Kilograms kultūras 2016 nominācijā Mantojums balvu saņēma trīs atjaunotie Raiņa un Aspazijas muzeji Ziņas

Kilograms kultūras 2016 nominācijā Mantojums balvu saņēma trīs atjaunotie Raiņa un Aspazijas muzeji

Pirmdiena, 27 februārī, 2017

23. februārī, norisinājās Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio gada balvas “Kilograms kultūras 2016” noslēguma ceremonija.

Nominācijā “Mantojums” balvu saņēma trīs atjaunotie Raiņa un Aspazijas muzeji, kas apmeklētājiem durvis vēra 2016. gada otrajā pusē: Raiņa muzejs “Tadenava” – jūlijā, Raiņa un Aspazijas vasarnīca Majoros – augustā, abu dzejnieku māja Rīgā – septembrī.

Saule, kas rit visu cauru dienu pa debess jumu, ir muzeja apmeklētāja ceļvedis Raiņa dzimtajā Tadenavā. Ekspozīcijas koncepcija tapa, muzeja speciālistiem un H2E māksliniekiem sadarbojoties ar dzejnieci Inesi Zanderi. Māksliniece Ingūna Elere stāsta: “Mūsu vīzija ekspozīcijai bija attīstīt radošumu. Pilnīga apmeklētāja iesaiste ekspozīcijas izzināšanā, mudinot ikvienu ar interaktīvu rotaļu palīdzību attīstīt tēlainību, vēlmi pašam interpretēt saturu un mijiedarboties. Esam izvēlējušies teikt “nē” digitālajiem multimedijiem, uzburot manuālu “ekspozīciju-spēli”.”

Par Raiņa muzeja “Tadenava” ekspozīcijas un grafiskā dizaina koncepcijas izstrādi un realizāciju birojs H2E saņēma “Adwards 2016” zelta godalgu kategorijā “Print Art un Dizains”.

Dzīves telpas ārkārtīgā pieticība un vienkāršība pretstatā abu dzejnieku gara telpas plašumam ir Raiņa un Aspazijas vasarnīcas dizaina koncepcijas pamatā.

Jaunajā ekspozīcijā, kas saucas pavisam vienkārši “Es un Tu” un aptver laiku no abu dzejnieku iepazīšanās līdz Raiņa nāvei, iezīmējas divas līnijas – dzīves horizontāle un daiļrades vertikāle. Vīrietis un sieviete. Spēks un skaistums. Domāšanas veida un temperamenta pretstati un vienotība. Un pāri visam – mīlestība.

Savukārt, atverot atjaunoto Raiņa un Aspazijas māju Rīgā, Baznīcas ielā 30, pēc 90 gadiem piepildījusies abu dzejnieku vēlme, lai šai ēkā tiktu izveidots viņu vārdā nosaukts muzejs un sabiedrībai būtu pieejama viņu personiskā bibliotēka. Dzīvokļa iekārtojumā izmantoti autentiski dzejnieku kolekcijas priekšmeti. Tie izvietoti, balstoties uz dokumentāriem materiāliem – fotogrāfijām un kinokadriem.

“Izmantojot abu dzejnieku citātus, kontrastā memoriālajai dzīves telpai veidojām muzejpedagoģisko un pārējās apmeklētājiem atvērtās komunikācijas telpas. Piemēram, sēdmēbeles ar Raiņa jaunvārdiem, kuri spēles veidā iesaista apmeklētāju izziņas procesā. Tādējādi vēlamies apmeklētāju rosināt atklāt, izzināt, pētīt abu dzejnieku jaunradi,” stāsta māksliniece Ingūna Elere, kuras pārstāvētais dizaina birojs H2E veica Raiņa un Aspazijas mājas ekspozīcijas un publiski pieejamo telpu dizaina izstrādi.

MMA direktore Rita Meinerte, saņemot balvu, uzsvēra, ka Raiņa un Aspazijas muzeju kompleksu atjaunošana varēja notikt pateicoties tam, ka Kultūras ministrija to iekļāva Eiropas Ekonomikas zonas finanšu programmas iepriekš noteikto projektu skaitā. Projekta realizāciju vadīja valsts akciju sabiedrība “Valsts nekustamie īpašumi”, un rezultāts ir muzejnieku, arhitektu, būvnieku, mākslinieku un administrētāju kopdarbs. “Ir gandarījums, ka mums visiem kopā ir izdevies radīt muzejus, kas, kā liecina uzvara “Kilograms kultūras” sabiedrības balsojumā, atbilst mūsdienu cilvēka vajadzībām. Pārfrazējot: mazs var būt ne vien skaists, bet arī vajadzīgs. Investīcijas, kādas ir piedzīvojuši trīs Raiņa un Aspazijas muzeja kompleksi, ir ārkārtīgi (apzināti lietoju šo vārdu!) nepieciešamas visiem mūsu personību muzejiem. Tikai tad varēs vērtēt, vai tie ir sabiedrībai nepieciešami. Mēs gribam un protam strādāt.”

Kopš atjaunoto muzeju atvēršanas krietni pieaudzis apmeklētāju skaits: Raiņa muzejā “Tadenava” – septiņas reizes, Raiņa un Aspazijas mājā – četras reizes, Raiņa un Aspazijas vasarnīcā – divas reizes.

“Liels paldies ekspertu žūrijai, kas mūs izvirzīja, un skatītājiem, kas par mums balsoja,” teic MMA zinātniskā sekretāre Sanita Kossoviča. “Iegūtā balva, pieaugušais apmeklētāju skaits un labās atsauksmes ir patiess mūsu darba novērtējums. Muzeju atjaunošana bija liels izaicinājums. Un tagad mēs vēlamies izaicināt sevi atkal, uzņemot vēl lielāku apmeklētāju skaitu. Aicinām šajā gadā apmeklēt kādu no atjaunotajiem muzejiem, bet vēl labāk visus trīs. Būsiet mīļi ciemiņi, un ceram, ka kļūsiet par draugiem, kas pie mums nāks atkal un atkal.”

Raiņa muzeja “Tadenava”, Raiņa un Aspazijas vasarnīcas un Raiņa un Aspazijas mājas atjaunošanu un piemērošanu muzeja funkciju veikšanai realizēja valsts akciju sabiedrība “Valsts nekustamie īpašumi” sadarbībā ar Memoriālo muzeju apvienību Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta programmas LV04 “Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana” iepriekšnoteiktā projekta “Raiņa un Aspazijas muzeja atjaunošana” ietvaros. Memoriālo muzeju apvienības un valsts akciju sabiedrības “Valsts nekustamie īpašumi” īstenotā projekta gaitā veikta gan muzeju ēku, gan dzejnieku kolekcijas vēsturisko priekšmetu restaurācija un jaunu ekspozīciju izveide.

 

km.gov.lv

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 24 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē