes. Bet atcerieties – jo tīrāki filtri, jo mazāk elektrības patērēs tvaika nosūcējs!


Atkausējiet ledusskapi

Vasara arī vairs nav aiz kalniem, un šajā sezonā ledusskapi, it īpaši saldētavu lietojam daudz biežāk – gan aukstu dzērienu, gan saldējuma uzglabāšanai. Vasarā arī gatavojam krājumus rudenim un ziemai – saldējam dārzeņus un ogas, lai ilgāk tos uzglabātu un pēcāk lietotu uzturā pašu audzētus vitamīnus. Bet nedrīkst aizmirst, ka arī ledusskapis jāuztur labā kārtībā, lai tas energoefektīvi spētu uzglabāt produktus aukstus un sasaldētus.

Ledusskapis patērē vairāk elektrības, ja saldētavā ir izveidojusies ledus kārta. Ja pamanāt ledus kārtiņu, ledusskapi ir nepieciešams atsaldēt. Īpaši svarīgi tas ir vecākas paaudzes ledusskapjiem, kuriem nav automātiskās atkausēšanas funkcijas. Kādēļ ir tik būtiski laikus atkausēt ledusskapi? Jo katrs ledus centimetrs palielina ledusskapja elektrības patēriņu par 10%. Aicinām ieskatīties šajos ieteikumos, lai uzzinātu, kā ātri un efektīvi apkopt ledusskapi!


Ūdens – mūsu planētas dzīvības avots

Ūdens ir cilvēces visvērtīgākais resurss, tādēļ mums tas ir jālieto atbildīgi. Interesanti, ka vidēji vienā minūtē pa ūdens jaucējkrānu iztek 10–12 litri ūdens. Bet, ja ūdens jaucējkrānam uzstādīts aerators – speciāls uzgalis, kas ierobežo ūdens plūsmu, sajaucot to ar gaisu, tad vienā minūtē pa krānu iztek 5–6 litri ūdens.

Jebkurā gadījumā – ir vai nav jaucējkrānam uzstādīts aerators, aizveriet krānu, kad ūdens nav nepieciešams, tādejādi ietaupīsiet pat 30% ūdens.


Ja ūdeni sildāt elektriski

Vismaz reizi gadā ūdens sildītājam jeb boilerim ir jāveic apkope. Kāpēc? Apkaļķojies ūdens sildītāja sildelements ievērojami palielina elektrības patēriņu ūdens sildīšanai. Boilera apkopes laikā tiek notīrīts tā sildelements, novērtēts anoda stāvoklis un rūpīgi izskalota boilera iekšpuse. Ja ir zināšanas, to varat izdarīt pašu spēkiem, ja ne – labāk pieaicināt zinošu meistaru.

Spodrinot logus un virsmas

Ierasti pavasara tīrīšanā liela uzmanība tiek veltīta logiem. Tos tīrot, svarīgi nomazgāt ne tikai logu stiklotās virsmas, bet arī palodzes, logu rāmjus un telpā esošās stikla starpsienas un spoguļus. Telpās, kurās pie logiem ir aizkari, atcerieties noslaucīt arī aizkaru stangas un izmazgāt aizkarus. Lai mājoklī nodrošinātu svaigumu, rūpīgi notīriet putekļus no radiatoriem, noslaukot to virsmas.

Lai notīrītu logus, nemaz nav nepieciešams logu tīrīšanas līdzeklis – pietiek vien ar mikrošķiedras lupatiņu un siltu ūdeni. Savukārt, ja vēlaties logiem piešķirt mirdzumu, sajauciet 2 tases galda etiķa ar 2 tasēm ūdens, aromatizēšanai varat pievienot 10 pilienus iecienītās ēteriskās eļļas.


Nevajadzētu arī aizmirst par tādam vietām kā durvju un skapju rokturi, gaismas slēdži – tos ieteicams notīrīt un vīrusu izplatības laikā arī dezinficēt. Izmantojot telpu un virsmu dezinfekcijas līdzekļus, ievērojiet piesardzību! 


Obligāti ievērojiet instrukcijā norādīto lietošanas devu un veidu. Dezinficēt iespējamas arī ar pašu gatavotiem ekoloģiskiem līdzekļiem – spirtu, citronu, kas lieliski dezinficē griežamās virsmas, kā arī rupjo sāli un tējaskoka eļļu. Atcerieties, ka pārmērīgi bieža dezinficēšana var novest pie pretēja iznākuma – jo vairāk mēģināsiet iznicināt patogēnās baktērijas, jo vairāk tās pretosies. Visu ar mēru!

Mazāk putekļu

Gaisa kvalitāte ir būtisks kritērijs veselai miesai un garam. Viens no veidiem, kā parūpēties par gaisa kvalitātes uzlabošanu savā mājoklī – regulāri veikt putekļsūcēja apkopi. Kādēļ ne tieši tagad, pavasarī? 

Ja putekļsūcējam ir piepildīts putekļu savākšanas maisiņš, to ilgstoši darbinot, daļa savākto putekļu nokļūst atpakaļ gaisā, turklāt putekļsūcējs patērē vairāk elektrības un laika, lai paveiktu nepieciešamo darbu.

Vienkāršākais solis, ko varat paveikt, ir regulāri iztukšot putekļu savākšanas maisiņu vai konteineri. Par nepieciešamību to darīt liecina vai nu īpaša indikatora iedegšanās, vai arī putekļsūcēja jaudas samazināšanās. 

Savukārt otrs elements, ko laikus jāiztīra vai jānomaina, ir putekļsūcēja filtrs. Tas parūpējas, lai sūkšanas laikā telpā atkārtoti nonāktu pēc iespējas mazāks putekļu daudzums, tādēļ atcerieties filtru regulāri – vairākas reizes gadā – iztīrīt vai nomainīt. Rekomendējamais filtra nomaiņas biežums ir norādīts ierīces lietošanas instrukcijā.

Lai gan ikdienā mēdzam šādas nianses piemirst, putekļsūcēja regulāra apkope ir ļoti būtiska – tas var palīdzēt gan sakopt apkārtējo vidi, gan parūpēties par mājinieku veselību. Īpaši svarīgi regulāru apkopi ir veikt tad, ja mājās ir bērni un cilvēki ar elpceļu slimībām, piemēram, astmu vai alerģisko rinītu.


Saules gaisma un gaisa kvalitāte

Lai mājoklī būtu vēl mazāk putekļu, iesakām notīrīt putekļus arī no lampu un lustru kupoliem, lai maksimāli efektīvi izmantotu spuldzes izstaroto gaismu. Bet dienas gaišajā laikā atveriet aizkarus vai žalūzijas un ielaidiet mājoklī saules gaismu. Tā ne vien samazināsiet apgaismojuma elektrības patēriņu, bet arī uzlabosiet noskaņojumu ar pavasara saules stariem!

Uzkopjot mājokli it īpaši atceraties, ka telpas ir jāvedina! Svaigais gaiss, kas ieplūst mājoklī, samazina mikrobu daudzumu. Vēdiniet telpas regulāri, vēlams reizi stundā, turklāt dariet to energoefektīvi – atveriet logu plaši līdz galam uz neilgu brīdi, nevis tā sauktajā vēdināšanas režīmā. Tā nodrošināsiet strauju gaisa apmaiņu telpā, bet mēbeļu virsmas un grīda neatdzisīs.


Pirms lielās tīrīšanas noklausieties šo talkas dziesmu, lai mūzika iedvesmotu un motivētu parūpēties par elektroierīcēm savā mājoklī! Labs palīgs elektroierīču talkā būs arī šis darbu saraksts, ko var izdrukāt!

Uzziniet vēl citus Elektrum Energoefektivitātes centra speciālistu ieteikumus, kā kļūt draudzīgākiem videi un maciņam! Tāpat arī iespējams sazināties ar speciālistiem un saņemt bezmaksas konsultāciju energoefektivitātē!

Ilze Balcerbule @user_3213148
https://www.buvbaze.lv/user_3213148/
5 gadu 9 mēnešu 19 dienu portālā
Bija online online
Meklētājs būvniecības nozarē