Būvdarbu konkursā par Okupācijas muzeja pārbūvi saņemti septiņi piedāvājumi Ziņas

Būvdarbu konkursā par Okupācijas muzeja pārbūvi saņemti septiņi piedāvājumi

Trešdiena, 31 janvārī, 2018

Latvijas Okupācijas muzeja pārbūves projekts ir iekļauts VNĪ pārmaiņu programmā "100 adreses Latvijas valsts simtgadei". Viens no šīs programmas mērķiem ir īstenot projektu būvniecību tā, lai ar tiem mēs varētu lepoties arī pēc simts gadiem.

Latvijas Okupācijas muzeja pārbūves projekta "Nākotnes nams" būvdarbu iepirkuma konkursa otrajā posmā ir saņemti septiņi pretendentu piedāvājumi, aģentūru LETA informēja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis. Piedāvājumus ir iesnieguši uzņēmumi SIA "Abora", SIA "RCBS", AS "LNK Industries", SIA "Skonto būve", SIA "Arčers", SIA "Newcom Construction" un SIA "Ostas celtnieks".

"Tuvākajās nedēļās iepirkumu komisija izvērtēs pretendentu un iesniegto piedāvājumu atbilstību iepirkuma nosacījumiem, un, ja viss ritēs raiti, tad jau martā varēsim paziņot konkursa uzvarētāju. Ja nebūs pārsūdzību, tad pavasarī varēsim noslēgt līgumu par pārbūves darbiem. Mūsu mērķis strādāt tā, lai šogad - Latvijas valsts simtās dzimšanas dienas gadā - tiktu ielikts "Nākotnes nama" pamatakmens," skaidroja Neimanis.

Pēc iepirkuma pirmā posma savus piedāvājumus būvdarbu veikšanai tika uzaicināti iesniegt 14 pretendenti, no tiem konkursā pieteikumus iesnieguši septiņi.

Latvijas Okupācijas muzeja pārbūves projektā "Nākotnes nams" izmantota arhitekta Gunāra Birkerta diskutablā ideja - papildināt esošo ēku ar jaunu apjomu, un šim mērķim izmantotas 2001.gadā Birkerta dāvinātās Okupācijas muzeja pārbūves skices. Muzeja jaunā koncepcija paredz 1970.gadā būvēto ēku papildināt ar baltu piebūvi un stikla sienu, kā arī piešķirt muzejam mūsdienu funkcionalitāti. Arhitekta ideja ietverta metaforā - no tumšās pagātnes uz gaišo tagadni un apskaidrotu nākotni. Projektā paredzēts izbūvēt jaunas, mūsdienīgas muzeja ekspozīcijas telpas ar telpiskiem un multimediāliem, interaktīviem objektiem. Plānots, ka nākotnē jaunajai ēkai Strēlnieku laukumā uz Daugavas pusi piekļausies arī Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāls.

Birkerta ideju ir kritizējuši citi arhitekti, kuri uzsver, ka ar piebūvi tiks izkropļota 70.gadu modernisma stilā celtā Okupācijas muzeja ēka, kuras autori ir pazīstamie arhitekti Dzintars Driba un Gunārs Lūsis-Grīnbergs. Diskusiju laikā muzeja pārbūves projektu ilgstoši neizdevās saskaņot Rīgas atbildīgajās iestādēs, tāpēc valsts ar speciālu likumu pārņēma procesu pilnīgā savā kontrolē.

VNĪ pārziņā ir vairāk nekā 500 ēku īpašumi 1,8 miljonu kvadrātmetru platībā un vairāk nekā 4100 zemes īpašumi vairāk nekā 10 miljonu kvadrātmetru platībā. Uzņēmums dibināts 1996.gadā, tā 100% akcionārs ir Finanšu ministrija. VNĪ strādā 580 darbinieki. Kopējā aktīvu vērtība 2016.gadā bija 357,81 miljoni eiro, apgrozījums 2016.gadā - 49,98 miljoni eiro.

Avots: leta
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas