Satversmei atbilst norma par konkrēta nekustamā īpašuma atsavināšanu ceļa rekonstrukcijas vajadzībām Ziņas

Satversmei atbilst norma par konkrēta nekustamā īpašuma atsavināšanu ceļa rekonstrukcijas vajadzībām

Pirmdiena, 12 decembrī, 2016

Rīga, 9.dec., LETA. Satversmes tiesa (ST) par atbilstošu Satversmei atzina likumu par nekustamā īpašuma "Kaktiņi" daļu atsavināšanu ceļa rekonstrukcijas vajadzībām.

Kā aģentūru LETA informēja ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska, ST spriedums ir galīgs un nepārsūdzams. Jau ziņots, ka apstrīdētais likums noteic - Lielvārdes novadā 0,96 hektāri nekustamā īpašuma "Kaktiņi" ir atsavināma sabiedrības vajadzībām valsts autoceļa posma Tīnūži-Koknese rekonstrukcijas projekta īstenošanai.

ST secināja, ka konkrētajā gadījumā ir ievērots Satversmes 105.panta ceturtajā teikumā ietvertais nosacījums, ka īpašuma piespiedu atsavināšana pieļaujama tikai uz "atsevišķa likuma" pamata. Proti, Saeima 2015.gada 24.septembrī pieņēma atsevišķu likumu par iesniedzējai piederošā nekustamā īpašuma daļu piespiedu atsavināšanu sabiedrības vajadzībām.

Vienlaikus ST norādīja, ka no Satversmes 105.panta ceturtajā teikumā ietvertās prasības pēc atsevišķa likuma izriet likumdevēja pienākums pirms tiesību akta pieņemšanas nodrošināt personas tiesības tikt uzklausītai. Konkrētajā gadījumā iesniedzējas priekšlikums par atlīdzības kompensācijas veidu ir pienācīgi izvērtēts, un ir sniegts pamatojums tam, kādēļ šis priekšlikums nav apmierināms. Līdz ar to ST secināja, ka īpašuma atsavināšana ir notikusi uz atsevišķa likuma pamata.

Tiesa secināja, ka nekustamā īpašuma "Kaktiņi" daļu piespiedu atsavināšana atbilst sabiedrības vajadzībām. Proti, nekustamā īpašuma piespiedu atsavināšana kalpo transporta infrastruktūras attīstībai.

Visbeidzot ST secināja, ka, ievērojot Satversmes 105.panta nosacījumu par nekustamā īpašuma piespiedu atsavināšanu sabiedrības vajadzībām, konstitucionālās sūdzības iesniedzējai ir noteikta taisnīga atlīdzība, pret kuras apmēru viņa neiebilst. ST norādīja, ka no Satversmes neizriet nedz viņas subjektīvas tiesības uz taisnīgu atlīdzību sievietei vēlamā veidā, nedz arī valsts pienākums šādu atlīdzības veidu nodrošināt.

Pieteikuma iesniedzējai Ilzei Spilai pieder nekustamais īpašums "Kaktiņi", kura atsavināšana sabiedrības vajadzībām, proti, valsts autoceļa rekonstrukcijai, paredzēta apstrīdētajā likumā.

Sieviete neesot iebildusi pret īpašuma atsavināšanu. Pieteikuma iesniedzēja esot informējusi gan Satiksmes ministriju, gan Saeimu par to, ka viņa vēloties atsavināmā īpašuma aizstāšanu ar citu līdzvērtīgu nekustamo īpašumu. Tādu iespēju paredzot arī sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likums. Tomēr likumdevējs šādu iespēju noraidījis. Tas, pēc pieteikuma iesniedzējas viedokļa, aizskar viņas tiesības uz īpašumu.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 23 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē