Tagad Rīgā kanalizāciju remontē, neuzrokot ielas Ziņas
Foto: riga.lv

Tagad Rīgā kanalizāciju remontē, neuzrokot ielas

Trešdiena, 23 novembrī, 2016

Vecās kanalizācijas caurules ir veidotas no keramikas un dažu vecums ir mērāms desmitgadēs. Keramika var kalpot ļoti ilgi, ja tā tiek pareizi uzturēta.

 

Laika gaitā caurules saplīst, gluži kā olas čaumala. Dāņi ir izgudrojuši beztranšeju tehnoloģiju – kanalizācijas sistēmas oderēšanu jeb tā saucamo polimēra „zeķes” ievietošanas tehnoloģiju.

 

Tehnoloģiju galvaspilsētā pielieto pēc „Rīgas ūdens” pasūtījuma.„Kopumā Rīgā ir divi uzņēmumi, kas sniedz šo pakalpojumu, un tie abi ir ar ārvalstu kapitālu. Lieta tāda, ka tehnika ir ļoti dārga, runa nav tikai par iepirkumu, bet arī par uzturēšanu, tāpēc iegādāties to pašiem būtu nelietderīgi.

 

Mēs iepērkam jau pašu pakalpojumu,” sacīja„Rīgas ūdens” pārstāvis Artūrs Mucenieks. Ja agrāk kanalizācijas cauruļu remonta dēļ nācies noņemt asfaltu, rakt tranšejas, tad tagad viss ir daudz vienkāršāk.

 

Ar īpašu šļūteni caurules tiek izmazgātas, savukārt pēc tam no vienas kanalizācijas akas līdz otrai tiek padots karsts tvaiks, kas piestiprina polimēru materiālus pie caurules sienām, izklājot tos iekšpusē.

 

„Iedomājieties, kā tiek pūsts košļājamās gumijas burbulis vai tiek piepūsta bumba, lūk, kā strādā šī tehnoloģija,” stāsta Artūrs Mucenieks. Šī metode ir ļoti ērta pilsētām ar intensīvu satiksmes kustību –neviens neuzrok ceļus, nav nepieciešams ierobežot satiksmes kustību.

 

Kanalizācijas sistēmu oderēšanu ar beztranšeju metodi nodrošina lūk, šādi automobiļi:   

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē