Kalnciema ielas grausta demontāžās dēļ ierobežoto satiksmi daļēji atjaunos pirmdien Ziņas

Kalnciema ielas grausta demontāžās dēļ ierobežoto satiksmi daļēji atjaunos pirmdien

Sestdiena, 5 janvārī, 2019

Satiksme Rīgā, Kalnciema ielas un Raņķa dambja krustojumā, pirmdien tiks daļēji atjaunota, žurnālistiem šodien sacīja Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāvji.

Satiksmei atvērta 7.janvārī tiks viena braukšanas josla, bet vēl pēc nedēļas tiks spriests arī par otras joslas atvēršanu satiksmei. Kalnciema ielā esošā sabiedriskā transporta pieturvieta gan tur atjaunota netiks un vismaz tuvāko pusgadu atradīsies citā vietā.

Vienlaikus nākamnedēļ gar demontējamā Kalnciema ielas 2b nama sienu, kas skar Meža ielu un Raņķa dambi, tiks uzstādīts arī gājēju tunelis, lai garantētu drošu iedzīvotāju pārvietošanos.

Šodien pie nama notikušajā sanāksmē būvinženieru uzņēmuma SIA "CMB" pārstāvis Māris Briška informēja, ka Raņķa dambja 14 pusē esošajai ēkai nepieciešams izstrādāt un realizēt konservācijas projektu, kas sevī ietver logu ailu ielikšanu un nama konstrukciju nostiprināšanu. "CMB" seko līdzi nama demontāžas darbiem un snieguši atzinumu par to, cik tālu to nepieciešams demontēt, lai novērstu tā sabrukšanas riskus.

Patlaban, būvinženieru ieskatā, drošības bažas rada nama augšējo stāvu pārsedzes, kuras ir daļēji iebrukušas, kā arī saplaisājušās sienas. Līdz ar to, lai nodrošinātu drošu gājēju pārvietošanos, pa Meža ielu nepieciešams izvietot gājēju tuneli, ko nama īpašnieki apņēmušies izdarīt nākamnedēļ.

Komentējot Kalnciema ielas pusē esošā nama stāvokli, Briška pastāstīja, ka pēc ugunsgrēka tur bija palikusi tikai brīvi stāvoša fasādes daļa, kura ir demontēta, lai izvairītos no nama sabrukšanas. "Tas, ka nams bija bīstams, apstiprinājās arī demontāžas darbu laikā, jo daļa nama fasādes posma vienkārši nogāzās uz Kalnciema ielas pusi," sacīja eksperts.

Lielākā daļa būvdarbu gan esot noslēgusies, taču būvekspertiem vēl nepieciešams iekļūt Raņka dambja pusē esošajā ēkā, lai saprastu, cik daudz vajadzēs demontēt tā fasādi. "Būvnieki līdz nākamajai nedēļai izveidos atvērumus, lai mēs tiekam iekšā. Šobrīd gan izskatās, ka demontēt vajadzēs tikai nelielu fasādes daļu starp augšējā stāva arkām, vai arī vispār neko," teica Briška.

Deputāte Marija Balcere (JKP) taujāja, kādēļ nama demontāža straujiem soļiem tika sākta vēl pirms ekspertīžu veikšanas. "Komitejā mēs lēmām, ka sākumā tiks izvesti būvgruži, veikta ekspertīze par nama stāvokli un tikai tad sāksies jaukšanas darbi, taču viss notika otrādi," sašutumu neslēpa deputāte.

Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas vadītājs Oļegs Burovs (GKR) gan vairākkārt uzsvēra, ka visi demontāžas darbi notikuši tikai tādēļ, lai likvidētu nama sabrukšanas risku un nodrošinātu drošību. "Komitejā mēs pieņēmām lēmumu namu demontēt līdz drošam līmenim un tieši tas arī notika. Kalnciema ielas nams bija gandrīz pilnībā izdedzis un citu variantu nebija. Tagad mēs lemsim par Raņķa dambja puses ēku, bet skaidrs, ka īpašniekiem tiks uzdots veikt nama iekonservēšanu. Par to komitejā lemsim 14.janvārī," sacīja Burovs, norādot, ka nama iekonservēšanas darbi varētu tikt īstenoti līdz jūlijam.

Arī Rīgas domes Īpašuma departamenta būvinženieris Leonards Dubkevičs apstiprināja, ka līdz šim visi būvdarbi ir notikuši stingri pēc saskaņotā plāna un nekas lieks nojaukts neesot. "Pēc ugunsgrēka ēka bija pilnībā zaudējusi telpisko noturību un, lai tiktu klāt ugunsgrēka epicentram, namu sāka demontēt no pagalma puses. Tiklīdz tika aizskarta nama fasāde, Rīgas pilsētas būvvalde darbus apturēja, kamēr netika saņemts būvinženiera slēdziens par to, kā rīkoties tālāk. Eksperti secināja, ka darbi ir jāturpina kā sākotnēji paredzēts un to mēs esam izdarījuši," sacīja eksperts.

Visus ēkas demontāžas un konservācijas darbus nodrošina nama īpašnieki par saviem līdzekļiem. Kopš decembra viss ēku komplekss pieder igauņu uzņēmumam SIA "Novira Capital", kurš nākotnē tur iecerējis izbūvēt dzīvojamo ēku.

Satiksme Kalnciema ielas un Raņķa dambja apkaimē ir slēgta no 25.novembra. Šajā posmā mainīta arī sabiedriskā transporta kustība un 3.maršruta autobusi centra virzienā uz Pļavniekiem brauc pa apvedceļu - Daugavgrīvas iela - Krēslas iela - Slokas iela - Kalnciema iela līdz Raņķa dambim, kur atgriežas maršrutā.

Rīgas domes ierēdņi un amatpersonas šodien tikās pie nama Kalnciema ielā 2b, lai spriestu par tā turpmāko nākotni un satiksmes organizāciju.

Pagājušā gada 25.novembrī ēkā izcēlās paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks. Lai novērstu ugunsgrēkā radīto seku bīstamību un apdraudējumu pilsētvidei, Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejā 19.decembra sēdē pieņēma lēmumu par ēkas fasādes daļēju demontāžu līdz līmenim, kad būvinženieri sniegs atzinumu, ka tā ir pilnībā droša.

Balstoties uz "CMB" ekspertu atzinumu, lai šo mērķi sasniegtu, nams jādemontē līdz 1.stāva līmenim. Patlaban ēkas īpašnieku nolīgtie būvnieki uzsākuši nama demontāžas darbus.

Avots: LETA
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 13 dienu portālā
Bija online 07 aprīlī 18:12
Meklētājs būvniecības nozarē