Okupācijas muzejā pabeigti demontāžas darbi, uzsāk pāļu izbūvi Ziņas

Okupācijas muzejā pabeigti demontāžas darbi, uzsāk pāļu izbūvi

Otrdiena, 11 decembrī, 2018

Pabeigti demontāžas darbi Latvijas Okupācijas muzeja pārbūvei un Nākotnes nama būvniecībai, tādējādi noslēdzot nozīmīgu būvniecības posmu. Šodien būvnieki Skonto Būve uzsāk pāļu izbūvi, informē projekta pasūtītājs VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ).

Projekta darbu ietvaros ir jau veikta mūra un betona konstrukciju demontāža aptuveni 1540 tonnu apmērā. Lai nodrošinātu pēc iespējas mazāka materiālu daudzuma nonākšanu izgāztuvēs, otrreizējai pārstrādei nodotas aptuveni 50 tonnas metāla konstrukciju, kā arī lielākā daļa mūra un betona konstrukciju.

«Okupācijas muzeja pārbūve un Nākotnes nams būvniecība ir valstiski nozīmīgs projekts un viena no VNĪ prioritātēm. 2017. nogalē darbu sākot jaunajai VNĪ valdei sadarbībā ar projekta uzraudzības padomi, projekta virzība pēc 11 gadu ieilgušas plānošanas un saskaņošanas īsā laikā ir nonākusi līdz būvniecībai. Vienlaikus tas ir arī ļoti tehniski sarežģīts projekts, tādēļ būvuzraudzību veicam paši. Tas mums ļauj sekot līdzi būvniecības procesa norisei un dod papildu pārliecību, ka būvdarbi tiks veikti termiņos un kvalitātē, kā esam solījuši sabiedrībai,» uzsver VNĪ valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis, norādot, ka līdz šim būvniecības darbi norit pēc plāna un tiek veikti atbilstošā kvalitātē.

Ņemot vērā intensīvo pilsētas centra apbūvi, kas bagāta ar vēsturiskām ēkām, tiek izmantota saudzīga pāļu iestrādes tehnoloģija. Būvdarbi tiek plānoti tā, lai sagādātu pēc iespējas mazāk neērtību Rīgas un apkārtējo māju iedzīvotājiem, regulāri uzraugot tuvumā esošo ēku stāvokli.

«Pašlaik objektā notiek pāļu iekārtu mobilizācija, lai jau pavisam drīz uzsāktu pāļu izbūvi. Lai gan būvniecības procesā izmantojam modernas tehnoloģijas, pāļu izbūves laikā tuvējo namu iemītniekiem ir jārēķinās ar paaugstinātu trokšņa līmeni, tāpēc aicinām iedzīvotājus nesatraukties un būt saprotošiem, jo šī ir neatņemama būvniecības procesa sastāvdaļa,» norāda Juris Pētersons, Skonto Būve valdes loceklis.

Paredzams, ka darbi, kas saistīti ar paaugstinātu trokšņu līmeni, tiks pabeigti vēl pirms Ziemassvētkiem.

Jau iepriekš ziņots, ka 2018. gada 29. maijā VNĪ parakstīja līgumu par Latvijas Okupācijas muzeja pārbūvi un Nākotnes nama būvniecību ar Skonto Būve. Kopējā līguma summa ir 5,19 miljoni eiro. Muzeja jaunā piebūve Nākotnes nams projektēta pēc latviešu arhitekta Gunāra Birkerta metiem.

Latvijas Okupācijas muzeja pārbūves projektā Nākotnes nams saglabāta latviešu arhitekta Gunāra Birkerta ideja – arhitekta 2001. gadā dāvinātās Okupācijas muzeja pārbūves skices. Muzeja jaunā koncepcija paredz 1970. gadā būvēto ēku papildināt ar balto piebūvi un stikla sienu, kā arī piešķirt muzejam mūsdienu funkcionalitāti.

Vienlaikus līdztekus muzeja pārbūvei, tai skaitā Nākotnes nama būvniecībai nākotnē jaunajai ēkai Strēlnieku laukumā uz Daugavas pusi piekļausies arī Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāls - mākslas objekts Vēstures taktīla. Šobrīd notiek aktīvs darbs pie mākslinieciskās koncepcijas izstrādes. Memoriāla ideja ir atdzīvināt tautas upuru piemiņu, iesaistot ikdienas pilsētu dzīvās skaņas piemiņas kompleksa funkcijas un arhitektūras formā. Tas ir simbolisks apliecinājums saiknei starp šodienu un mūsu tautas skumjākajiem vēstures brīžiem. Memoriāla būvniecību plānots uzsākt 2019. gada augustā.

Uz muzeja pārbūves laiku Okupācijas muzejs un tā patstāvīgā ekspozīcija atrodas Raiņa bulvārī 7. Plānots, ka pēc ēkas pārbūves muzejs tā vēsturiskās telpas Strēlnieku laukumā sāks apgūt jau 2019. gada nogalē.

Latvijas Okupācijas muzeja pārbūve un Nākotnes nams būvniecība ir viens no VNĪ uzsāktās pārmaiņu programmas 100 adreses Latvijas valsts simtgadeiprojektiem, kuras viens no galvenajiem mērķiem ir īstenot projektu būvniecību tā, lai ar tiem varētu lepoties arī pēc simts gadiem.

 

 

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē