Apgaismojums Jūsu mājai  efektīvi un stilīgi risinājumi Aktuālie padomi

Apgaismojums Jūsu mājai efektīvi un stilīgi risinājumi

Ceturtdiena, 14 janvārī, 2021

Nevienas dzīvojamās telpas nav iedomājamas bez logiem un dienas gaismas. Tieši tā nodrošina dzīvošanai komfortablu vidi, ļauj justies mundriem un ar prieku pievērsties darbiem. Savukārt vakaros un rītos, protams, neiztikt bez mākslīgā apgaismojuma. Tam vajadzētu gan pietiekami izgaismot dzīvojamās zonas, gan pildīt citus uzdevumus atkarībā no Jūsu vēlmēm – noskaņot atpūtai vai, gluži pretēji, darbam, radīt komfortablu vidi hobijiem, draugu pasēdēšanām, sadalīt istabu zonās vai apvienot divas telpas, izcelt kādu interjera priekšmetu utt. Par laimi, ražotāju piedāvātā gaismekļu daudzveidība ļaut atrast piemērotu risinājumu jebkurām telpām un radīt tajās vēlamo noskaņu. No šāda sortimenta var pat apjukt - atšķiras lampu veidi, dizains, izmēri, gaismas tonis, intensitāte un vēl daži parametri. Lai izvēle būtu vienkāršāka un atrastā prece ilgstoši priecētu, apskatīsim dažus efektīvus, mūsdienīgus un stilīgus risinājumus.

Pielāgojam gaismas ķermeņus telpām

Tieši ar to sākas piemērota gaismekļa meklēšana. Tā kā telpu funkcijas mājoklī atšķiras, būs nepieciešamas arī dažādas lampas. Piemēram, nelielā priekšnamā var pilnībā pietikt ar vienu plafonlampu, savukārt daudzfunkcionālai viesistabai ar vienīgo gaismekli noteikti būs par maz. Aplūkosim svarīgākos momentus, ko vajadzētu ņemt vērā, lai trāpītu desmitniekā.  

 

Viesistaba parasti pilda vairākas funkcijas. Tajā mēs uzņemam ciemiņus, skatāmies televizoru, lasām grāmatas, atpūšamies ar ģimeni, bieži vien arī strādājam pie datora utt. Tādēļ apgaismojumu nepieciešams pielāgot visām Jūsu iecienītajām nodarbēm. Un ar vienīgo lampu te neiztikt, - būs nepieciešams centrālais apgaismojums un 2-4 papildus gaismekļi. Pat ja istabiņa ir neliela, 2 papildlampas noteikti te ir vajadzīgas. 

 

Centrālais apgaismojums atbild par visas viesistabas izgaismošanu, tādēļ parasti to novieto griestu centrā. Ja istaba ir šaura, bet garena, turklāt lielāka par 25m2 vizuāli efektīgs risinājums ir 2 vai pat 3 vienā rindā izvietotas lampas. Uz salīdzinoši augstiem griestiem labi izskatās piekaramās lampas. Šādi gaismekļi parasti ir spilgts dekoratīvais elements, tāpēc harmoniskam koptēlam tie jāpieskaņo kopējai telpu stilistikai. Piemēram, klasiskajam stilam piestāvēs efektīga sveču stila lustra vai cits modelis ar vairākām lampiņām, modernajam – lakoniskas formas un krāsas, tostarp arī sliežu sistēmas ar vairākām rotējošām spuldzēm. Ja gribat piedot istabai greznību, noderēs kristāla lustras un gaismekļi ar efektīgiem abažūriem. Tikai neaizmirstiet ievērot proporcijas - plašai viesistabai ar augstiem griestiem piestāv masīvākas lampas. Ja griesti tomēr ir zemi, izvēlieties modeli ar vairākām spuldzēm, kuru gaisma vērsta uz griestiem. Turklāt sekojiet, lai attālums no grīdas līdz lustras apakšai būtu ne mazāks par 2,1 m. Tad telpas neizskatīsies pārblīvētas. Vēl viena moderna alternatīva zemiem griestiem (gan gaismas, gan stilīguma ziņā) ir LED lampas. Tie atšķiras pēc formas, diametra, dizaina (ir arī ļoti neuzkrītoši, eleganti varianti) un arī gaismas efektiem. Piemēram, daudzām plafonlampām var regulēt gaismas toni un intensitāti.

 

Papildus apgaismojumam jāatrodas konkrētās zonās, kur Jūs mēdzat pavadīt laiku. Tas acumirklī pieskaņos viesistabu Jūsu noskaņojumam un konkrētai situācijai – padarīs to par svinību vietu, relaksācijas zonu, darba telpu utt. Aiz dīvāna (krēsliem) parasti liek sienas lampu vai pat divus vienādus gaismekļus aiz abiem mēbeles galiem. Cita alternatīva – efektīga stāvlampa. Ja atpūtas zonā ir kafijas galdiņš, te iederēsies omulīga galda lampa, kura noteikti būs vajadzīga arī pie datorgalda. Ja telpas ir plašas, varat paeksperimentēt arī ar akcenta apgaismojumu – nelieliem grozāmiem prožektoriem, LED lentēm, nišās iebūvējamām spuldzēm, kuras novieto tieši virs akcentējamā objekta – gleznas, aizkariem, plaukta utt. Šādas nianses bagātinās interjeru.

apgaismojums viesistaba

 

Guļamistaba ir mūsu miera osta, attiecīgi arī apgaismojumam jābūt nomierinošam, taču pietiekami spilgtam, lai pirms miega varētu, piemēram, palasīt. Tāpēc papildus centrālajam apgaismojumam, kas parasti ir piekaramā lustra ar vienu/vairākām spuldzēm vai griestos iebūvētās LED lampiņas, noteikti būs vajadzīga naktslampiņa. Tā var būt neliela sienas lampa vai pašlaik populārā regulējamā galda lampa, ko nolikt uz naktsskapīša. Tā apgaismo nelielu platību, - lasīt ir komfortabli un netiek traucēts blakus guļošais cilvēks. Īpaši ērti ir modeļi ar pieskāriena sensoru, lai regulētu gaismas spilgtumu. Intīmas gaisotnes radīšanai guļamistabā var lieliski noderēt romantiska stila stāvlampa ar maigu gaismu. Savukārt, ja meklējat oriģinālu risinājumu visas istabas apgaismošanai, pievērsiet uzmanību lampām-ventilatoriem. Oriģināli un arī noderīgi karstās vasaras naktīs, īpaši ģimenēm ar mazuļiem, jo ventilators nemaina gaisa temperatūru tik krasi kā kondicionieris. Starp citu, ir arī ekonomiskāks.

apgaismojums gulamistaba

 

Virtuve, protams, pieprasa spilgtāku apgaismojumu. Turklāt zonētu, gluži kā viesistaba. Moderna izvēle ēdamzonai ir piekaramās plafonveida lampas uz gariem vadiem (garums visbiežāk ir regulējams). Ja virtuves galds ir neliels, izvēlieties vienu šādu plafonu, ja zona ir plašāka – efektīgi izskatīsies modeļi ar vairākiem plafoniem. Tie pieejami ne tikai modernā antracīta, melnā, baltā, bēšīgā krāsā, bet arī ļoti sulīgos un dzīvespriecīgos toņos. Šādas lampas fokusē gaismu tikai uz galda, atdalot šo zonu no pārējās virtuves daļas, kur notiek pagatavošana. Runājot par darba zonu, te apgaismojumam jārūpējas ne tikai par omulīgu vidi, bet arī par drošību. Tādēļ papildus virtuves pamata apgaismojumam, kas visbiežāk ir iebūvējamie LED paneļi/lampiņas vai piekaramās lampas ar gaismas spilgtumu 350-450 lm/m2, ļoti svarīgi ir izgaismot darba virsmu. Un šajā ziņā gan praktiskas, gan stilīgas ir LED lentes un zem skapīšiem iebūvējamās lampiņas ar lielāku spilgtumu – 750-850 lm/m2. Tās palīdzēs izvairīties no šeit nevajadzīgajām ēnām un rūpēsies par drošu un baudāmu ēdiena pagatavošanas procesu.  

virtuves apgaismojums

 

Vannasistabas centrālajam apgaismojumam ļoti noderēs mūsdienīgi viedie risinājumi, piemēram, LED plafonlampa ar regulējamu gaismas toni un spilgtumu. Tā Jūs varēsiet pielāgot gaismu situācijai, piemēram, pieklusinot to relaksējošai atpūtai vannā un ķermeņa kopšanas rituāliem. Šim pašam nolūkam var izvēlēties arī griestu sliežu sistēmas ar vairākām regulējamām spuldzēm. Varēsiet aizgriezt spuldžu galviņas vēlamajā virzienā. Arī iebūvējamās LED spuldzes ir labs variants, ja gaismas slēdzis ir sadalīts tā, lai daļu no spuldzēm varētu izslēgt. Runājot par papildus apgaismojumu, - svarīgi izgaismot spoguli un zem tā esošo izlietni. Turklāt tas jādara no augšas un abām pusēm, lai neveidotos traucējošas ēnas. Te lieti noderēs nelielas sienas lampas vai LED lentes.

vannas istabas apgaismojums

 

Izvēlēties gaismekļus bērnistabai ir īsts prieks, jo te sastapsiet vislielāko krāsu un formu daudzveidību! Protams, ja Jūsu bērns nav pusaudzis, kuram cieņā jau ir nopietnāki risinājumi, līdzīgi kā pieaugušajiem. Mazākiem bērniem kā centrālo gaismekli vislabāk izvēlēties iebūvējamās lampiņas vai griestu lampas ar maigāku un saudzīgāku gaismu, piemēram, 100-200 lm/m2. Piekaramās lampas, īpaši uz gariem vadiem, nav ieteicamas, jo bērns var nejauši aizķert tās spēlējoties, riskējot sabojāt vai pat savainoties. Kā papildus apgaismojums noteikti būs vajadzīga naktslampiņa - sienas vai brīvi stāvoša uz naktsskapīša. Bērnam noteikti patiks naktslampas ar sensoriem, kas ļauj regulēt gaismas spožumu. Vakarā šāds apgaismojums palīdzēs sagatavoties miegam, bet naktī bez bailēm piecelties no gultas, piemēram, uz tualeti. Starp citu, šim nolūkam lieti noderēs arī gaismeklis, kas pievienojas elektrības kontaktligzdai. Tas ir ļoti ekonomisks un var droši degt visu nakti, norādot ceļu līdz labierīcībām. Un, protams, visintensīvāk jābūt apgaismotai darba zonai – galdiņam, kur bērns spēlējas, zīmē vai arī mācās, ja viņš jau ir skolēns. Galda lampa ar regulējumu augstumu un virzienu ir piemērotākais risinājums!

naktslampina bernu istaba

 

Ja pašlaik meklējat modernu, efektīvu un ilgmūžīgu apgaismojumu savam mājoklim, ieskatieties interneta veikalā www.220.lv. Te Jūs noteikti atradīsiet dažāda dizaina un izmēra sienas, griestu, galda un brīvi stāvošas lampas jebkura stila dzīvojamām telpām. Piedāvājumā arī daudz moderno viedo risinājumu, kurus varēsiet regulēt ar pulti vai mobilo telefonu. Cenu diapazons ļauj atrast gan nedārgus, bet kvalitatīvus gaismekļus, gan arī unikālus risinājumus, kas priecēs acis un liecinās par Jūsu smalko gaumi. Apgaismojumam ir liela nozīme, iekārtojot interjeru. Nepareizi izvēlēts gaismeklis var likt izskatīties nekārtīgi un vecmodīgi pat skaisti mēbelētai istabai. Tāpēc izvēlieties modernus risinājumus no 220.lv un piešķiriet telpām stilu! 

Antoņina Zalāne @pigu_latvia
https://www.buvbaze.lv/pigu_latvia/
4 gadi 1 mēnesis 9 dienu portālā
Bija online 30 aprīlī 11:45
Meklētājs būvniecības nozarē