Būvniecības izmaksas maijā Latvijā - vidēji par 4,1% augstākas nekā pirms gada Ziņas

Būvniecības izmaksas maijā Latvijā - vidēji par 4,1% augstākas nekā pirms gada

Sestdiena, 30 jūnijā, 2018

Būvniecības izmaksas šogad maijā salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu Latvijā pieaugušas vidēji par 4,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp strādnieku darba samaksa gada laikā pieaugusi par 7,6%, būvmateriālu cenas - par 3,6%, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 2,6%.

Savukārt 2018.gada maijā, salīdzinot ar aprīli, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājies par 0,5%.

Strādnieku darba samaksa mēneša laikā pieaugusi par 1,7%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 0,3%, bet būvmateriālu cenas - par 0,2%.

Maijā būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja darba samaksas pieaugums apdares būvdarbu strādniekiem (jumiķi, apmetēji, sanitārtehniķi un citi), kā arī betonētājiem un tiem radniecīgu profesiju strādniekiem.

Šogad datus par būvniecības resursu cenām sniedz apmēram 190 būvuzņēmumu un vairāk nekā 40 tirdzniecības uzņēmumu. Būvizmaksu indeksa aprēķinos papildus izmanto arī būvmateriālu cenas, kuras uzņēmumi sniedza ražotāju cenu indeksu rūpniecībā un importa cenu indeksa aprēķiniem.

Cenu apsekojuma izlasē iekļauti būvuzņēmumi, kuriem 2017.gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apmērs. No apsekotajiem uzņēmumiem 80% pašu spēkiem veikto darbu apmērs pārsniedza vienu miljonu eiro gadā, no tiem 33% uzņēmumu darbu apmērs bija virs pieciem miljoniem eiro gadā. Tirdzniecības uzņēmumu atlases kritērijs ir to apgrozījuma lielums un specializācija.

Avots: LETA
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē