Izvēlamies iekšdurvis  ko ņemt vērā? Aktuālie padomi

Izvēlamies iekšdurvis ko ņemt vērā?

Ceturtdiena, 4 februārī, 2021

Bez durvīm telpas nav telpas to tradicionālajā izpratnē. Un būtiska nozīme ir ne tikai ārdurvju izvēlei, bet arī iekšdurvīm, kuras pilda 3 svarīgas funkcijas:

  • atdala vai zonē telpas;

  • nodrošina skaņas un smaržu izolāciju;

  • kalpo kā interjera elements, - jo neviena pat svaigi izremontēta istaba nevar izskatīsies pievilcīgi, ja tās durvis ir morāli novecojušas.

Par laimi, piedāvājums tirgū ir pietiekami plašs, lai katrs izvēlētos savai gaumei, interjeram un arī maciņam atbilstošās durvis. Piedāvātie modeļi atšķiras ne vien ar dizainu, vēršanas veidu un cenu, bet arī ar vairākiem citiem būtiskiem parametriem. No tādas daudzveidības var pat apjukt. Tādēļ apskatīsim svarīgākos izvēles kritērijus, lai Jūs varētu maksimāli ātri un vienkārši tikt pie pievilcīga un kvalitatīva modeļa par adekvātu cenu.  

Kurš durvju materiāls ir labāks?

Neraugoties uz jauninājumu – salokāmo un bīdāmo durvju – augošo popularitāti, tradicionālie veramie modeļi joprojām ir vispieprasītākie. Kāpēc? Jo tās ir pārbaudītās vērtības – vienkārša un droša konstrukcija, visiem saprotamā un ierastā lietošana. Un, lai izvēlētos sev tradicionālās durvis, kas ilgstoši priecēs ar uzticamu kalpošanu un nemainīgi svaigu izskatu, vispirms pievērsiet uzmanību to izgatavošanas materiālam. Tieši no tā būs atkarīga durvju ilgmūžība, skaņas un smaržu izolācija pakāpe, mitrumizturība (svarīgi vannasistabām) un, protams, arī cena.

Koka durvis ideāli derēs cilvēkiem, kas augstu vērtē ekoloģiskumu (īpaši, ja mājās ir bērni) un ilgmūžību. Šis materiāls izceļas ar noturību pret deformācijām. Vēl augstākai durvju izturībai tās tiek veidotas no vairākām savstarpēji savienotām koka plāksnēm. Bonusā Jūs saņemat arī teicamu skaņas izolāciju un acis iepriecinošu koksnes tekstūru. Šādas iekšdurvis piestāvēs jebkura stila interjeram: gan klasiskajam, gan moderni minimālistiskajam, bet vēl jo īpaši - skandināvu un kantrī. Vienīgais, ar ko jārēķinās – augsta cena. Tāpat jāņem vērā, ka uzstādīt šādu modeli vannasistabā tomēr nevajadzētu – durvis var piebriest  no mitruma.

klasiskas baltas ieksdurvis

Ja meklējat kaut ko lētāku, optimāla izvēle no cenas/kvalitātes/dizaina viedokļa ir durvis ar koka/MDF/ kokskaidu plāksnes karkasu un finiera pārklājumu (parasti līdz 1 mm). Būtībā tā ir lētāka koka modeļu alternatīva, kas ir labi apliecinājusi sevi praksē. Šādas durvis teicami kalpo vismaz 10 gadus, ir vieglas, pievilcīgas (koksnes tekstūra) un nepiebriest mitrumā - panes to labāk par koka modeļiem. Izvēloties, ņemiet vērā, ka koka un MDF karkasi ir ilgmūžīgāki. Neaizmirstiet pievērst uzmanību arī vērtnes biezumam - jo lielāks tas ir, jo labāka skaņas izolācija. Piemēram, biezums 3,6 mm un vairāk ir ļoti labs rādītājs.

 

Un visbeidzot cenas ziņā pieejamākais variants ir durvis ar MDF vai kokskaidu plāksnes karkasu un PVC pārklājumu. Uzreiz jāatzīst, ka šādu durvju skaņas izolācija ir viszemākās pakāpes. Tomēr ir kādas vērā ņemamas priekšrocības – PVC pārklājumu viegli kopt (drīkst arī ar sadzīves ķīmiju), tas nemaina izskatu ūdens un saules staru ietekmē. Un pats galvenais – durvis pieejamas ļoti plašā krāsu gammā. Attiecīgi Jūs varat par nelielu naudas summu atrast jebkuram interjeram piemērotāko variantu.

ieksdurvis ar koka teksturu

Kam vēl pievērst uzmanību?

Kad esat ticis skaidrībā ar durvju materiālu, svarīgi padomāt par to dizainu jeb atbilstību Jūsu interjeram. No stilistikas viedokļa tiek uzskatīts, ka visām durvīm mājokļi jābūt vienāda dizaina, ar piebildi, ka viesistabas, priekšnama un virtuves durvis būtu lietderīgi papildināt ar stiklojumu lielākai gaismas caurplūšanai. Klasiskajam interjeram izvēlieties koka vai kvalitatīva finiera pārklājuma durvis tradicionālajos klasicisma toņos – brūnas, baltas, ar koksnes tekstūru vai tās imitāciju, papildinātas ar nelieliem dekoratīviem elementiem, bronzas vai zeltītas krāsas rokturiem, stiklojumu. Modernisma dvesmu cienītājiem patiks modeļi ar ļoti neuzkrītošām dekorācijām vai vispār bez tām. Pēdējā tendence – virsma, kas papildināta ar gareniskiem, paralēli izvietotiem stikliem: šauriem, matētiem – guļamistabai, platākiem – pārējām telpām. Aktuālās krāsas - baltā, melnā, pelēkā, koksne vai tās imitācija (īpaši ozolkoka un oša). Arī citu stilu piekritējiem ir, no kā izvēlēties. Hi-tech stilam piestāvēs durvis ar taisnām līnijām, metāliskām detaļām un stiklu, skandināvu – koka vai finiera pārklājuma durvis lakoniskos toņos (baltas, pelēkas, bēšīgas), romantismam – pasteļtoņi, arkas, stikls ar rakstu vai apdruku.

gaisi zilas ieksdurvis pieskanotas interjeram

Neaizmirstiet pievērst uzmanību komplektācijai. Tas atbrīvos no liekām raizēm un tēriņiem montāžas laikā. Ideāli, ja papildus pašai vērtnei un durvju rāmim komplektā ietilps aplodas, eņģes, rokturis, slēdzene (īpaši, ja pērkat durvis vannasistabai un guļamistabai), slieksnis u. tml. Un, protams, svarīgi ir izvēlēties pareizo izmēru – vērtnes un kārbas parametriem jāatbilst durvju ailei. Savlaicīgi piedomājiet arī pie vēršanas virziena. Šim nolūkam novērtējiet, kas atrodas ailes tuvumā un uz kuru pusi varēsiet netraucēti atvērt durvis.

Kādā gadījumā vērts iegādāties salokamās durvis?

Ja tradicionālās durvis Jums šķiet par prastu, – apsveriet domu iegādāties salokamās durvis („harmonikas” tipa).  Tās gan izskatās oriģināli, gan arī ievērojami ieekonomē vietu. Tradicionālām durvīm nepieciešams liels vēršanas rādiuss - vienāds ar vērtnes platumu, t.i., vismaz 60 cm. Attiecīgi to tuvumā nevar atrasties nekādi interjera priekšmeti, kas var ļoti traucēt ieplānotajam mēbeļu izvietojumam. Īpaši mazās telpās, kur parasti cenšas lietderīgi izmantot katru stūrīti. Uzstādot salokamās durvis, apkārt aizņemamā platība būs vienāda tikai ar vienas sekcijas jeb lameles platumu (piemēram, 10/15/25 cm). Pat atvērtā stāvoklī konstrukcija izskatīsies kompakti un akurāti. Arī montāža iepriecinās ar vienkāršumu un ātrumu, jo nevajag iekalt kasti, lietot montāžas putas, likt slieksni utt.   

salokamas durvis

Pirms pasūtāt sev šādu modeli, ņemiet vērā, ka lētākām plastmasas salokamajām durvīm ir zema skaņas izolācija (jo cieši nepieguļ augšpusē un apakšdaļā, kā arī pašas lameles neizceļas ar biezumu). Likumsakarīgi tās reti liek guļamistabās, virtuvēs, bērnistabās. Taču pieejamās cenas un oriģināla izskata dēļ tā ir visai populāra izvēle gaiteņiem (īpaši stikloti modeļi, kas nodrošina gaismas ieplūšanu no blakus telpām), lielu viesistabu un biroju zonēšanai, garderobei (ja tā atrodas atsevišķās telpās), pieliekamajiem kambariem. Ja tomēr ļoti vēlaties redzēt šādu modeli savā guļamistabā vai virtuvē, izvēlieties izturīgākus un praktiskākus variantus – no augstas kvalitātes triecienizturīgas plastmasas (vislabāk ar dubultsieniņām) vai koksnes. Tie izceļas ar labu skaņas izolāciju, kvalitatīvākiem konstruktīviem elementiem (piem., gumijoti veltnīši klusai atvēršanai), kā arī gaumīgu dizainu. Un pievērsiet uzmanību - jo mazāks ir kustīgo elementu jeb lameļu skaits (piemēram, 2-3 sekcijas), jo ilgāks būs ekspluatācijas periods.

 

Interneta veikals 220.lv piedāvā iekšdurvju modeļus jebkurai gaumei un maciņam. Te Jūs atradīsiet gan svaigākos stilistiskos risinājumus, gan ekoloģiskas un ilgmūžīgas durvis par izdevīgām cenām, gan pievilcīgus budžeta variantus. Vajadzības gadījumā tepat varēsiet piemeklēt arī konstruktīvos elementus – aplodas, eņģes, papildus vai rezerves lameles salokamajām durvīm, durvju rokturus, slēdzenes utt. Ienāciet, novērtējiet un izvēlieties visu nepieciešamo pievilcīgam un pārdomātam mājokļa interjeram vienuviet! 

Antoņina Zalāne @pigu_latvia
https://www.buvbaze.lv/pigu_latvia/
4 gadi 1 mēnesis 30 dienu portālā
Bija online 30 aprīlī 11:45
Meklētājs būvniecības nozarē