Mūsdienu arhitektūras brīnumi Ziņas

Mūsdienu arhitektūras brīnumi

Svētdiena, 4 novembrī, 2018

Walt Disney koncertzāle

Losandželosa, Kalifornija, ASV

 

Mūsdienās ir pierasts dzirdēt daudz negatīvu atsauksmju par krītošām līnijām un masīviem apjomiem, tomēr tieši ar to ir pazīstams Frank Gehry – vīrs, kurš mainīja cilvēces domāšanas veidu par ēkām. 

 

Sundial Tilts

Redding, Kalifornija, ASV

 

Nav nekāds brīnums, ka brīžos, kad pilsētai vajadzīgs tilts, visi uzreiz iedomājas par Santiago Calatrava – izcilo spāņu arhitektu. Šis iespaidīgais vanšu tilts, kas stiepjas pāri Sakramento upei, iemieso apbrīnojamu harmoniju un līdzsvaru. 580 tonnas smagais tonis kalpo kā atsvars ceļam.

Sietlas Publiskā bibliotēka

Sietla, Vašingtonas štats, ASV

 

Holandiešu arhitekts Rem Koolhaas, kas ASV vairāk pazīstams kā Ņujorkas un Losandželosas PRADA veikalu projektētājs, ir radījis lielisku ēku Sietlā, kur galvenais uzsvars likts uz telpu un apmeklētāja labsajūtu.

Ēkā, kas no ārpuses izskatās kā parasta kvadrātveida celtne, ir izmantotas jaunākās tehnoloģijas un izaicinošākie dizaina risinājumi.

Mūsdienu mākslas centrs

Cincinnati, Ohai, ASV

 

Londonas arhitekte Zaha Hadid ar šo objektu ir papildinājis tūristu atrakciju sarakstu ASV vidējos rietumos. Raugoties no ielas, ēkas uz āru izvirzītā fasāde iezīmē iekšpusē esošo galeriju kontūras. Centrā nav iespējams apmaldīties, tajā ir mazliet ieslīpa grīda, kuras ornamenti ved uz kāpnēm.

Fallingwater nams

Bear Run, Pensilvānija, ASV

 

Kad Frank Lloyd Wright jau bija zaudējis savu slavu uz ASV arhitektūras skatuves, 1939. gadā viņš spoži atgriezās ar šo oriģinālo ēku. Bieži vien šo uzskata par labāko celtni visā Amerikā.

Tā atspoguļo paša Wright „organisko arhitektūru” – arhitekta ģeometriskās formas pārsteidzoši organiski iekļaujas klinšainajā ainavā, turklāt nams atrodas zem īsta ūdenskrituma.

 

 

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 16 dienu portālā
Bija online 23 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē