Wasserkabel apkures un dzesēšanas sistēma - 21. gadsimta risinājums, bet ne jauns fizikas likums Būvniecība

Wasserkabel apkures un dzesēšanas sistēma - 21. gadsimta risinājums, bet ne jauns fizikas likums

Piektdiena, 21 septembrī, 2018
Wasserkabel sistēmas darbības pamatprincips.
Viens no pirmajiem jautājumiem, ko mūsu klienti vienmēr uzdod: "Kā jūsu sistēma var darboties, lai apkurinātu telpu, ja tā ir uzstādīta griestos? Galu galā visiem ir zināms, ka siltais gaiss plūst no apakšas uz augšu. Tas ir vispārzināms fizikas likums.”Jā, konvekcijas gadījumā tā arī notiek. Bet – Wasserkabel sistēmas darbības pamatā nav konvekcijas princips.
Tāpēc mēs nolēmām šodien mazliet parunāt par siltuma fiziku. Pats siltuma pārneses process ir fizikāla parādība, kad siltumenerģija pāriet no siltāka ķermeņa uz mazāk siltu, līdz tiek sasniegts termodinamiskais līdzsvars. Dabā siltums vienmēr plūst no karstāka ķermeņa virzienā uz mazāk karstu, kas izriet no termodinamikas otrā likuma.
Bet siltuma pārnese fizikā var notikt dažādos veidos: siltuma vadītspēja, konvekcija un starojums.
Apskatīsim saules starojuma principu, kas ir pamatā arī Wasserkabel sistēmas darbībai. Mēs neesam atklājuši jaunu likumu, bet izmantojam apkurei un dzesēšanai pārsvarā nevis konvekciju, kas ir visizplatītākais un tradicionālais siltuma nodošanas veids, bet siltuma starojumu - kas ir siltuma apmaiņas parādība starp diviem ķermeņiem ar dažādu temperatūru. Wasserkabel sistēma pamatā izmanto starojuma principu, pie kura gaiss nav galvenais siltuma pārneses līdzeklis.


Kapilāru plate kā Wasserkabel sistēmas pamatelements.
Kapilāru plate ir Wasserkabel sistēmas pamatelements, kas pārnes siltumu vai aukstumu. Šo tehnisko risinājumu pirms vairāk nekā 20 gadiem izstrādāja vācu inženieri. Risinājums tika izstrādāts iedvesmojoties no dabas, un par tā pamatu kļuva cilvēka asinsrites sistēma un augu lapu struktūra. Tievas polipropilēna caurules un maģistrālās caurules ir savienotas īpašā veidā, veidojot unikālu elementu siltumenerģijas nodošanai.

Sienās, grīdās vai griestos iebūvētās kapilāru plates ļauj izveidot liela laukuma virsmu, kas ar pastāvīgu intensitāti izdala siltumu vai aukstumu pēc starojuma principa.

Pie šāda risinājuma telpā nav vairs radiatoru vai citu ierīču, bet telpas apsilde ir patīkama, turklāt, izmantojot šo pašu sistēmu, ir iespējams atdzesēt telpu karstā laikā, tāpēc nav nepieciešama arī gaisa kondicionēšana.
Wasserkabel sistēmai ir ievērojamas priekšrocības.
Tradicionālajās mājas apkures sistēmas shēmās siltuma avots telpā ir radiators, konvektors vai siltā grīda. Neatkarīgi no tā, vai tie ir pievienoti elektrotīklam, vai arī apkures katls silda siltumnesēju, tiem visiem ir kopīga iezīme: tie nodrošina nepieciešamo temperatūru sildot gaisu.
Siltais gaiss ceļas uz augšu, pārvietojot sev līdzi arī putekļus. Turklāt izmantojot konvekcijas sildīšanas principu, gaiss kļūst sauss un, lai telpā sasniegtu komfortablu mikroklimatu, bieži vien ir nepieciešams papildus investēt gaisa mitrinātāja iegādē.
Tehnoloģijas strauji attīstās, un mūsdienās konvekcijas siltuma avoti tiek aizstāti ar moderniem iekštelpu klimata kontroles risinājumiem - virsmas apsildes un dzesēšanas starojuma sistēmām ar kapilāru platēm, kas, izklātas sienās, griestos vai grīdā, silda virsmu. Savukārt cilvēka ķermenis uztver siltās virsmas starojumu kā siltumu. Tādējādi tiek radīts "saules efekts", kurā cilvēks jūtas kā dabīgos apstākļos – ļoti komfortabli.
Izmantojot kapilāru plates siltuma pārneses virsmu, kas ir krietni lielāka par standarta radiatoru, var iegūt vienmērīgu siltuma daudzumu telpā un ievērojami samazināt siltumnesēja temperatūru. Tas savukārt ievērojami samazinās izmaksas. Tātad, apkures režīmā, siltumnesējs - ūdens - kapilāru caurulītēs tiek uzsildīts tikai līdz +28-30 grādiem ( salīdzinājumā ūdens temperatūra radiatoros ir + 50 -60 0C).
Vasaras periodā Wasserkabel sistēmā tiek padots atdzesēts ūdens, un tā darbojas kā telpas dzesēšanas sistēma. Dzesēšanas režīmā ūdens temperatūra sistēmā ir + 16 – 18 0C grādi, bet cilvēks izjūt vienmērīgu vēsumu. Šajā gadījumā pilnīgi tiek novērsts risks saaukstēties no auksta gaisa plūsmas kā gaisa kondicionēšanas sistēmas gadījumā, ka arī nav nepieciešams tīrīt un nomainīt filtrus.
Kapilāru plašu sistēma var vienlaicīgi sildīt vienu telpu un atdzesēt otru, ja tiek izveidoti 2 kontūri ar kapilāru platēm, kas ir savienoti ar siltuma/aukstuma avotiem.
Tie laimīgie, kas mājās ir uzstādījuši Wasserkabel sistēmu, jau ir novērtējuši īpašo iekštelpu komfortu, bet mēneša beigās saņemtie komunālie rēķini patīkami pārsteidza, jo bija 2 reizes mazāki nekā iepriekšējie.
Mūsu sistēma ietver: kapilāru plates, caurules un veidgabalus, sadales kolektoru, cirkulācijas sūkni, sistēmas vadības un kontroles ierīces, siltuma un aukstuma enerģijas avotu.
Nākamajā rakstā pastāstīsim sīkāk par kapilāru plašu sistēmas sastāvdaļām.
Aicinām ikvienu, kas vēlas iepazīties ar AS Wasserkabel Baltic rūpnīcas produkciju un sistēmu kopumā, apmeklēt mūsu mājas lapu - www.wasserkabel.eu vai mūsu biroju – Rīgā, Brīvības ielā 158, no 9 līdz 18, darba dienās. Tālruņi: +371 27772291, +371 23881288.



Oļegs Savickis @user_1821073
Komercdirektors
5 gadu 7 mēnešu 21 diena portālā
Bija online 05 decembrī 15:23
Meklētājs būvniecības nozarē