Pabeigta ekspozīcijas Ziņas

Pabeigta ekspozīcijas "Āfrikas savannas" būvniecība; labiekārtošana turpināsies līdz nākamajam gadam

Piektdiena, 28 septembrī, 2018

Informāciju sagatavoja Mārtiņš Vilemsons, Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas projektu koordinators.

Ceturtdien, 27. septembrī, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs svinīgi nodeva Rīgas Nacionālajam zooloģiskajam dārzam nule kā uzbūvēto ekspozīciju "Āfrikas savanna" tālākai labiekārtošanai, atbilstoši dzīvnieku vajadzībām.

"Ir veiksmīgi realizēts lielisks projekts, kurā jau nākamgad varēs kopā dzīvot dažādi dzīvnieki. Nākamais izaicinājums mums būs Ziloņu mājas būvniecība," teica N.Ušakovs.

Rīgas zoodārza valdes priekšsēdētājs Ingmārs Līdaka atzina, ka beidzot piepildījies daudzus gadus lolotais sapnis. "Šis ir unikāls projekts, piemēram, pērtiķu sala, kur dzīvniekus no apmeklētājiem atdalīs tikai ūdens. Ekspozīcijas pamatbūvniecība ir pabeigta, atliek tikai mītņu ierīkošana un ekspozīcijas savienošana ar Žirafu māju. Mītnes vēl nepieciešams apmēbelēt, ierīkot rotaļu un barošanas elementus, slēptuves un citas lietas dzīvnieku labsajūtai," viņš piebilda.

Āfrikas savannas projekts Rīgas Zooloģiskajā dārzā paredz izveidot kopīgu mājvietu, kur žirafes, zebras, antilopes, pērtiķi, Āfrikas dzeloņcūkas, zemes vāveres, degunragputni un citi savannas dzīvnieki dzīvos pēc iespējas dabiskākā vidē un ļaus apmeklētājiem ielūkoties savas dzīves ainās. Šis projekts, kas aizsākās ar žirafu mājas atvēršanu 2007. gadā, paredz izveidot jauktu savannas dzīvnieku ekspozīciju 3000 m² lielā laukumā pie jau esošās žirafu mājas.

Projekta būvniecība tika sākta 2017. gada jūlija beigās. Projekta ietvaros izbūvētas zebru, antilopju, Āfrikas dzeloņcūku un zemes vāveru mītnes, pērtiķu mītne un ūdens baseins ar salu un degunragputnu mītnes.

Apmeklētāju ceļojums pa savannu sāksies pie Āfrikas zirgiem – zebrām, kurām vienīgajām no visas zirgu ģints pārstāvjiem ir melni balts strīpots krāsojums, pie tam katram dzīvniekam tas ir unikāls. Tām vienā pusē kaimiņos iekārtosies Āfrikas putni – degunragputni. Virzoties uz priekšu pa apmeklētāju taku, pavērsies brīnišķīgs skats uz apmeklētāju iemīļotākajiem savannas dzīvniekiem Rotšilda žirafēm, bet dodoties tālāk varēs nokļūt salā, kur rosīsies pērtiķi un, iespējams, arī citi savannā sastopamie primāti. Apmeklētāju celiņi ar mainīgu virzienu un augstumu caur savannas teritoriju virzīsies tā, lai apmeklētāji būtu pēc iespējas tuvāk dzīvniekiem. Tie būs ērti arī cilvēkiem ar īpašam vajadzībām un apmeklētājiem ar bērnu ratiņiem.

Ekspozīcijas „Āfrikas savanna" kopējais budžets ir 3 miljoni eiro, no kuriem vairāk nekā 2,5 miljonus eiro finansējusi pašvaldība, savukārt 400 000 eiro piešķirti no valsts budžeta. Projekta autors ir pilnsabiedrība "Re-Arta", būvniecības darbus veica pilnsabiedrība "BBA un Tilts", būvuzraudzību nodrošina SIA "Būvuzraugi LV".

Avots: LETA
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 16 dienu portālā
Bija online 21 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē