Trīs aspekti, kas var palīdzēt būvniekiem nodrošināt pienācīgu kvalitāti Ziņas

Trīs aspekti, kas var palīdzēt būvniekiem nodrošināt pienācīgu kvalitāti

Pirmdiena, 24 oktobrī, 2016

Kompleksa domāšana, digitālās tehnoloģijas un cieša sadarbība – šie ir galvenie aspekti, kas, pēc ekspertu domām, var palīdzēt būvniecības uzņēmumiem nodrošināt pienācīgu pakalpojumu kvalitāti un uzlabot savas pozīcijas tirgū.

  Pirmais un svarīgākais: būvniecībā iesaistītājām organizācijām būtu jāsāk domāt kompleksi, proti, jebkura jauna objekta – ēkas, ielas – tapšanu uztverot kā vienotu veselumu, sākot ar precīzu darba uzdevumu, dizaina koncepciju, kvalitatīvu būvkonstrukciju sagatavošanu līdz pat ekspluatācijai un pilnīgam nolietojumam.  

„Nav noslēpums, ka projektēšanu, celtniecību un ekspluatāciju visbiežāk uztveram kā savstarpēji nesaistītus procesus, tādēļ arī nepievēršam pienācīgu uzmanību sistēmu kopumam, nedomājam par to, kā mūsu ieceres vislabāk varēs realizēt. Taču nozares attīstību var panākt tikai uzlabojot kvalitāti un savstarpējo sadarbību. Ceru, ka „BIM Forum Rīga 2016” būs daudz noderīgas informācijas, kas palīdzēs tuvoties šim mērķim,” atzīst Latvijas Būvju informācijas modelēšanas biedrības (LatBIM) valdes priekšsēdētājs Dēvijs Šīraks.

  Eksperti ir vienisprātis, ka nevainojamu kvalitāti, pienācīgu kontroli un efektīvu darbu vislabāk palīdz nodrošināt digitāli projektēšanas un projektu vadības rīki. Tie visos būvniecības posmos ļauj apmainīties ar ticamu informāciju, tā būtiski palielinot darba efektivitāti. Turklāt, piemēram, BIM (Building information modeling) tehnoloģiju lietošana ir teju obligāts nosacījums, lai sāktu domāt par sadarbības partneru meklēšanu kādā no Ziemeļvalstīm.

  „BIM pamanāmākā daļa ir 3D modeļi, kuri Skandināvijas būvniecības procesā ir ikdiena. Tos izmanto projektu sapulcēs darbu plānošanā, meklējot risinājumus būvkonstrukcijām un sekojot līdzi darbu progresam.

Inženieru izstrādāto 3D modeļu mazāk redzamā sadaļa ir ievērojamais informācijas apjoms, kas ļauj ērti sagatavot ražošanas tehnoloģijām saprotamus datu failus, kas padara ražotņu darbu efektīvāku,” atzīst UPB Būvkonstrukciju projektēšanas biroja attīstības nodaļas vadītājs Arturs Neiburgs.

  Īpaši svarīgi, ka BIM rīki ļauj pārvaldīt visu būvmehānikas modeļu tapšanas procesu, sākot no idejas, izmantojamajiem materiāliem līdz pat ražošanai. Trīsdimensiju vide ļauj aprēķināt un veidot 3D modeļus no tērauda, betona un koka.

  „BIM principus esam integrējuši savā informācijas sistēmā un tie tiek izmantoti gan projektējot, gan ražojot būvkonstrukcijas, gan veicot to montāžu. UPB projektē, ražo un montē gan metāla, gan dzelzsbetona, gan stikla konstrukcijas, un BIM sistēma ļauj projektēt tās vienotā sistēmā. Tas samazina kļūdu iespējamību, kā arī ļauj izstrādāt efektīvākus risinājumus, ievērojot visas projekta sadaļas. Mēs saredzam, ka nākotnē uzņēmumi, kas izmanto BIM sistēmas, spēs konkurēt Eiropas būvniecības tirgū,” skaidro Neiburgs.

  Savukārt LatBIM valdes priekšsēdētājs kā spilgtu starptautiskās sadarbības piemēru min   „Statoil” biroja ēku kompleksu Oslo pievārtē Fornebrū, Norvēģijā, kura projektēšanā piedalījās vairākās valstīs strādājoši speciālisti. Šīraks ir pārliecināts, ka arī profesionālākajiem Latvijas projektētājiem ir visas iespējas iekļauties šādos sadarbības projektos, bet vēlreiz rūpīgi atgādinot, ka BIM nav programma, bet domāšanas veids.

  „Mums šķiet pašsaprotami, ka programmētāji un citi IT jomas speciālisti var kopā ar citās valstīs esošiem profesionāļiem piedalīties apjomīgos projektos. Bet tieši tāpat var strādāt arī projektētāji un arhitekti.

Tehnoloģijas to atļauj, atliek vien mērķtiecīgi veidot sadarbības tīklu,” viņam piekrīt SIA „BIM Solutions” valdes priekšsēdētājs Ēriks Vītols.   Par LatBIM Latvijas Būvju informācijas modelēšanas biedrība (saīsinājumā – LatBIM) ir sabiedriska organizācija, kas dibināta 2014.gadā. Kopš 2015.gada biedrība “Latvijas Būvju informācijas modelēšanas biedrība” ir vispasaules BIM organizācijas “BuildingSmart” biedrs, kuras viens no galvenajiem stratēģiskajiem mērķiem ir izveidot un ieviest vienotus starptautiskus OpenBIM standartus, kuri sniegs izmērāmu ieguvumu sabiedrībai un būvniecības nozarei kopumā.  

Par BIM FORUMS 2016 RĪGA 27.oktobrī norisināsies Latvijā nozīmīgākais BIM pasākums „BIM Forum Rīga 2016”. Šā gada forums būs veltīts BIM projektu tālākai izmantošanai būvniecībā un apsaimniekošanā, kā arī BIM prasībām un praktiskajiem ieguvumiem. Pasākumā, kurš vēsturiski pulcē vairāk nekā 200 būvniecības un apsaimniekošanas jomas profesionāļus, piedalīsies speciālisti no Somijas, Anglijas un Zviedrijas, kā arī BIM standartu pamatlicēju - organizācijas „Building Smart” pārstāvji. Reģistrācija - http://bimforum.lv/#registracija  

Papildu informācija medijiem:

Ēriks Vītols BIM Solutions valdes priekšsēdētājs

Tālr: +371 26069181

E-pasts: e.vitols@bimsolutions.lv

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 16 dienu portālā
Bija online 6 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē