Eco Baltia grupa šķirošanas un pārstrādes kompleksā Salaspils novadā plāno ieguldīt 10 miljonus eiro Ziņas

Eco Baltia grupa šķirošanas un pārstrādes kompleksā Salaspils novadā plāno ieguldīt 10 miljonus eiro

Piektdiena, 26 janvārī, 2018

Salaspils novadā plāno sākt būvēt stikla lausku šķirošanas rūpnīcu. Vides un atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu grupa "Eco Baltia grupa" šķirošanas un pārstrādes kompleksā zemesgabalā "Lauciena" Salaspils novadā kopumā plāno ieguldīt 10 miljonus eiro, aģentūrai LETA pastāstīja "Eco Baltia grupas" uzņēmuma "Eco Baltia vide" direktors Jānis Aizbalts.

Viņš teica, ka investīciju projekts sastāv no divām kārtām. Šā gada beigās uzņēmums Salaspils novadā plāno sākt būvēt stikla lausku šķirošanas rūpnīcu, kuras izveidei ir piesaistīts Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējums 2,6 miljonu eiro apmērā. Paredzēts, ka pirmās tonnas sašķirotu stikla lausku no rūpnīcas varēs izvest jau 2020.gada sākumā. Projekta nākamā kārta paredz nodrošināt iepakojuma pārstrādes iespējas. Kopējais visa šķirošanas un pārstrādes kompleksa investīciju apmērs veidos tuvu 10 miljoniem eiro, kas ir pašu finansējums, ES līdzfinansējums un bankā ņemti kredīti. Ieguldītās investīcijas plānots atpelnīt 5-7 gadu laikā.

Pēc Aizbalta teiktā, rūpnīca būs izvietota "Eco Baltia grupa" piederošā zemesgabalā "Lauciena" Salaspils novadā, kas atrodas divu minūšu attālumā no "Rīgas TEC-2". Investīciju projekta īstenošanai jau ir saņemtas visas nepieciešamās atļaujas, tostarp Salaspils novadā pirms diviem gadiem notikusi publiskā apspriešana, līdz ar to projektā ņemtas vērā arī iedzīvotāju vēlmes par jaunākajām attīrīšanas iekārtām. Salaspils kā investīciju projekta realizācijas vieta izvēlēta, jo uzņēmumam novadā pieder zemesgabals. Tāpat attiecīgajā vietā ir pateicīga infrastruktūra, jo zemesgabals atrodas tuvu atkritumu poligonam "Getliņi" un netālu ir arī galvaspilsēta Rīga ar plašām stikla loģistikas iespējām.

"Eco Baltia vide" direktors teica, ka ideja par stikla šķirošanas rūpnīcas izveidi radās, ņemot vērā stikla šķirošanas problemātiku. "Ja savācam iepakojumu un tajā ir iemests stikls, mēs atkritumus pāršķirojam un no tā cieš mūsu iekārtu šķirotāji, kuri sagriež sev rokas. Tā notiek arī citās atkritumu šķirošanas vietās. Tāpat stikls no visiem sadzīves atkritumiem ir svara ziņā vissmagākais. Ja to atdalām no kopējiem sadzīves atkritumiem, samazinās atkritumu apsaimniekošanas izmaksas," viņš teica.

"Eco Baltia grupa" valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs žurnālistiem pastāstīja, ka līdz ar stikla šķirošanas rūpnīcas izveidi visu grupas savākto stiklu būs iespējas šķirot pēc krāsām un kvalitātes, lai gala pārstrādes rūpnīcai spētu piegādāt attiecīgās kvalitātes materiālu. Pagaidām uzņēmums vēl lemj par to, kādus gala produktus no savāktajiem izejmateriāliem uzņēmums varētu ražot - tas būs atkarīgs no tā, cik daudz materiālu izdosies ievākt un kādas kvalitātes tie būs.

"Īstenojot šķirošanas rūpnīcas projektu, mēs vēlamies nodrošināt iespēju no jauktu stiklu masas atdalīt bezkrāsainu, brūnu un zilu stiklu, līdz ar to samazināt jauktās krāsas stikla lausku apjomu, kuram ir limitēts pielietojums," teica Simanovičs. Jauktas krāsas stiklu ir neiespējami pārstrādāt, jo nav, piemēram, jauktas krāsas pudeles vai burkas, viņš teica.

Jau ziņots, ka šķirošanas rūpnīcas būvniecību "Eco Baltia grupa" bija plānoja sākt 2016.gada otrajā pusē, taču Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu nepieejamības dēļ kompānija attiecīgajā gadā atlika būvniecības sākšanu uz vēlāku laiku.

Tāpat vēstīts, ka "Eco Baltia" koncerna apgrozījums 2016.gadā bija 46 miljoni eiro, kas ir par 1% vairāk nekā 2015.gadā.

Grupas uzņēmumi nodrošina pilnu atkritumu apsaimniekošanas ciklu - sākot no atkritumu savākšanas un šķirošanas un noslēdzot ar pārstrādi un otrreizējo izejvielu eksportu. 2016.gadā grupas uzņēmumi valstij nodokļos nomaksāja vairāk nekā 4,5 miljonus eiro. Latvijā un ārvalstīs grupas uzņēmumi apkalpo vairāk nekā 46 600 klientus.

Koncernā ietilpst vides apsaimniekošanas uzņēmumi "Eco Baltia vide", "Eko Kurzeme", "Jumis", pārstrādes rūpnīcas "Pet Baltija", "Eko Pet" un "Nordic Plast", ražotāju atbildības sistēmas operators "Latvijas Zaļais punkts", kā arī otrreizējo izejvielu tirdzniecības un apstrādes uzņēmums "Eko Reverss".

Avots: leta.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 15 dienu portālā
Bija online 07 aprīlī 18:12
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas