EM rosina noteikt regulējumu HES būvju ekspluatācijas apturēšanai Ziņas

EM rosina noteikt regulējumu HES būvju ekspluatācijas apturēšanai

Pirmdiena, 5 aprīlī, 2021

Ekonomikas ministrija (EM) rosina noteikt regulējumu hidroelektrostacijas (HES) hidrotehnisko būvju ekspluatācijas apturēšanai nepieciešamības gadījumā, paredz EM parlamentārā sekretāra Jurģa Miezaiņa (KPV LV) iesniegtie priekšlikumi.

Rosinājumi iesniegti Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas skatītajiem grozījumiem likumā "Par hidroelektrostaciju hidrotehnisko būvju drošumu".

Rosināts likumā noteikt institūcijas, kuras būs tiesīgas pieņemt lēmumu par HES hidrotehnisko būvju ekspluatācijas apturēšanu, ja tiktu konstatēti to ekspluatācijas noteikumu pārkāpumi.

Piedāvāts noteikt, ka Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) varēs pieņemt lēmumu par A klases HES hidrotehnisko būvju ekspluatācijas apturēšanu, bet pašvaldības administratīvā komisija - par B klases HES hidrotehnisko būvju ekspluatācijas apturēšanu, ja tiek konstatēta HES hidrotehnisko būvju ekspluatācija bez valdītāja civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas.

Tāpat EM rosina likumā noteikt, ka BVKB var pieņemt lēmumu par A klases HES hidrotehnisko būvju ekspluatācijas apturēšanu, bet pašvaldības administratīvā komisija - par B un C klases HES hidrotehnisko būvju ekspluatācijas apturēšanu, ja tiek konstatēta HES hidrotehnisko būvju ekspluatācija bez izstrādātas HES hidrotehnisko būvju drošuma programmas vai bez iesniegtas HES hidrotehnisko būvju drošuma deklarācijas.

Kā skaidro ministrijā, normas ir nepieciešams iekļaut likumā, lai veicinātu HES valdītāju likumiski noteikto pienākumu pildīšanu nolūkā neradīt vai mazināt risku sabiedrības un vides drošībai. EM pārstāvji norāda, ka priekšlikumi izskatīti Administratīvās atbildības likuma pastāvīgās darba grupas sēdē un izstrādāti, ņemot vērā darba grupas rekomendācijas.

Kā ziņots, Saeima iepriekš konceptuāli ir atbalstījusi likuma grozījumus par hidroelektrostaciju (HES) hidrotehnisko būvju drošumu. Izmaiņas paredz uzlabot šādu būvju uzraudzību un kontroli, kā arī pilnveidot dokumentu iesniegšanas kārtību.

Grozījumi paredz, ka atkarībā no HES hidrotehniskās būves drošuma klases dokumentu iesniegšanu šādām būvēm uzraudzīs un kontrolēs BVKB vai attiecīgā pašvaldība, kuras teritorijā atrodas HES. Patlaban to dara EM. Grozījumi nepieciešami, lai veicinātu dokumentu kvalitatīvu izvērtēšanu, anotācijā atzīmējuši likumprojekta autori.

Likumprojekta anotācijā skaidrots, ka 'A "klasē ietilpst būves, kuru avāriju rezultātā rodas draudi fiziskās personas dzīvībai un veselībai, kā arī tiek nodarīts būtisks zaudējums fizisko un juridisko personu īpašumam un būtisks kaitējums videi.

Savukārt "B" un "C" klasē ietilpst būves, kuru avāriju rezultātā nerodas draudi fiziskās personas dzīvībai un veselībai, taču tiek nodarīts zaudējums fizisko un juridisko personu īpašumam un kaitējums videi vai arī šis zaudējums ir nenozīmīgs.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 28 dienu portālā
Bija online 28 aprīlī 22:15
Meklētājs būvniecības nozarē