Tukuma novada dome vēja elektrostaciju attīstītājam parka izveidei izvirzījusi desmit nosacījumus Ziņas

Tukuma novada dome vēja elektrostaciju attīstītājam parka izveidei izvirzījusi desmit nosacījumus

Ceturtdiena, 31 oktobrī, 2019

Lai SIA "Eolus" varētu Tukuma novadā izveidot vēja elektrostaciju parku, tam ar vietējo pašvaldību būtu jāvienojas par desmit nosacījumu izpildi, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

No pašvaldības puses "Eolus" izvirzīti desmit nosacījumi, bez kuru apspriešanas un abu pušu savstarpējiem kompromisiem nebūs iespējams runāt par elektrostaciju parka "Pienava" projekta tālāku virzību, skaidroja pašvaldībā. Nosacījumi esot veidoti, ņemot vērā izskanējušās iedzīvotāju bažas, apskatot labās prakses piemērus citviet pasaulē, kā arī pamatojoties uz līdz šim iegūto informāciju par projektu.

Aizvadīto diskusiju laikā apskatīti punkti par administratīvā līguma slēgšanu ar pušu saistību nostiprināšanu, projekta realizācijas sabiedriskās pārraudzības komisijas izveidi, Džūkstes-Pienavas kopienas fonda izveidi, vietējo uzņēmēju un speciālistu iesaisti būvniecības procesā un apsaimniekošanā, rekultivācijas apdrošināšanu, riska fonda izveidi. Tāpat pārrunāta situācija ap parka ietekmes zonā esošo pašvaldības ceļu uzturēšanu, kā arī par visu Vides pārraudzības valsts biroja nosacījumu izpildi projektēšanas un būvniecības posmā.

Vietvara sola, ka nosacījumi, par kuriem panākta mutiska vienošanās, tiks formulēti rakstiski un iekļauti attiecīgajos dokumentos, par kuru apstiprināšanu, tāpat kā par atļauju projektu īstenot, lems Tukuma novada domes deputāti, kad būs saņemts iesniegums no ierosinātāja.

Domē arī uzsver, ka uzņēmēja iesniegums par vēja parka būvniecību Tukuma novada domē nav saņemts, un nekādi lēmumi pašlaik netiek pieņemti. Tiekot apkopota visa informācija, ko iespējams iegūt, lai brīdī, kad deputātiem būs jāpieņem lēmums, viņi šajā jautājumā būtu iedziļinājušies un izpratuši situāciju.

Iepriekš "Eolus" valdes loceklis Gatis Galviņš pauda, ka vēja elektrostaciju parka "Pienava" Tukuma novadā ideja ir atzīta par realizējamu, bet vēja parka "Dobele" iecere vēl ir izvērtējama. Tāpēc pašlaik nav zināms, vai Dobeles novadā šāds pasākums norisināsies.

Jau vēstīts, ka Vides pārraudzības valsts birojs (VPVB) "Eolus" ir izdevis atzinumu par vēja elektrostaciju parku "Dobele" un "Pienava" būvniecības ieceres ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojumu, kurā atļauj izbūvēt 35 no sākotnēji plānotās 51 vēja turbīnas.

Paredzams, ka Tukuma novadā varētu tikt izbūvētas 22 vēja turbīnas, bet Dobeles novadā - 13. Divas no atļautajām vēja turbīnām iespējams izbūvēt tad, ja "Eolus" izdosies vienoties ar pieguļošo zemju īpašniekiem un pārvietot tās ārpus nacionālas nozīmes lauksaimniecības teritorijām. Proti, VPVB atzinumā norādīts, ka turbīnu un tām nepieciešamo būvju izveide nacionālās nozīmes lauksaimniecības teritorijās nav pieļaujama.

Birojs neatļauj būvēt virkni no iecerētajām vēja turbīnām dažādu iemeslu dēļ - gan dēļ pārāk tuvu esošām dzīvojamām mājām, gan, lai samazinātu ietekmi uz putniem un sikspārņiem, gan arī atsevišķu citu normatīvu prasību dēļ.

"VPVB ir izvirzījis stingras prasības gan parka būvniecības, gan arī ekspluatācijas laikā. Piemēram, 12 vēja turbīnas būs jāaprīko ar speciāliem risinājumiem apledošanas mazināšanai, bet daļā vēja parka būs jāievēro speciāls darbības režīms, kas mazinās sikspārņu bojāejas risku. Tāpat tiks veikts sikspārņu un putnu monitorings," paskaidroja Galviņš.

Daļai vēja turbīnu jāizstrādā speciāls darbības grafiks, lai apkārt dzīvojošos cilvēkus neapgrūtinātu kustīgās ēnas jeb mirgošanas efekts. Līdztekus būs jāveic arī trokšņu līmeņu mērījumi, lai tie nepārsniegtu noteiktos robežlielumus.

Nākamais solis vēja parka būvniecības sākšanai ir pašvaldību saskaņojums. Pēc būvniecības pabeigšanas parkus uzraudzīs Valsts vides dienests, VPVB, Dabas aizsardzības pārvalde, Veselības inspekcija, kā arī pašvaldības.

Tāpat vēstīts, ka uzņēmums "Eolus" tuvāko četru gadu laikā Dobeles un Tukuma novados par aptuveni 250 miljoniem eiro plānoja būvēt Latvijā lielāko vēja elektrostaciju parku, uzstādot 51 vēja turbīnu, un iecere izsaukusi pretestību vietējo iedzīvotāju vidū.

Vēlāk uzņēmums paziņojis par iespēju izskatīt šādu ieceri arī Jelgavas novada Elejas pagastā.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē