Durvis– to klasifikācija, īpatnības Aktuālie padomi

Durvis– to klasifikācija, īpatnības

Pirmdiena, 14 decembrī, 2015

        Ieejot mājā/dzīvoklī/istabā, mēs vispirms pievēršam uzmanību durvīm, pa kurām esam ienākuši.

Durvis ne velti var uzskatīt par mājas, dzīvokļa vai atsevišķas istabas seju. Durvis aicina ienākt vai arī kustību ierobežo. Pastāv daudz durvis raksturojošu parametru un īpašību. Aplūkosim durvju klasifikāciju:

1. pēc nozīmes durvis iedalās šādi: ārdurvis, ieejas durvis, starpistabu durvis, balkona durvis, palīgtelpu iekšējās durvis;

2. pēc durvju vērtņu skaita: vienviras  (viena 850-900 mm plata vērtne), divviru (divas vienādas vērtnes), pusviru durvis (divas dažādu platumu vērtnes, otrās pēc vajadzības);

3. pēc konstrukcijas mēdz būt vairogdurvis, savāžamās, pildiņu, teleskopiskās, bīdāmās, krokotās;

4. pēc izgatavošanas materiāla durvis ir šādas: no dēļiem, no dēļiem un finiera, vai orgalīta; stikla vai metāla; dēļu durvis ar stiklojumu utt. Ārdurvis. Tādām pieder: ieejas durvis, durvis uz terasi, kā arī garāžas durvis un ārpusē izvietoto palīgtelpu durvis.

Durvju izmēriem jābūt atbilstošiem ēkas izmēriem. Visdaudzveidīgākais ir šādu durvju dizains: no pildiņa durvīm ar daudzveidīgām atslēgām, kniedēm, eņģēm, rokturiem līdz drūmām, askētiskām un primitīvām ozolkoka durvīm.

Ērtības labad tiek aplūkots arī durvju izmērs (piemēram, garāžas durvīm jābūt platām), atšķirībā no rezerves ieejas durvīm (tās nav platas un ir krāsotas mājas tonī). Bet pats svarīgākais ieejas durvīm ir izturība, drošums un aizsardzība. 

Tādēļ liela uzmanība tiek pievērsta ieejas durvju konstrukcijai. Parasti ieejas durvis ir metāla. Karkass ir no tērauda caurulēm, kuras apšuj ar vienu vai divām loksnēm pēc pasūtītāja vēlēšanās.

Skaņas izolācijai telpu starp loksnēm aizpilda ar penoplastu, priedes brusām. Lai novērstu putekļu un aukstuma nonākšanu telpā, pa durvju perimetru izmanto blīvējumu dermatīna veltnīti ar pildījumu vai modernākus pašlīmējošus blīvējumus.

Izturīgai fiksācijai durvīm līdz 70 kg izmanto divas eņģes, virs 70 kg – trīs eņģes. Slēdzene ir viena no galvenajām ieejas durvju daļām. Drošībai piemēro divu dažādas konfigurācijas slēdzeņu sistēmu. Praktiski izmantot durvju iekšpusē aizšaujamo (ugunsgrēka gadījumā viegli atvērt no iekšpuses), to izvēle ir visai liela. Iekšdurvis. Pati telpa diktē jums durvju dizainu un konstrukciju.

Daudzstāvu ēkās šodien izmanto plakanas dobas durvis. Vienkāršas durvis var kļūt neparastas, izvēloties interesantu rokturi, pašlīmējošu plēvi, оriģinālu stiklu utt. Liels durvju skaits ir nomācošs, tādēļ, ja jums ir savienotas istabas un katrai no tām ir durvis, nokrāsojiet tās neitrālā tonī vai sienu tonī.

Ja sienas ir aplīmētas ar gaišas krāsas tapetēm, tad durvis krāso par vienu-diviem toņiem tumšākas.

Ja sienu apdare ir piesātinātos toņos, durvis krāso gaišākā tonī, bet krāsas nemaina. 

Nelielā dzīvoklī labāk izmantot bīdāmas durvis uz rullīšiem: tās ir ērtas un neaizņem telpu.

Pastāv arī „harmonikas” tipa durvis, ar šādām durvīm ekonomiski atdala divas istabas. 

Lai izolētu troksni, bet saglabātu gaismu, izmanto stikla durvis. Ja jūs telpu netaupāt – jums būs piemērotas rotējošās durvis.

Šādas durvis piesaista uzmanību un vizuāli maina istabas proporcijas. Jums vien atliek izvēlēties.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 16 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē