Luminor: Pieteikumu skaits hipotekārajiem kredītiem sarucis par apmēram 50% Ziņas

Luminor: Pieteikumu skaits hipotekārajiem kredītiem sarucis par apmēram 50%

Piektdiena, 17 aprīlī, 2020

 "Luminor Bank" saņemto pieteikumu skaits hipotekārajiem kredītiem ārkārtējās situācijas laikā ir samazinājies par apmēram 50%, aģentūrai LETA atzina bankas pārstāvji.

Bankā norādīja, ka ārkārtējā situācija ir mainījusi cilvēku prioritātes, tāpēc ar ilgtermiņa plāniem, tostarp lēmumiem par mājokļa iegādi, liela daļa šobrīd nogaida. "Pieteikumi hipotekārajiem kredītiem samazinājušies aptuveni par 50%, taču kreditēšana nav apstājusies," pauda bankas pārstāvji.

"Luminor" mājokļu finansēšanas eksperte Ingūna Krieva atzīmēja, lai gan pieteikumu skaits hipotekārajiem kredītiem šobrīd ir samazinājies, joprojām ik dienu tiek saņemti pārdesmit pieteikumu, kas liecina, ka kreditēšana nav apstājusies.

Pēc bankas datiem, galvenās nozares, kurās strādājošie arī šobrīd turpina pieteikties hipotekārajiem kredītiem, ir valsts pārvalde, medicīnas un farmācijas uzņēmumi, informācijas tehnoloģiju, finanšu, ka arī militārā nozare. 

"Šobrīd samazinoties ienākumiem, pamatotas ir arī iedzīvotāju bažas par ienākumiem nākotnē. Tādēļ saprotams, ka kādu laiku aktivitāte mājokļu iegādes tendencēs samazināsies. Var novērot, ka daļa klientu nogaida, pirms gala lēmuma pieņemšanas par mājokļa iegādi, bet, līdzko krīzes skartās nozares būs atguvušās, saglabāsies labs kreditēšanas potenciāls," pauda Krieva.

Bankā norādīja, ka lielākā daļa īpašumu arvien tiek iegādāta Rīgā un Pierīgā - 85%, bet par 10% pieaugusi interese iegādāties privātmāju. Tāpat augusi proporcija kredītiem, izmantojot "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" atbalstu, šobrīd veidojot 70% no kopējā kredītu apmēr, salīdzinot ar 50% pirmskrīzes laikā. 

Vienlaikus bankā atzīmēja - kopš ārkārtējā stāvokļa sākuma "Luminor" saņēmusi apmēram 2000 privātpersonu pieteikumu kredītbrīvdienām.

Jau vēstīts, ka 2017.gada oktobrī Baltijas valstīs darbu sāka "Nordea Bank" un DNB apvienotā banka "Luminor Bank", savukārt 2019.gada janvāra sākumā tika pabeigta Baltijas valstīs strādājošo "Luminor Bank" pārrobežu apvienošana, bankai turpinot darbību ar centrālo biroju Igaunijā un filiālēm Latvijā un Lietuvā.  

Pēc aktīvu apmēra "Luminor Bank" filiāle Latvijā ir otra lielākā bankā Latvijā.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 5 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē