Mirdzoša fasāde un dekoratīvais apgaismojums: noslēgusies Rīgas 1. slimnīcas renovācija Ziņas
Foto: riga.lv

Mirdzoša fasāde un dekoratīvais apgaismojums: noslēgusies Rīgas 1. slimnīcas renovācija

Otrdiena, 15 novembrī, 2016

Ķieģelis pie ķieģeļa, krāsainas vitrāžas, glītas sarkano dakstiņu rindas uz jumta – Rīgas 1. slimnīcā noslēgusies vēsturiskās fasādes restaurācija. Pirmdien, 14. oktobrī uz vēsturiskā rozā akmens ģerboņa, kas atrodas virs slimnīcas galvenās ieejas durvīm, svinīgi tiks uzstādītas pilsētas atslēgas.

Savukārt jau otrdien, 17:00 visi rīdzinieki tiek aicināti uz klīnikas galveno ēku, lai kopīgi iedegtu fasādes dekoratvo apgaismojumu.

Rīgas 1. slimnīcu pašvaldība atjauno pakāpeniski. Vispirms tika izremontētas dienas stacionāra nodaļas.

Pēc tam bijušās veļas mazgātavas telpās tika ierīkots jauns operāciju bloks ar sešām operāciju zālēm, kas atbilst visiem mūsdienu kvalitātes standartiem un pēc aprīkojuma neatpaliek no labākajām Eiropas klīnikām. Pēc tam uzsākta vēsturisko objektu atjaunošana, jo Rīgas 1. slimnīca ar saviem daudzajiem korpusiem tiek uzskatīta ne tikai par vecāko ārstniecības iestādi Baltijā (tai ir aptuveni 215 gadi), bet arī par unikālu vēsturiska kvartāla kompleksu pilsētas centrā. Un pašlaik norit šī kvartāla atjaunošana.

Pirmdien, 14. novembrī pēc rekonstrukcijas tika atklāta slimnīcas galvenās ēkas vēsturiskā fasāde. Svinīgā pasākuma laikā domes vadība smilšakmens galvaspilsētas ģerboņa kompozīcijā uzstādīja no jauna izgatavotās, arhitekta Reinholda Georga Šmēlinga skicē paredzētās, bet iepriekš neīstenotās, Rīgas atslēgas.   Ēka celta 1907.gadā pēc arhitekta Reinholda Georga Šmēlinga projekta. Tās apdarē izmantoti Mītavas (Jelgavas) ķieģeļu rūpnieka Mihaila Ņestervova Kalnciemā ražotie ķieģeļi no Lielupes dzeltenajiem māliem.

Fasādes dekoratīvo detaļu - smilšakmens kolonu, Rīgas ģerboņa un sarkano dekoratīvo joslu mākslīgā akmens lējumu - autors ir viens no nozīmīgākajiem Rīgas dekoratīvās tēlniecības mākslas meistariem Augusts Folcs.

Ēkas fasādes atjaunošanas darbus 2016.gadā pēc Rīgas domes Īpašuma departamenta pasūtījuma veica “RERE GRUPA”. Kopumā no 2009. gada slimnīcas attīstībā ieguldīti jau aptuveni 20 miljoni eiro. Šogad investēti 1,3 miljoni eiro, no kuriem 637 000 eiro novirzīti fasādes renovācijai, dakstiņu jumtam, vitrāžām un logu atjaunošanai.  

Tie vēl nav pēdējie darbi, kas tiks veikti slimnīcā. Tuvākajā laikā tiks pabeigta vārtu atjaunošana, kuru priekšā tiks uzstādītas gāzes lampas – tieši tādas pašas kādas apgaismojušas Bruņinieku ielu pirms simts gadiem. Tiks atjaunoti arī citi vēsturiskie elementi. Piemēram, kad celtnieki bruģējuši celiņu, viņi no zemes izrakuši metāla stieņus. Kopā ar vēsturniekiem ar rasējumu palīdzību noskaidrots, ka šie stabiņi stāvējuši pie slimnīcas ieejas, tur tie arī tuvākajā laikā tiks novietoti. Pēc arhīvu datiem atjaunotas arī citas senlietas: vējrādis,  mazas torņa smailes.

Tas viss pazaudēts ekspluatācijas gadu laikā. Restaurācija tiks pabeigta tuvāko gadu laikā. Tāpat tiek turpināts darbs pie komunikācijām.   Savukārt 15. novembrī svinīgi tiks ieslēgts vēsturiskās ēkas fasādes apgaismojums.

Šo pasākumu rīdzinieki un pilsētas viesi var apmeklēt plkst. 17:00. Savukārt tie, kas šo pasākumu nevarēs apmeklēt rīt, varēs apskatīt dekoratīvo apgaismojumu jebkurā citā dienā – tas tiks ieslēgts katru dienu līdz ar ielu apgaismojumu, padarot šo vēsturisko ēku par vienu no skaistākajām Rīgā. Starp citu, pirms tam, otrdien plkst.16.45 ēkas fasādes apgaismojums tiks iedegts arī atjaunotajai Latvijas Ugunsdzēsības muzeja ēkai Hanzas ielā 5. 

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 15 dienu portālā
Bija online 3 minūtes pirms
Meklētājs būvniecības nozarē