Nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanas kārtība Mārupes novadā Ziņas

Nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanas kārtība Mārupes novadā

Trešdiena, 15 martā, 2017

Mārupes novada Dome paskaidro, ka nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinu Mārupes novadā nosaka divi saistošie noteikumi – vieni nosaka nekustamajam īpašumam piemērojamo nodokļa likmi no kadastrālās vērtības; otri paredz atvieglojumu piešķiršanas kārtību noteiktām iedzīvotāju grupām.

Saskaņā ar likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 3.panta pirmo daļu nekustamā īpašuma nodokļa likmi vai likmes no 0,2 līdz 3 procentiem no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības nosaka pašvaldība savos saistošajos noteikumos.

Mārupes novadā piemērojamā likme atsevišķiem nekustamā īpašuma veidiem noteikta ar Mārupes novada Domes 2016.gada 31.augusta saistošajiem noteikumiem Nr.30/2016 “Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtību Mārupes novadā”, kas stājās spēkā 2017.gada 1.janvārī.

Saskaņā ar augstāk minētajiem saistošajiem noteikumiem nekustamā īpašuma nodokļa likmes – 0,2% no kadastrālās vērtības, kas nepārsniedz 56 915 EUR, 0,4% no kadastrālās vērtības daļas, kas pārsniedz 56 915 EUR, bet nepārsniedz 106 715 EUR, un 0,6% no kadastrālās vērtības daļas, kas pārsniedz 106 715 EUR – piemēro fizisko personu īpašumā vai tiesiskā valdījumā esošajam nekustamajam īpašumam, kura lietošanas veids ir dzīvošana, ja šie nekustamā īpašuma nodokļa objekti netiek izmantoti saimnieciskās darbības veikšanai.

Likme automātiski tiek piemērota, ja objektā taksācijas gada 1. janvārī plkst. 0:00 dzīvesvieta ir deklarēta vismaz vienai personai.

Pārējos gadījumos, t.i. gadījumos, kad īpašumā nav deklarēta neviena persona, dzīvošanai paredzētajiem fizisko personu īpašumā esošajiem īpašumiem automātiski piemēro nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5% apmērā no objekta kadastrālās vērtības.

Saistošajos noteikumos ir atrunāta iespēja piemērot samazinātas likmes 0.2%, 0.4% un 0.6% apmērā ar nākamo mēnesī pēc tam, kad dzīvošanai paredzētajā nekustamajā īpašumā savu dzīvesvietu deklarē vismaz viena persona, šo kārtību piemērojot arī otrādi, proti, ja no īpašuma izdeklarējas visas līdz šim deklarētās personas, atjaunojot nodokļa likmi 1.5% apmērā.

Pārrēķins tiek veikts automātiski, negaidot konkrētas personas iesniegumu.

Ja ir konstatēts būvniecības noteikumu pārkāpums, piemēro NĪN likmi 3% apmērā līdz nākošajam mēnesim, kad konstatētais pārkāpums ir novērsts. Šī NĪN likme tiek piemērota zemei vai būvei, kurai ir lielāka kadastrālā vērtība.

Atvieglojumu piešķiršanas kārtību noteiktām iedzīvotāju grupām nosaka 2014.gada 7.novembra Mārupes novada Domes saistošie noteikumi Nr.28 “Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Mārupē”.

Ar saistošajiem noteikumiem kopumā noteikts 21 atvieglojuma veids fiziskām un juridiskām personām, tai skaitā ģimenēm ar trīs vai vairāk bērniem, trūcīgām un maznodrošinātām personām (ģimenēm), vientuļajiem pensionāriem. Saskaņā ar noteikumiem nodokļu atvieglojums tiek piešķirts, ja īpašniekam par mājokli nav NĪN parādu, ir deklarēta īpašnieka dzīvesvieta uz taksācijas gada 1. janvāri plkst. 0.00 un nav konstatēti būvniecības noteikumu pārkāpumi.

Papildu no šī gada 1.janvāra saskaņā ar noteikumiem fiziskai personai (īpašniekam) tiek piešķirts NĪN atvieglojums 50 % apmērā par mājokli (ekspluatācijā nodoto būvi vai telpu grupu ar piekrītošām domājamām daļām no būves, kuras galvenais lietošanas veids ir dzīvojama māja, neieskaitot zemi un garāžu (ja tāda ir)), kurā tā deklarējusi savu dzīvesvietu uz taksācijas gada 1. janvāri plkst. 0.00. Šajā gadījumā nodokļa atvieglojums tiek piešķirts pēc pašvaldības iniciatīvas, negaidot nodokļu maksātāja iesniegumu. Pārrēķins par 50% atlaides piemērošanu netiek veikti, ja gada ietvaros īpašnieks deklarējas īpašumā.

Vienlaikus aicinām pārliecināties un informēt Mārupes novada Domi par izmaiņām adresē, piemēram, ja tiek mainīts ielas nosaukums, mājas nosaukums u.c., neprecizitātes adresē var būt par iemeslu neatbilstošam nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinam.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 20 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē