Šogad vērojams pabeigto mājokļu skaita pieaugums Ziņas

Šogad vērojams pabeigto mājokļu skaita pieaugums

Sestdiena, 29 decembrī, 2018

Nekustamā īpašuma tirgus aktivitāte saglabājas augsta, jaunākajā Makroekonomisko norišu pārskatā norāda Latvijas Bankas eksperti.

Nozares pievienotā vērtība 2018. gada 3. ceturksnī salīdzinājumā ar 2. ceturksni pieauga par 7.4%. Zemesgrāmatā reģistrēto nekustamā īpašuma pirkuma darījumu skaits 3. ceturksnī palielinājās otro ceturksni pēc kārtas. Attīstītājiem reaģējot uz tirgus pieprasījumu, 2018. gadā plānots uzbūvēt vairākus budžeta klases dzīvojamo māju projektus, un 2018. gada pirmajos deviņos mēnešos vērojams pabeigto mājokļu skaita pieaugums.

Dati par izsniegtajām būvatļaujām liecina par gaidāmu turpmāku pieaugumu. Nekustamā īpašuma uzņēmumu ieskatā tam vajadzētu mazināt piedāvājuma trūkumu. Nekustamā īpašuma uzņēmumu publiskotā informācija par darījumu ar sērijveida dzīvokļiem cenām augustā un septembrī liecina, ka to gada kāpuma temps turpināja samazināties, tuvojoties 5% (2017. gadā vidēji virs 9%).

Papildus spēcīgajam tirgus pieprasījumam nozares attīstību varētu stimulēt politikas iniciatīvas, piemēram, ilgstoši stagnējošo dzīvokļu īres tirgu varētu iekustināt minētā finansējuma iespēja pašvaldību īres dzīvokļu būvei, kā arī īrnieku un izīrētāju attiecību sakārtošana, uzlabojot likumprojektu «Dzīvojamo telpu īres likums», kurš tiek gatavots 2. lasījumam Latvijas Republikas Saeimā

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 23 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē