SEB banka šogad kredītos būtu gatava izsniegt pat miljardu eiro Ziņas

SEB banka šogad kredītos būtu gatava izsniegt pat miljardu eiro

Ceturtdiena, 2 februārī, 2017

"SEB banka" 2016.gadā no jauna kredītos izsniegusi 751 miljonu eiro, kas ir par 51% vairāk nekā 2015.gadā. Šogad banka būtu gatava aizdevumos izsniegt pat vienu miljardu eiro.

"SEB bankas" vadītāja Ieva Tetere žurnālistiem sacīja, ka banka vēlas šogad kreditēt vairāk un vēlas redzēt no jauna izsniegto aizdevumu apjoma pieauguma. "Apetīte kreditēt ir. Tā varētu būt līdz miljardam eiro šogad," sacīja Tetere, vienlaikus atzīstot, ka pastāv jautājums, vai būs iespējas plašāk kreditēt.

"SEB bankas" valdes loceklis un finanšu direktors Kārlis Danēvičs minēja vairākus izaicinājumus kreditēšanas kāpināšanai - samazinās jaundibināto uzņēmumu skaits, iedzīvotāju skaits.

Arī pērn banka būtu vēlējusies izsniegt kredītos vēl vairāk, tomēr kreditēšanas standartiem atbilstošs pieprasījums joprojām bija ierobežots, vērtēja Danēvičs. Pēc viņa teiktā, pērn no jauna izsniegtais kredītu apjoms ir sasniegums un ir svarīgi, ka pieaugums kreditēšanā bija plašs, nevis tikai uz atsevišķu lielu darījumu rēķina.

Nozaru tops, kurās banka pērn izsniedza visvairāk aizdevumu, nav mainījies salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem. No jaunā kredītportfeļa pērn lauksaimniekiem izsniegti 14%, ražošanai - 13%, tirdzniecībai - 11%. Iepriekšējos gados lauksaimniecības īpatsvars no jauna izsniegto kredītu apjomā gan bijis lielāks - ap 20%, taču pērn īpatsvars bijis mazāks, iespējams, Eiropas Savienības fondu līdzekļu apguves kavēšanās dēļ, pieļāva "SEB bankas" vadītāja. Lauksaimniekiem pamatā tiek finansēta tehnikas iegāde un jaunas būves.

Pagājušajā gadā bija jūtams, ka atjaunojas aktivitāte nekustamo īpašumu attīstīšanas segmentā, un šogad šajā jomā būs lielāks pieprasījums pēc aizņēmumiem, prognozēja Tetere.

"SEB bankas" vadītāja uzsvēra, ka kreditēšana ir bankas pamatbizness, taču tai jābūt ilgtspējīgai.

SEB grupas kopējais kredītportfelis pērn audzis par 3%, 2016.gada beigās sasniedzot 2,5 miljardus eiro. Tetere vērsa uzmanību, ka būtisks aspekts kopējā kredītportfeļa izaugsmē ir kredītu atmaksa, proti, klienti mēdz kredītus atmaksāt ātrāk. "SEB banka" mājokļa kredītus izsniedz vidēji uz 20 gadu termiņu, taču klienti savas saistības dzēš ātrāk, tādējādi vidējais hipotekārā aizdevuma termiņš ir 12 gadi.

"SEB banka" pērn dubultojusi no jauna izsniegto hipotekāro aizdevumu apmēru, proti, pērn aizdevumi mājoklim izsniegti 105 miljonu eiro apmērā. Gandrīz puse no šīs summas jeb 50,7 miljoni eiro ir izsniegti "Altum" īstenotajā valsts atbalsta programmā ģimenēm ar bērniem. "Pieaugums ir ļoti pozitīvs," secināja "SEB bankas" finanšu direktors.

Kopumā SEB pērn privātpersonām izsniegusi aizdevumus 154 miljonu eiro apmērā.

Pēc aktīvu apmēra "SEB banka" ir ceturtā lielākā banka Latvijā.

SEB grupa 2016.gadā Latvijā strādāja ar 52,3 miljonu eiro pamatdarbības peļņu.

 

 

Avots: LETA
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 20 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē