Iedzīvotāji pie Rīgas domes un VNĪ ēkas protestēs pret bērnu laukuma nojaukšanu Ziņas

Iedzīvotāji pie Rīgas domes un VNĪ ēkas protestēs pret bērnu laukuma nojaukšanu

Ceturtdiena, 19 decembrī, 2019

Šodien Valdeķu ielā 15 esošā nama iedzīvotāji plāno protestēt pret bērnu laukuma nojaukšanu, aģentūru LETA informēja nama iedzīvotāju pārstāvis Ģirts Spakovics.

Plkst.11.30 iedzīvotāji plāno pulcēties pie Rīgas domes, bet plkst.14 - pie VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) ēkas Vaļņu ielā 28. Rīgas domē aģentūrai LETA apstiprināja, ka šādi piketi ir pieteikti.

Kā norāda Spakovics, šī gada novembrī, Valdeķu ielā 15 esošā nama iedzīvotāji konstatēja, ka pagalmā tiek veikti būvdarbi, veicot pagalmā esošā bērnu laukuma demontāžu. Tomēr dokumentus, kas apliecina demontāžas darbu likumību, būvnieki uzrādīt nav varējuši.

Pēc skaidrojuma iedzīvotāji ir vērsušies Rīgas pilsētas būvvaldē un VNĪ, taču atbildi neesot saņēmuši. 

Aģentūrai LETA būvvaldes pārstāvis Edgars Butāns pastāstīja, ka konkrētais zemesgabals pieder valstij Finanšu ministrijas personā un to apsaimnieko VNĪ. Pēc viņa teiktā, īpašums atrodas ārpus publiskās ārtelpas, kas nozīmē, ka saskaņā ar būvniecības normatīviem, rotaļu laukuma uzstādīšana šajā vietā nav jāsaskaņo ar būvvaldi. Tāpat jāsaskaņo nav arī tā demontāža, līdz ar ko būvvalde nav atbildīga par tur patlaban notiekošajiem darbiem.

Iedzīvotāju pārstāvis Spakovics norāda, ka vēsturiski rotaļu laukums tur atrodas jau no deviņdesmitajiem gadiem, taču šovasar ar VNĪ lēmumu tika demontēta bērnu laukumam blakus esošā garāža, dzēšot arī kadastra numuru, tādējādi paaugstinot zemes gabala nomas maksu. 

"Uz šo faktu otras garāžas īpašnieks, kas ir nomnieks daļai zemes, pēkšņi, izrādot protestu, reaģēja ar pieprasījumu demontēt bērnu laukumu," skaidro Spakovics, norādot, ka nama iedzīvotāji gan ar to nav mierā, jo bērnu laukums ir vienīgais šajā apkaimē un ir kļuvis par iecienītu atpūtas vietu visu apkārtējo māju iemītniekiem.

Iedzīvotāju ieskatā, lai gan formāli zemesgabals ir atdalīts, viņuprāt, tas pieder Valdeķu ielas 15 zemes īpašumam.

"Maza, formāla kļūda dokumentos pirms daudziem gadiem, šobrīd liek ciest daudzām šeit ilgu laiku dzīvojošām ģimenēm. Visus šos gadus bērnu rotaļu laukumu ir kopuši un uzturējuši ēkas Valdeķu ielas 15 iedzīvotāji," pauž rīdzinieks.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē