Ārkārtējās situācijas laikā nevalstiskās organizācijas varēs atbrīvot no nomas maksas Ziņas

Ārkārtējās situācijas laikā nevalstiskās organizācijas varēs atbrīvot no nomas maksas

Otrdiena, 21 aprīlī, 2020

 Ārkārtējās situācijas laikā nevalstiskās organizācijas varēs atbrīvot no nomas maksas, pirmdien vienojusies finanšu ministra Jāņa Reira (JV) vadītā darba grupa uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam.

Finanšu ministrijā aģentūru LETA informēja, ka darba grupa tika atbalstīts priekšlikums grozījumiem likumā "Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību", paredzot, ka pašvaldības dome varēs lemt atbrīvot krīzes skarto biedrību vai nodibinājumu no publiskas personas mantas un publiskas personas kontrolētas kapitālsabiedrības mantas nomas maksas vai lemt par nomas maksas samazinājumu.

Tāpat darba grupa vienojās veikt grozījumus noteikumos par publiskas personas un publiskas personas kontrolētas kapitālsabiedrības mantas nomas maksas atbrīvojuma vai samazinājuma piemērošanu sakarā ar Covid-19 izplatību, paredzot pašvaldībām iespēju saistošajos noteikumos paredzēt nomas maksas samazinājuma gradāciju, kā arī pašvaldības varēs noteikt kritērijus, kādiem ir jāatbilst atbalsta saņēmējiem.

Par minētajām izmaiņām vēl būs jālemj Ministru kabinetam, bet par likuma grozījumiem gala lēmums būs jāpieņem Saeimai.

LETA jau vēstīja, ka cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas "Sustento" nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) un finanšu ministram Jānim Reiram (JV), aicinot Covid-19 krīzē neatstāt bez atbalsta sociālo pakalpojumu jomā strādājošās nevalstiskās organizācijas (NVO).

Kā aģentūru LETA informēja "Sustento" valdes priekšsēdētāja Gunta Anča, NVO, kas pārstāv cilvēku ar invaliditāti un hroniskām slimībām intereses, nevar pretendēt ne uz dīkstāves pabalstiem, ne uz iespējām saņemt telpu īres atvieglojumus, jo tās neveic saimniecisko darbību, bet gan nodrošina sociālos pakalpojumus.

"Ir pagājis mēnesis kopš ārkārtas situācijas ieviešanas valstī. Valdība ir daudz darījusi, lai atbalstītu visvairāk cietušās uzņēmējdarbības nozares, lauksaimniekus, sportistus, kultūras sfēras pārstāvjus. Diemžēl nevalstiskās organizācijas ir palikušas ārpus šiem atbalsta pasākumiem," vēstulē uzsver organizācijas priekšsēdētāja.

Ņemot vērā minēto, organizācija aicina valdību izstrādāt jaunu atbalsta mehānismu, kas sevī iekļautu cilvēku ar invaliditāti NVO un būtu balstīts uz tādiem kritērijiem, kas ļautu objektīvi novērtēt organizāciju līdzšinējo darbību, piemēram, vērtējot pēdējos trijos mēnešos darbiniekiem izmaksāto darba algu un valstij nomaksātos nodokļus

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē