Ziņas

"SEB banka" pērn mājokļu iegādei piešķīrusi aizdevumus par apmēram 133 miljoniem eiro

Trešdiena, 21 martā, 2018

"SEB banka" pagājušajā gadā mājokļu iegādei piešķīrusi vairāk nekā 2600 aizdevumu par apmēram 133 miljoniem eiro, kas ir par 23% vairāk nekā 2016.gadā, aģentūrai LETA pavēstīja "SEB bankas" komunikācijas projektu vadītāja Jeļena Kontusa."SEB banka" pagājušajā gadā mājokļu iegādei piešķīrusi vairāk nekā 2600 aizdevumu par apmēram 133 miljoniem eiro, kas ir par 23% vairāk nekā 2016.gadā, aģentūrai LETA pavēstīja "SEB bankas" komunikācijas projektu vadītāja Jeļena Kontusa.

Viņa norādīja, ka vairāk nekā 75% no piešķirtajiem aizdevumiem paredzēti dzīvokļu iegādei vai remontam, apmērām 20% - mājas iegādei vai būvniecībai, bet pārējie - zemes iegādei, teritorijas labiekārtošanai, remontam un citiem mērķiem. Vidēja piešķirtā aizdevuma summa ir apmēram 50 000 eiro, bet vidējais aizņēmuma termiņš ir 20 gadi.

Pēc Kontusas teiktā, lielākā pircēju aktivitāte gan apstiprināto kredītu skaita ziņā, gan arī apmēra ziņā ir Rīgā un tās apkārtnē, kur koncentrējas apmēram 80% no visa piešķirtā finansējuma. Lielākais darījumu skaits ir sērijveidā dzīvokļu segmentā.

Apmēram 40% no "SEB bankas" 2017.gadā izsniegtiem mājokļa kredītiem piešķirti ģimenēm ar bērniem "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" ("Altum") īstenotās valsts atbalsta programmas ietvaros. Kopumā šīs programmas darbības laikā kopš 2015.gada "SEB banka" ir apstiprinājusi gandrīz 2300 aizdevumu mājokļa iegādei vai būvniecībai par gandrīz 130 miljoniem eiro. Valsts garantētā aizdevuma vidējā summa "SEB bankā" ir 57 000 eiro un vidējais termiņš - 22 gadi. Lielākā daļa kredītu apstiprināta ģimenēm ar vienu bērnu, apmēram 30% aizdevumu piešķirti ģimenēm ar diviem bērniem, bet 5% - ģimenēm, kurās aug trīs vai vairāk bērnu.

Vienlaikus "SEB bankas" valdes loceklis Arnis Škapars norādīja, ka ar katru gadu pieaug iedzīvotāju interese iegādāties vai būvēt privātmāju. "Ja vēl pirms paris gadiem šādu darījumu bija ar 10%, tad šobrīd jau gandrīz 20%," viņš sacīja.

Tāpat Škapars atzīmēja, ka atbilstoši bankas datiem visaktīvāk mājokļa kredītus ņem cilvēki vecumā no 25 līdz 45 gadiem, bet vidējais kredītņēmēja vecums ir 35 gadi. "Tāpēc mēs esam gandarīti, ka valsts atbalsta programma ir paplašinājusies un "Altum" galvojums no 1.marta ir pieejams arī jauniem speciālistiem līdz 35 gadu vecumam. Tas nozīmē, ka izglītotiem jauniešiem būs vieglāk tikt pie sava mājokļa, jo būs nepieciešama mazāka summa pirmajai iemaksai. Kā zināms, pirmā iemaksa ir galvenais ierobežojošais faktors jauniem cilvēkiem, kuri strādā labi algotu darbu un var atļauties atmaksāt aizdevumu, taču viņiem vēl nav izdevies sakrāt summu pirmajai iemaksai. Tas prasa daudz laika, jo vēl ir jāmaksā, piemēram, par īrēto dzīvokli un dažreiz tie maksājumi ir pat lielāki nekā ikmēneša kredīta maksājumi. Pēc "SEB bankas" datiem, vidējā ikmēneša maksa 2017.gadā piešķirtiem kredītiem ir ap 260 eiro. Savukārt nekustamo īpašumu kompāniju apskati liecina, ka īres maksa dzīvokļiem Rīgā turpina augt un vidējās platības sērijveida dzīvokļiem ar labu remontu ir ap 300 eiro mēnesī," viņš teica. Pēc aktīvu apmēra "SEB banka" 2017.gada beigās bija trešā lielākā banka Latvijā.

Avots: LETA
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 17 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas