LNMM ēkas rekonstrukcija un restaurācija izvirzīta prestižai kultūras mantojuma balvai Ziņas

LNMM ēkas rekonstrukcija un restaurācija izvirzīta prestižai kultūras mantojuma balvai

Pirmdiena, 7 novembrī, 2016

 3.novembrī, Rīgas domes Īpašuma departaments saņēma apstiprinājumu no prestižās balvas “Europa Nostra 2017” rīkotājiem, ka Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja (LNMM) ēkas rekonstrukcija un restaurācija ir izvirzīta kultūras mantojuma balvas saņemšanai kategorijā “Saglabāšana”.

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs ir izvietots ēkā, kas ir Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis - viens no visreprezentablākajiem Rīgas arhitektūras objektiem.

Ēkas rekonstrukcija un restaurācija apliecināja pašvaldības un Kultūras ministrijas rūpes par nacionālo kultūras vērtību saglabāšanu un lielāku pieejamību visplašākajai sabiedrībai. Rekonstrukcijas projekts tika realizēts, saglabājot Latvijas kultūras mantojumu un rādot tā uzturēšanai un izmantošanai jaunu vidi. LNMM galvenā ēka Krišjāņa Valdemāra ielā 10 celta laikā no 1903. gada līdz 1905. gadam Rīgas pilsētas mākslas muzeja un Rīgas Mākslas veicināšanas biedrības vajadzībām.

Tās projekta autors un pirmais muzeja direktors bija vācbaltiešu arhitekts un mākslas vēsturnieks Vilhelms Neimanis (1849–1919). Līgums par LNMM rekonstrukciju, restaurāciju un paplašināšanu starp Rīgas domes Īpašuma departamentu un SIA “RE&RE” tika parakstīts 2013. gada 22. janvārī.

"Europa Nostra" kultūras mantojuma balva ir kultūras mantojuma nozares prestižākā balva, kas Eiropas mērogā godina ievērojamākos sasniegumus.

Tā novērtē arhitektu, amatnieku, kultūras mantojuma speciālistu, brīvprātīgo, skolu, vietējo kopienu, kultūras pieminekļu īpašnieku un mediju izcilu un pašaizliedzīgu darbu.

Balva ar lielisku piemēru palīdzību iedvesmo radošumam, inovācijām un jauniem sasniegumiem. Balva tiek piešķirta tādās jomās kā arhitektūras mantojums, industriālais mantojums, kultūrainavas, vēsturiskie parki un dārzi, arheoloģiskais mantojums, mākslas darbi un to kolekcijas, nemateriālā kultūras mantojuma prakses un izpausmes un kultūras mantojuma digitalizācija

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 17 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē