Fasādes krāsa – no kvalitatīviem apdares materiāliem līdz toņu gammām Aktuālie padomi

Fasādes krāsa – no kvalitatīviem apdares materiāliem līdz toņu gammām

Trešdiena, 25 aprīlī, 2018

Ēkas fasādei ir jābūt ne vien vizuāli glītai, bet arī tādai, kas pasargā māju no laikapstākļu negatīvās ietekmes. Kāda tā ir? Ja arī jūs meklējat atbildi uz šo jautājumu, izlasiet Sadolin speciālistu sagatavoto rakstu par apdares veidiem un to, kāda fasādes krāsa tam ir visatbilstošākā!

Ārsienas materiāla izvēle

Ja fasādes krāsas toņu izvēle ir neierobežota, apdares materiālu ir krietni mazāk, taču gana daudz, lai rūpīgi apdomātu, kas būs labākais. Ņemiet vērā, ka materiālam ir jābūt:

  • noturīgam pret pelējumu un sēnītēm;
  • izturīgam pret spēcīgas saules, lietus un sala iedarbību;
  • gaisa caurlaidīgai, lai ēkas iekšienē būtu patīkams un normām atbilstošs gaiss.

No estētiskā viedokļa būtiski, lai fasāde būtu skaista un iederētos apkārtējā ainavā. Visbiežāk to akcentē fasādes krāsa, taču mūsdienās populārāki kļūst arī ne tik tradicionāli risinājumi. Turpiniet lasīt un uzziniet par tiem detalizētāk!

Fasādes veidi

Šobrīd arī Latvijā pieejami arvien dažādāki apdares materiāli, taču šoreiz iepazīstieties ar izplatītākajiem no tiem!

  • Plāksnes - populārākās ir ūdensizturīgas finiera plāksnes, kas tiek stiprinātas pie koka vai metāla rāmja. Tās ir ar gludu virsmu, tāpēc fasādes krāsas ir ērti uzklājamas.
  • Ķieģeļi - ilgi kalpojošs un parocīgs materiāls, jo ziemā labi notur siltumu, taču vasarā patīkami atvēsina. Lai gan to ir salīdzinoši viegli sabūvēt un mūsdienās nopērkami dažāda dizaina ķieģeļi, šis ir dārgs apdares veids.
  • PVC loksnes - izturīgas plastmasas materiāls, ko ērti montēt. Salīdzinoši lēta opcija, taču vismaz reizi gadā tā jāmazgā ar augstspiediena ierīci un tīrīšanas līdzekļiem.
  • Metāls - ērti montējami un nereti jau aprīkoti ar siltumizolāciju. Lielākoties šādu apdares materiālu izmanto rūpnīcām, angāriem u.tml. ēkām. Montējot, jāņem vērā ventilācijas izveide, citādi iekštelpās būs karsts un smacīgs gaiss.
  • Apmetums - visbiežāk veidota uz cementa vai ģipša bāzes ar dažādu graudainību, kas ļauj variēt ar faktūru. Šo apdari lielākoties veic paši mājas saimnieki, nealgojot profesionālus meistarus. Dekoratīvais apmetums iedalās:
    • sausajā jeb minerālā;
    • gatavā (akrila, silikāta, silikona).

Pirms ārsienas materiāla iegādes, konsultējieties ar ekspertiem, lai izvēlētos piemērotāko un estētiskāko variantu! Ja jūsu izvēle būs par labu apmetumam, turpiniet lasīt, lai noskaidrotu, kādi ir šī brīža top fasādes krāsas toņi!

Mājas fasādes krāsas

Tiesa, tas gan ir vairāk gaumes jautājums - vienam labāk patiks pelēka fasādes krāsa, cits priekšroku dos brūnai vai dzeltenīgai nokrāsai. Taču kā 2018. gada TOP pieci ārsienu toņi ir atzīti:

  1. olīvzaļš;
  2. bāli rozā;
  3. maigi oranžs;
  4. tumši violets;
  5. pasteļu dzeltens.

Vai jūs būtu tik drosmīgs, lai savas privātmājas fasādi nokrāsotu violetu vai olīvzaļu? Ja nē, bet tomēr šis tonis jums patīk, nokrāsojiet dārza šķūnīti, malkas novietni, garāžu vai komposta kaudzes rāmi!

Drosmīgus toņus, augstu kvalitāti un ilgu noturību garantē Sadolin fasādes krāsas.

Sadolin fasādes krāsas perfektam rezultātam

Sadolin ir starptautiska un inovatīva krāsu ražotāja Akzo Nobel zīmols ar daudzu gadu pieredzi, kas nemitīgi seko līdzi jaunākajām tehnoloģijām, ieviešot tās arī savā ikdienas darbībā. Neskatoties uz to, vai esat būvniecības eksperts vai amatieris, jūs novērtēsies nemainīgi augsto kvalitāti. 

Iepazīstieties ar populārāko Sadolin fasādes krāsu veidiem!

  • Sando F - matēta krāsa jaunu un iepriekš krāsotu fasāžu un cokolu apdarei. Krāsa ir izturīga pret gaisā esošo ogļskābo gāzi, kā arī izplūdes gāzēm, tāpēc tā ir  piemērota ēku fasādēm, kas atrodas rūpnieciskos rajonos vai ceļu tuvumā. Fasādes krāsas patēriņš ir 7 m²/L, un žūšanas laiks tikai 1h. Lieto sistēmā ar bezkrāsaino gruntskrāsu Sando Base.
  • Silikat - lietošanai gatava fasādes minerālkrāsa ar ļoti augstu tvaikcaurlaidību. Žūšanas procesā ķīmiski reaģējot ar pamatvirsmu, silikātkrāsa uz virsmas rada stipru un pret laika apstākļu iedarbību izturīgu pārklājuma kārtu. Tā kā produkts ir maz pakļauts piesārņojuma iedarbībai, fasāde ilgu laiku saglabā tīru izskatu. Piemērota cementa, betona, kā arī vēsturisku ēku fasādēm. Krāsas patēriņš ir 7 m²/L, un žūšanas ilgums 2h. Lieto sistēmā ar bezkrāsaino silikātgrunstkrāsu Silikat Base.
  • Facade Structure - struktūrkrāsa uz ūdens bāzes. Piemērota nelīdzenām virsmām, jo produktā esošās minerālu daļiņas veido uz virsmas viendabīgu struktūru, piepildot virsmas nelīdzenumus un smalkas plaisas. Fasādes krāsas patēriņš ir tikai 5 m²/L, un žūšanas laiks aptuveni 1h līdz 2h.

Pirms ārsienas materiāla iegādes, konsultējieties ar ekspertiem, lai izvēlētos piemērotāko un estētiskāko variantu! Ja jūsu izvēle būs par labu apmetumam, turpiniet lasīt, lai noskaidrotu, kādi ir šī brīža top fasādes krāsas toņi!

Ja Jums nepieciešama papildu konsultācija par krāsas izvēli, droši jautājiet Sadolin speciālistiem:

  • Pirms krāsas uzklāšanas, fasādi nepieciešams sagatavot. Tai jābūt pilnībā tīrai un sausai, lai iegūtu izcilu gala rezultātu. Atkarībā no fasādes krāsas, virsmu nepieciešams gruntēt, jāizlīdzina plaisas un robi. Ja tiek veikta fasādes pārkrāsošana, noskaidrojiet, kāda krāsa uz fasādes bijusi līdz šim! Piemēram, silikāta un minerālās bāzes fasādes krāsas var krāsot vienu virs otras vairākas reizes, taču ūdens emulsijas krāsu ieteicams rūpīgi noņemt, jo tās caurlaidība ir krietni zemāka.

Vairāk par krāsu veidiem, kā arī virsmas sagatavošanu darbam, lasiet Sadolin mājaslapā www.sadolin.lv

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 23 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē