LBS aicina novērtēt Ziņas

LBS aicina novērtēt "Rail Baltica" risinājumu ilgtspēju

Otrdiena, 15 decembrī, 2020

Latvijas Būvinženieru savienības vēstule

Latvijas Republikas Valsts prezidentam Egilam Levitam, Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam, satiksmes ministram Tālim Linkaitam, AS RB Rail reģionālajam vadītājam Ģirtam Bramanam

Par Rail Baltica projekta risinājumiem

 

Latvijas Būvinženieru savienība (LBS) atzinīgi novērtē AS RB Rail darbinieku un viņu sadarbības partneru padarīto gadsimta infrastruktūras objekta – Rail Baltica dzelzceļa – projektēšanas darbu virzībā.

Mēs izsakām pateicību reģionālajam vadītājam Latvijā Ģirtam Bramanam par informāciju, kuru šī gada 3.novembrī attālinātā diskusijā saņēmām par projekta virzību un tā konceptuālajiem risinājumiem.

Apzinoties, ka šāda unikāla gadsimta iespēja pilnveidot valsts nacionālo bagātību ar apjomīgu, paliekošu infrastruktūras objektu tuvākajās desmitgadēs var neatkārtoties, LBS uzskata, ka atsevišķi projekta konceptuālie risinājumi būtu atkārtoti jāizvērtē. Jāpārliecinās, vai tajos ir iekļautas visas nozīmīgākās Būvniecības likuma ilgtspējīgas būvniecības pazīmes, saskaņā ar kurām būvniecības procesā jārada kvalitatīva dzīves vide pašreizējām un nākamajām paaudzēm.

Lūdzam pārskatīt un projektā paredzēt sekojošo:
1. Rail Baltica sliežu ceļa tiešu savienojumu ar Rīgas ostu. Tā kā projekts Igaunijā paredz savienojumu ar Mūgas ostu, Rīgas osta var ievērojami zaudēt loģistikas un distribūcijas nozīmi Baltijas jūrā.
2. Caurskatīt Latvijas dzelzceļa attīstības plānus un rast iespēju esošā dzelzceļa rekonstrukcijai vienlaikus ar Rail Baltica projekta attiecīgo posmu izbūvi.
3. Lai saglabātu esošo Daugavas kreisā krasta virszemes infrastruktūru un respektētu jaunās apbūves arhitektūras un vides aspektus, jaunos dzelzceļa trases risinājumus no Zasulauka stacijas līdz lidostai Rīga pamatā paredzēt uz laikmetīgām estakādēm, nevis uzbērumiem.
Mūsuprāt, izvēloties projekta risinājumus no tehniski ekonomiskā viedokļa, ir būtiski izvērtēt nākotnes apsaimniekošanas izmaksas un izbūvējamo risinājumu ilgtspēju.

 

Ar cieņu
Mārtiņš Straume, LBS valdes priekšsēdētājs
Rīgā 2020.gada 19.novembrī


Dokuments parakstīts elektroniski ar drošu elektronisko parakstu un satur laika zīmogu.

Vineta Silberga @vineta_silberga
https://www.buvbaze.lv/vineta_silberga/
6 gadu 11 mēnešu 3 dienas portālā
Bija online 25 augustā 12:04
Meklētājs būvniecības nozarē