Valmierā veido klimatam draudzīgu ielu apgaismojumu Ziņas

Valmierā veido klimatam draudzīgu ielu apgaismojumu

Otrdiena, 30 aprīlī, 2019

Valmieras apgaismojuma tīklu kopgarums ar 3649 gaismas punktiem ir 122,27 km, un 81,82 km no tiem pašlaik tiek regulēti attālināti ar automātisko ielu apgaismojuma vadības sistēmu Lucidus Smart, informē Valmieras pilsētas pašvaldības speciāliste Līga Bieziņa. Apgaismojuma ieslēgšanās un izslēgšanās ir automātiski noregulēta atbilstīgi Saules lēkta un rieta laikam – tas iedegas 15 minūtes pēc saulrieta un izslēdzas 15 minūtes pirms saullēkta. Tā tiek taupīta elektroenerģija, netērējot to diennakts gaišajā laikā.

Automātiskā ielu apgaismojuma vadības sistēma Valmierā nodrošina arī apgaismojuma intensitātes regulēšanu jeb dimmēšanu. Pilsētas apgaismojuma pamatfunkcija ir garantēt drošību pilsētas ielās, uz gājēju un velobraucēju ceļiem. Laikā, kad gājēju un satiksmes intensitāte ir vislielākā, ir nepieciešams ielu apgaismojums ar lielāku gaismas intensitāti. Tas nodrošina labāku redzamību. Laikā, kad gājēju un satiksmes intensitāte ir maza, arī gaismas intensitāte ir mazāka. Tādēļ nakts stundās, kad vairākums pilsētnieku atpūšas, ielu apgaismojuma intensitāte ir samazināta, taupot elektroenerģiju un samazinot gaismas piesārņojumu. Tas ir mākslīgu gaismas avotu radīts debesu izgaismojums naktī, kas negatīvi ietekmē dzīvos organismus – dzīvniekus, putnus, kukaiņus u.c. Vismazākā ielu apgaismojuma intensitāte ir laikā no pulksten 23.30 līdz 4.30.

Efektīvākai elektroenerģijas izmantošanai Valmieras pilsētas pašvaldība pakāpeniski maina gāzizlādes gaismekļus pret LED spuldzēm. Patlaban 52,4% pilsētas apgaismojuma ir energoefektīvi LED gaismekļi. Kopš 2011.gada visās no jauna būvētajās vai pārbūvētajās ielās ir uzstādīti LED gaismekļi. Šogad Valmieras pilsētas pašvaldība plāno īstenot projektu "Viedo tehnoloģiju ieviešana Valmieras pilsētas apgaismojuma sistēmā", ko paredzēts līdzfinansēt ar emisiju kvotu izsolīšanas instrumenta finansējumu. Projektā plānots nomainīt 452 nātrija spuldzes pret LED gaismekļiem ar viedajiem sensoriem un vadības sistēmu, kas nodrošinās apgaismojuma līmeņa regulēšanu atbilstīgi aktuālajai gājēju un transportlīdzekļu plūsmai. Plānotais elektroenerģijas ietaupījums – 337 293 kWh gadā, CO2samazinājums – 36 760 kg gadā. Plānotais projekta norises laiks – 2019.-2020.gads.

Vineta Silberga @vineta_silberga
https://www.buvbaze.lv/vineta_silberga/
6 gadu 11 mēnešu 3 dienas portālā
Bija online 25 augustā 12:04
Meklētājs būvniecības nozarē