Kvalitatīvs jumts  pareizi glabājot un ievērojot instrukcijas Būvniecība

Kvalitatīvs jumts pareizi glabājot un ievērojot instrukcijas

Otrdiena, 26 martā, 2019
„Nav ziema, bet jumts balts?“ – izbijies jautā jauna jumta īpašnieks. Baltijā vienīgās viļņoto jumta lokšņu rūpnīcas Naujoji Akmenē UAB „Eternit Baltic“ pārstāvji mierina – jumts var kļūt balts, ja viļņotās loksnes nepareizi glabā, bet estētisko izskatu var atjaunot, nomazgājot to ar citronskābi. Speciālisti konstatē faktu – ja nav uzmanīgi izlasīta ražotāja instrukcija, netiek nodrošināta pareiza viļņoto lokšņu glabāšana, tāpēc vēlāk vajadzīgas garantijas konsultācijas.            
        

Vainīgais – attieksme pret glabāšanu

             
„Viena no lielākajām problēmām – klienti krāsotās loksnes glabā ārā. Vairumam cilvēku šķiet, ka viļņotās loksnes būs uz jumta, tāpēc tās var atrasties arī ārā. Ja loksnes tiek glabātas uz paletes, ietītas plēvē, no tām nevar tikt izvadīts mitrums. Kaļķi, kas ir lokšņu sastāvdaļa, pēc saskares ar lietu vai sniegu sāk celties augšup, un loksnes kļūst baltas,“ – stāsta „Eternit Baltic“ kvalitātes nodaļas vadītājs Edgars Norgela, piebilstot, ka izturību šādas loksnes nezaudē.
Kaļķa traipi bieži vien kļūst redzami tikai tad, kad loksnes izžūst. Lai arī pašam izstrādājumam nekas nav noticis, speciālistiem, kas ieradušies objektā, bieži nākas mierināt cilvēkus, ko izbiedējis negaidītais skats.
„Ir bijis gadījums, kad klients ir uzklājis jumtu, pēc kāda laika iziet pagalmā un norūpējies zvana: „Mans jumts ir balts, bet tagad nav ziema, kas noticis?“ – vienu no nepareizas glabāšanas piemēriem atceras „Eternit Baltic“ Latvijas pārdošanas vadītājs Elviss Siliņš. – Mēs reaģējām uz sūdzību, aizbraucām pārbaudīt. Izrādās, ka uz jumta radušies kaļķa traipi. Tos var elementāri nomazgāt, izmantojot citronskābi. Pašam izstrādājumam nekas nav noticis, bet no tā visa var izvairīties vienkārši pareizi glabājot viļņotās loksnes“. Viļņotās šķiedrcementa loksnes ir izturīgas, tās iztur vējus, bet pirms nonākšanas uz jumta tās ir jāglabā vēdināmā telpā – noliktavā, garāžā vai līdzīgā vietā, kur nav mitruma. Ja nav pienācīgas ventilācijas, loksnes neelpo, uzkrājas kondensāts un ķīmiskās reakcijas dēļ uz augšu ceļas kaļķi. 
        

Svarīgi ir lasīt instrukcijas

             
Vienkāršākos glabāšanas noteikumus var atrast uz katras viļņoto lokšņu paletes. Ieteicams, tās kraut ne vairāk kā divos stāvos, ja pamats nav gluds – vienā. Kraujot loksnes, nedrīkst tās vilkt, stiept – vajadzētu vienkārši celt. Par metru garākas loksnes vajadzētu celt divatā. 
„Pie katras paletes un mūsu tīmekļa vietnē ir atrodama pamatinformācija un montāžas instrukcijas. Klientam vajadzētu noskatīties vismaz to piecu minūšu video – vai tiešām tiek darīts tieši tā, kā tajā filmā parādīts,“ – iesaka E. Siliņš.
Šādu ieteikumu diktē pieredze. Cilvēkiem patīk pašiem būt meistariem. Viļņotās loksnes uz sava jumta uzklāt nav grūti cilvēkam, kas kaut ko saprot no būvniecības. Bet reizēm kuriozi gadās arī profesionāļiem. „Mūsu jumta segums, tāpat kā vairums viļņoto lokšņu, jāmontē no apakšas uz augšu, no labās uz kreiso pusi. Viens no manis redzētajiem kuriozākajiem gadījumiem bija šāds: meistars loksnes uzklāja no augšas uz leju, lietus tecēja zem viļņotajām loksnēm, zem jumta,“ – stāsta „Eternit Baltic“ pārstāvis.
        

Vairāki testi drošībai

             
Viļņotās loksnes vēl rūpnīcā tiek pārbaudītas daudzos dažādos testos – no izturības, mitruma, līdz krāsas saķerei.
Pirms pirkšanas dažas lietas var novērtēt arī bez profesionālām iemaņām vai instrumentiem: piemēram, apskatīt vai nav plaisu, pielīmēt pie loksnes līmlentes gabaliņu, uz tās pēc noplēšanas nevajadzētu palikt nekādām krāsas pēdām. Var divatā izmēģināt arī loksnes izturību, mēģinot to saliekt – izstrādājumam nav jālokas. 
        

Preču čeku detektīvu beigas

             
Uzņēmums, kas pirmo viļņoto loksni izgatavojis pirms divdesmit diviem gadiem, uz izstrādājumu kvalitāti skatās atbildīgi.
 „Ja skatāmies uz attiecību starp to, ko pārdodam, un to, kādas ir problēmas ar garantijām, pretenzijām, tas ir ļoti neliels procents:  0,11 procenti no tā, ko pārdodam,“ – saka kvalitātes vadītājs E. Norgela. 
Kad saņemts signāls, ka jumtam kaut kas noticis, „Eternit Baltic“ pārstāvji dodas to apskatīt. Pretenziju risināšanas veidi ir dažādi – piemēram, var nomazgāt loksnes, kas kļuvušas baltas. Dažos gadījumos tiek pārkrāsots viss jumts.
Fiksēt un risināt pretenzijas var tad, ja ir pirkumu apliecinoši dokumenti. Līdz šim visvairāk problēmu radies pazaudētu, pārcelšanās laikā pazudušu pirkuma čeku dēļ. Kā stāsta „Eternit Baltic“ mārketinga vadītāja Milda Kuļova, viļņotajām loksnēm tiek piedāvāta ilga garantija, bet tam ir viens mīnuss – cilvēki vairāku desmitu gadu laikā pazaudē pirkuma dokumentus vai tie vienkārši izbalē. Bez tiem ir daudz grūtāk pierādīt, ka viļņotās loksnes ražotas tieši šajā uzņēmumā. 
Tagad šīm problēmām atrasts vienkāršs risinājums: pietiek nofotografēt pirkuma čeku vai faktūrrēķinu, attēlu augšupielādēt lapā https://www.eternit.lv/lv-lv/registret-garantiju, aizpildīt speciālu formu, un visi dati tiks glabāti uzņēmuma datubāzē. 
„No 1. februāra ieviesām atvieglojumu: kad nopirkts viļņoto lokšņu jumts un preču iegādes dokuments reģistrēts mūsu mājaslapā – par papīra dokumentu var aizmirst. Piecu darba dienu laikā mēs apstiprināsim, ka garantiju esat saņēmuši,“ – par jaunumu stāsta M. Kuļova. 
Elviss Siliņš @elvis_silins
Tirdzniecības vadītājs
5 gadu 6 mēnešu 24 dienas portālā
Bija online 19 janvārī 15:34
Meklētājs būvniecības nozarē