Sākusies Latvijas Paralimpiskā sporta centra metu konkursa piedāvājumu izvērtēšana Ziņas

Sākusies Latvijas Paralimpiskā sporta centra metu konkursa piedāvājumu izvērtēšana

Piektdiena, 22 novembrī, 2019

Latvijas Paralimpiskā komiteja sākusi izvērtēt iesniegtos četrus piedāvājumus Paralimpiskā sporta centra metu konkursā, aģentūru LETA informēja komitejas Projekta "Latvijas Paralimpiskais sporta centrs" pārstāve Ieva Prauliņa.

Viņa skaidroja, ka, lai nodrošinātu plašākas sporta iespējas cilvēkiem ar invaliditāti un atbilstoši aprīkotu treniņu vietu parasportistiem, Rīgā iecerēts būvēt Latvijas Paralimpisko sporta centru. Tas veiks gan sociālas funkcijas cilvēku veselības uzlabošanai ikdienā, gan veicinās profesionālā parasporta attīstību.

Viņa uzsvēra, ka līdzīga veida sporta centri ir pieejami arī citās valstīs, taču ar tik plašu funkcionalitāti vienuviet šis būs pirmais šāda veida sporta centrs Baltijā un arī Eiropā.

Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente Daiga Dadzīte pauda, ka šis sporta centrs ir būtisks gan visiem Latvijas iedzīvotājiem ar invaliditāti, kam sports ir svarīga veselības uzturēšanas un arī socializēšanās sastāvdaļa, gan arī parasporta attīstībai - ikdienas treniņiem, treniņnometņu, sacensību un čempionātu organizēšanai.

Viņa norādīja, ka šajā sporta centrā cilvēkiem ar invaliditāti būs pilnībā pielāgota sporta infrastruktūra, iespēja būt sporta speciālistu uzraudzībā un nakšņošanas iespējas. Tādējādi cilvēki ar invaliditāti arī no attālākajiem Latvijas reģioniem varētu atbraukt un uzturēties šeit vairākas dienas, atrast sev piemērotāko sporta veidu, atgūt spēkus pēc traumām vai smagām slimībām.

Tāpat Dadzīte pauda, ka sporta iespējas cilvēkiem ar invaliditāti Latvijā šobrīd ir ļoti ierobežotas - liela daļa sporta centru nav pietiekami pielāgoti, ir problemātiski nokļūt līdz sporta centriem, sporta centru tuvumā nav iespēju pārnakšņot cilvēkiem ar invaliditāti, kā arī noslogotības dēļ pieejamie treniņu laiki bieži nav izmantojami. "Rezultātā parasportisti spiesti braukt trenēties uz Vāciju, Spāniju un citām valstīm, savukārt bērni un jaunieši ir spiesti aprast ar domu, ka sports - tā ir ekskluzīva un grūti pieejama iespēja," sacīja Dadzīte.

Kā ziņots, Latvijas Paralimpisko sporta centru ir paredzēts būvēt Rīgā, Bišumuižas apkaimē. Pēc visu kārtu pabeigšanas tas aptvers gandrīz 10 ha lielu platību, tādējādi veicinot arī Bišumuižas sociālekonomiskās vides uzlabošanos.

Paralimpiskā sporta centra metu konkurss tika izsludināts šī gada augustā, un piedāvājumus bija iespējams iesniegt līdz 14. novembrim. Par metu konkursa rezultātiem konkursa dalībnieki tiks informēti atklātā sēdē. Paralimpiskā komiteja plāno, ka konkursa uzvarētājs varētu tikt paziņots līdz Ziemassvētkiem.

Pēc tam tiks sākta sarunu procedūra par Paralimpiskā sporta centra būvprojekta izstrādi un autoruzraudzību, ja šim mērķim nākamā gada valsts budžetā tiks piešķirts nepieciešamais finansējums.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē