Tika publicēti Wasserkabel apkures un dzesēšanas sistēmas testi ZEB Test Cell laboratorijā Norvēģijā Būvniecība

Tika publicēti Wasserkabel apkures un dzesēšanas sistēmas testi ZEB Test Cell laboratorijā Norvēģijā

Trešdiena, 10 oktobrī, 2018

ZEB Test Cell ir viena no vairākām pētniecības laboratorijām NTNU (Norvēģijas Dabas un tehnisko zinātņu universitātē) un SINTEF, kas tika radītakopā ar gandrīz Nulles emisiju ēku pētniecības centru.

 

* SINTEF, kuras galvenā mītne atrodas Trondheimā, Norvēģijā, ir neatkarīga pētniecības organizācija, kas dibināta 1950. gadā un kura nodarbojas ar pētniecības projektiem jauno tehnoloģiju jomā.

 

ZEB Test Cell ir laboratorija, kurā tiek pētīti un optimizēti dažādi būvmateriālu, fasāžu konstrukciju, gaisa kondicionēšanas sistēmu, vadības sistēmu elementi, un to savstarpējā mijiedarbība. Ēkā ir divas kalorimetriskās pārbaudes kameras (istabas), kuras tiek izmantotas dažādu tehnoloģiju salīdzināšanai.

2017. gada aprīlī, sadarbībā ar AS Wasserkabel Baltic, tika testēta ūdens kapilāru plašu apkures un dzesēšanas sistēma.

 

Kas ir kapilāro plašu sistēma?

 

Kapilāro plašu sistēma var tikt izmantota apkurei un dzesēšanai dažāda veida ēkās, ieskaitot industriālos objektus. Sistēma sastāv no kapilāru un maģistrālajām caurulēm, kas kopā veido kapilāru plati. Kapilārā caurule ir plāna plastmasas caurule ar ārējo diametru no 3 līdz 4 mm un sieniņu biezumu 0,5 mm. Kapilāru plate sastāv no daudzām kapilāru caurulēm, kuras savieno sadales kolektori.Kapilāru plates var tikt uzstādītas brīvi nostieptā veidā vai iebūvētas  ēku struktūrā, kā parādīts zemāk esošajos attēlos.

 

 

 

Sistēma darbojas apkures vai dzesēšanas režīmā ar nelielu temperatūras atšķirību starp apkārtējo gaisu un energonesēju. Testēšanas laboratorijā, apkures režīmā energonesēja (ūdens) temperatūra bija no +28 līdz 34 ° C, ar temperatūras starpību (ΔT) starp 2 un 5 K (Kelvin). Dzesēšanas režīmā sistēma tika pārbaudīta pie darba temperatūras no 16 līdz 22 ° C, ar temperatūras starpību (ΔT) no 2 līdz 3 K (Kelvin). Šie temperatūras līmeņi nodrošina siltuma komfortu telpā, jo pie šādām temperatūrām cilvēks neizjūt starpību  starp telpas un sistēmas temperatūru. Piemēram, kapilāru sistēmā, kas uzstādīta griestos, darbojoties dzesēšanas režīmā, kondensāta veidošanas risks pie norādītajiem temperatūras parametriem ir minimāls, un ar pieslēgto rasas punkta sensoru - absolūti izslēgts.

 

Pateicoties iespējai sildīt vai dzesēt ar nelielu temperatūras starpību, siltuma sūknis ir ideāli piemērots kā siltuma/aukstuma enerģijas avots. Kapilāru plates var izmantot arī siltuma rekuperācijai, gadījumā ja dažādas telpas ēkā tiek vienlaikus dzesētas un sildītas.

 

Wasserkabel sistēmu ir viegli uzstādīt. Kapilāru plates var tikt uzstādītas griestos brīvi nostieptā veidā (pie industriāla dizaina),  var tikt nosegtas ar dažādu materiālu paneļiem, vai integrētas griestos vai sienās ar ģipškartona apšuvumu vai arī zem apmetuma. Sistēmas uzstādīšanā testēšanas laboratorijā bija iesaistīts tikai viens AS Wasserkabel Baltic speciālists, kas norāda, cik vienkāršs ir sistēmas montāžas process. Pēc uzstādīšanas griestu paneļi tika mainīti, lai analizētu sistēmas darbības jaudu, izmantojot dažāda veida apdares materiālus.

 

Wasserkabel tehnoloģijas  testēšana laboratorijā ZEB Test Cell un iegūtie rezultāti

 

ZEB Test Cell laboratorijā veiktie testi vēlreiz apstiprināja, ka Wasserkabel sistēma, kombinācijā ar dažāda veida apdari, ir patiesi efektīva.

Reālā laikā bija iespējams fiksēt dažādus parametrus, lai novērtētu novēroto izstrādājumu veiktspēju. Piemēram, tika mērīta:                                                                               temperatūra telpā, temperatūra uz iekšējās sienas virsmas, plūsmas temperatūra ieejā un izejā, plūsmas ātrums un citi   parametri. Visi parametri tika fiksēti reālā laikā un analizēti specializētā programmā LabVIEW.

 

Fiksētos datus izmantoja, lai novērtētu kapilārās sistēmas produktivitāti un efektivitāti.

 

Iegūtie rezultāti atbilst iepriekšējiem testiem Vācijā, kas veikti ar Wasserkabel sistēmu .

 

Pārbaužu laikā laboratorijā tika konstatēts, ka pati testējamā kapilārā caurule var nodrošināt izejas jaudu līdz 200 W/m2apkures režīmā un 150 W/mdzesēšanas režīmā. Jaudas samazinājums tika reģistrēts, kad kapilārās plates tika aizklātas ar dažāda veida griestu dekoratīvajiem paneļiem atkarībā no to materiāla siltumvadītspējas.

Testu laikā tika iegūti pārliecinoši rezultāti, kas ļāva realizēt projektu “Kapilāru plašu ražošana Latvijā”, piesaistot finanšu granta 
atbalstu Norvēģijas valdības programmas ietvaros – “Inovācijas “zaļās” ražošanas nozarē”.

Aicinām ikvienu, kas vēlas iepazīties ar AS Wasserkabel Baltic rūpnīcas produkciju un sistēmu kopumā, apmeklēt mūsu mājas lapu - www.wasserkabel.eu vai mūsu biroju – Rīgā, Brīvības ielā 158, no 9 līdz 18, darba dienās. Tālruņi: +371 27772291, +371 23881288.

Oļegs Savickis @user_1821073
Komercdirektors
5 gadu 8 mēnešu 18 dienu portālā
Bija online 05 decembrī 15:23
Meklētājs būvniecības nozarē