VUGD rosina būvobjektiem sagatavot ugunsdrošības instrukcijas Ziņas

VUGD rosina būvobjektiem sagatavot ugunsdrošības instrukcijas

Otrdiena, 30 jūlijā, 2019

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir sagatavojis grozījumus "Ugunsdrošības noteikumos", kas paredz, ka turpmāk arī būvobjektiem būs jāsagatavo ugunsdrošības instrukcijas, aģentūru LETA informēja VUGD.

Grozījumi paredz, ka atbildīgā persona nodrošinās ugunsdrošības instrukcijas izstrādi objektam, teritorijai un būvobjektam. Ugunsdrošības instrukcija būs nepieciešama arī objekta teritorijai, bet nebūs nepieciešama viendzīvokļa objektam, neapbūvētai teritorijai un teritorijai, kurā nenotiek būvniecība.

Grozījumi arī precizēs ugunsdrošības instruktāžu veikšanas biežumu skolās un ārstniecības iestādēs. Patlaban noteikumi paredz, ka ugunsdrošības instruktāžu veic izglītības iestādēs - ne retāk kā divas reizes gadā, ārstniecības un aprūpes iestādēs - ne retāk kā četras reizes gadā. Grozījumi paredz, ka ugunsdrošības instruktāžu izglītības, ārstniecības un aprūpes iestādēs būs jāveic ne retāk kā reizi sešos mēnešos.

Grozījumi paredz nākotnē lietot tādas ugunsdrošībai lietojamās drošības zīmes, kas ir saprotamas plašākam sabiedrības lokam, kā arī iekļauta jauna prasība, kas nosaka minimālos izmērus ugunsdrošībai lietojamām zīmēm atkarībā no to redzamības attāluma, lai nodrošinātu to labāku redzamību. Piemēram, grozījumos noteikta zīmes "Vieta ugunsdzēsības transportam" darbības zona - desmit metri. Šāds attālums noteikts, ņemot vērā VUGD esošo transportlīdzekļu gabarītus un to manevrēšanas iespējas, lai sekmīgi nodrošinātu glābšanas un ugunsgrēka dzēšanas darbus.

Grozījumi arī novērsīs neskaidrības terminu "publisks objekts" un "saimnieciskās darbības objekts" piemērošanā. Dažkārt maldinoši tika uzskatīts, ka publisks objekts nav saimnieciskās darbības objekts un tam nepiemēro prasības, kas noteiktas saimnieciskas darbības objektam.

Dienestā skaidro, ka publisks objekts ir saimnieciskās darbības objekta veids un tam ir saistošas visas prasības, kas noteiktas saimnieciskās darbības objektam. Piemēram, tirdzniecības centrs kopumā ir saimnieciskās darbības objekts, tomēr daļā, kur tas pieejams ikvienai personai, tirdzniecības centrs ir uzskatāms arī par publisku objektu, un tajā daļā ir piemērojamas tās ugunsdrošības prasības, kas attiecas uz publisko un saimnieciskās darbības objektu.

Patlaban grozījumi izsludināti valsts sekretāru sanāksmē un patlaban tiek apkopoti no ministrijām un citām institūcijām saņemtie iebildumi un priekšlikumi. Grozījumi būs jāpieņem valdībai.

"Līdzīgi kā citi normatīvie akti, arī Ugunsdrošības noteikumi ar laiku ir jāpilnveido, lai tie atbilstu esošai situācijai, kā arī būtu saprotami un tiktu izpildīti maksimālā apjomā, tādā veidā rūpējoties par ugunsdrošības prasību ievērošanu un drošību kopumā," skaidro VUGD Ugunsdrošības uzraudzības pārvaldes priekšnieka pienākumu izpildītājs Aleksandrs Drozds.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 23 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē