PADOMI: Kā starpsienā izveidot bīdāmās durvis Aktuālie padomi

PADOMI: Kā starpsienā izveidot bīdāmās durvis

Ceturtdiena, 1 februārī, 2018

Bīdāmās durvis starpsienā – ērti un netraucē durvju vēršanās. Kā viens no lielākajiem plusiem ir tas, ka iespējams izmantot abas starpsienas puses. Izklausās labi, bet kā to paveikt, varēsi uzzināt izlasot šo rakstu.

Lai panāktu to, kad durvis ieslīd starpsienā, vispirms būtu jāsāk ar pašas strapsienas izbūvi. Starpsienas montējam no CW-100mm lieliem metāla profiliem, protams iepriekš paredzot vietu durvju ailai. Piem. Ja durvju vērtnes izmēri būs 900 x 2000mm, tad ailas minimālais izmērs būs 1750 x 2070mm.

Kas tad sastāda šos izmērus?

1. Durvju vērtnes platums, ja vērtne būs 900mm, tad starpsienā tā ieslīdēs ne vairāk kā 850mm, atstājot vietu durvju rokturim.

2. Durvju vērtnes augstums, ja vērtnes augstums būs 2000mm, tad pie šī vēl būtu jāpieskaita attālums no grīdas, līdz vērtnes apakšdaļai (15-20mm). Sliedes un mehānisma izmērs (45-70mm), tādēļ ieteicams būtu jau iepiekš, pirms duvju ailas izveidošanas, iegādāties slīdošās sliedes mehānismu. Plus vēl pie šī visa būtu jāpieskaita 12mm reģipša tiesa, ailas augšējajā daļā. Kad izmēri mums zināmi, varam ķerties pie darba, pateicoties starpsienu profiliem, darbs sokas daudz ātrāk un vieglāk, kā veidojot starpsienu no koka.

Veidojot durvju ailas augšējo daļu neaizmirstam tajā iestrādāt koka līstas vai finieri, pie kura pēc tam būtu vieglāk  piesaistīt durvju sliedi. Ailas apakšdaļā montējam reģipsi un durvju sliedi

Sliedi izvēlamies tādu, lai tā spētu viegli noturēt durvju svaru, tādēļ iegādājoties sliedi, būtu vēlams jau iepriekš zināt durvju vērtnes kopējo svaru.

Durvju slīdošo sliežu izvēle ir plaša un svarīgi ir izvēlēties piemērotāko, bet nepārmaksāt. Kā viens no mūsu ieteikumiem, būtu izvētēties sliedes ar dubultajiem riteņiem, tās nodrošinās durvju vieglu slīdamību un stabilitāti. Starpsienas kas veidotas no metāla profiliem, nepieciešams apšūt ar divām kārtām reģipša plākšņu, tās nodrošina labu skaņas izolāciju un lielāku kopējo sienas izturību.

Arī durvju ailu pārklājam ar divām kārtām reģipša, bet tā kā šajā daļā netiek montēti starpsienas profili, reģipsi savstarpēji un pie metāla profiliem pielīmējam ar montāžas līmi. Lai reģipsis labāk saliptu viens ar otru, līdz līmes sacietēšanai to savienojam saskrūvējot ar pagaidu līstām.

Papildus ailes stiprībai, priekšējā daļā montējam finiera plāksnes. Kad darbi ar reģipsi paveikti, stūros ieklājam stūra šinas un visu konstrukciju pārklājam ar špakteļmasu. Kad špakteles ir nožuvušas, tās slīpējam ar slīpapīru, ieteicamākais būtu 180 graudu lieluma slīpapīrs. Labākam rezultātām slīpējot izmantojam prožektoru, kura staros, ļoti labi būs iespējams redzēt visas rievas un negludumus

Kad viss ir nokrāsots, durvis montējam ailā, pirms tam durvju apakšējā daļā izveidojot gropi, durvju vērtnes lejasdaļas atbalstam. Lai nosegtu spraugu, starp durvju slīdošo sliedi un vērtnes augšējo daļu, tam izmantojam alumīnija līstas, kuras piestiprinam pie ailas augšdaļas.

Lai durvis būtu labi noslēgtas aizverot, šajā vietā, katrā durvju pusē piestiprinājām koka līstas, kuras izveidoja nelielu iedobi, nu durvis aizverot, tās cieši noslēdzas. Ar to arī durvju montāža ir paveikta.

Avots: varupats
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē