PADOMI: Drošai mājokļa būvniecībai Aktuālie padomi

PADOMI: Drošai mājokļa būvniecībai

Otrdiena, 2 janvārī, 2018

Jebkurš vēlas dzīvot skaistā, ērti iekārtotā un kvalitatīvi būvētā mājoklī. Lai gala rezultāts neliktu vilkties, ņem vērā trīs padomus droša mājokļa būvniecībai.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) atgādina – jebkuru celtniecības darbu rezultāts būs atkarīgs no būvmateriālu izvēles, to kvalitātes, atbilstības paredzētajam pielietojuma mērķim un būvdarbu veicēju profesionalitātes. Ja mājokli esi nolēmis būvēt pats savām rokām, pievērs uzmanību būvmateriālu ražotāja sniegtajai informācijai.

Būvmateriālu paredzētais lietojums

Pirms ķeries klāt būvdarbiem, pārliecinies par būvmateriālu atbilstību plānotajam pielietojumam. Ja vēlies remontēt vannasistabu un tajā paredzēts izmantot ģipškartona plāksnes, kārtīgi iepazīsties ar ražotāju sniegto informāciju un pārliecinies, ka tās ir paredzētas mitrām telpām. Pretējā gadījumā ieplānotais skaistais remonts ātri vien kļūs ne tikai estētiski nebaudāms, bet arī bīstams.

Deklarētās ekspluatācijas īpašības

Izvēloties būvmateriālus, noteikti jāpievērš uzmanība to deklarētajām ekspluatācijas īpašībām jeb veiktspējai būvmateriālu izmantošanas laikā. Piemēram, lai samazinātu siltuma zudumus, izvēlies logus ar mazāku siltuma caurlaidību.

PTAC norāda, ka, izvēloties būvmateriālus ar CE zīmes marķējumu, ekspluatāciju īpašības var meklēt CE zīmes pavadošajā informācijā. Tajā tiek norādīts ražotāja nosaukums un adrese vai preču zīme, būvizstrādājuma identifikācija, ekspluatācijas īpašību deklarācijas numurs, deklarētās ekspluatācijas īpašības un atsauce uz piemērojamo tehnisko specifikāciju.

Lietošanas instrukcija

Lai mājokļa būvniecība būtu droša, vispirms noteikti iepazīsties ar būvmateriālu lietošanas instrukciju un drošības informāciju. Tajā norādīta pareiza būvmateriālu lietošana un iestrāde, saglabājot ražotāja deklarētās ekspluatāciju īpašības. Šādai informācijai jābūt nodrošinātai valsts valodā.

Lai izvairītos no nekvalitatīvu būvmateriālu izmantošanas, ieskaties PTAC Neatbilstošu būvizstrādājumu datubāzē. Tajā atradīsi informāciju par precēm, to ražotāju, neatbilstības aprakstu un informāciju, vai un kādas darbības ražotājs veicis būvizstrādājuma neatbilstības novēršanai.

Avots: dzivenotiek.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas