Noslēdzoties LNB būvniecības projektam, KM pilnībā noraida būvnieku nepamatotās prasības par papildus finansējumu Ziņas
Foto: km.gov.lv

Noslēdzoties LNB būvniecības projektam, KM pilnībā noraida būvnieku nepamatotās prasības par papildus finansējumu

Otrdiena, 22 novembrī, 2016

Saskaņā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvuzrauga atzinumu par būvniecību ir atlicis pēdējais maksājums – 81 542.86 EUR, kas jāveic līdz 31. decembrim. KM apliecina, ka tas tiks veikts likumā paredzētajā kārtībā.

 Vienlaikus KM pauž sašutumu, ka valstiski nozīmīgā projekta noslēgumā iesaistītie būvnieki – „RBSSKALS”, SIA „Skonto Būve” un SIA „RE & RE” – pirms pēdējā aprēķina vērsās pie „Hill International” un KM ar absurdu prasību par papildus finansējumu 22 478 367.80 EUR apmērā, turklāt par šo summu pēc būvuzrauga pieprasījuma nav iesnieguši apliecinājuma dokumentus.  

 „Būvnieku prasība ir absurda un nepamatota. Turklāt viņu apetīte ir milzīga - par 22 miljoniem mēs spējām Rēzeknē uzbūvēt koncertzāli „Gors”. Tāpat šāda summa ļauj nodrošināt visu teātru un koncertorganizāciju darbību gada garumā. Valsts pozīcija nav mainījusies un nemainīsies – mēs nepalielināsim līguma summu un nemaksāsim vairāk par sākotnēji līgumā paredzēto.

 Uzskatām, ka būvnieki izvirza valstij juridiski un finansiāli neizpildāmas prasības, rosinot pārskatīt līguma nosacījumus ar atpakaļejošu spēku. Maksimālā projekta summa bija būvnieku piedāvājums iepirkumu procesā, turklāt tā tika piedāvāta 2008. gadā, kad cenas būvniecībā vispār bija augstākās vēsturē,” uzsver Dace Melbārde, kultūras ministre.

 KM astoņu gadu laikā ir veikusi maksājumus 195.4 miljonu apmērā, kas saskaņā ar līgumu pienākas būvniekiem. Iepazīstoties ar būvnieku nepamatoto prasību, arī finanšu ministres vadītā LNB Uzraudzības padome atbalsta KM pozīciju.

 Likumā noteikts, ka visi ar LNB projekta īstenošanu saistītie norēķini veicami ne vēlāk kā līdz 2016.gada 31.decembrim, kad tiks slēgts Valsts kasē atvērtais KM konts, kurā uzkrāja projekta īstenošanai paredzētos valsts budžeta līdzekļus. KM apliecina, ka turēsies pie likumā un līgumā noteiktā un vajadzības gadījumā ir gatava aizstāvēt savu pozīciju tiesā.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 22 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē