Būvniecības izmaksas pērn Latvijā samazinājušās par 0,5 procentiem Ziņas

Būvniecības izmaksas pērn Latvijā samazinājušās par 0,5 procentiem

Otrdiena, 31 janvārī, 2017

Būvniecības izmaksas pagājušajā gadā salīdzinājumā ar 2015.gada vidējo līmeni Latvijā samazinājušās par 0,5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotā informācija.

Tostarp strādnieku darba samaksa 2016.gadā pieaugusi par 4,8%, izmaksas mašīnu un mehānismu uzturēšanai un ekspluatācijai augušas par 1,1%, bet būvmateriālu cenas samazinājušās par 3,2%.

2016.gada ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar 2015.gada ceturto ceturksni, kopējais būvniecības izmaksu līmenis palielinājies par 0,1%. Strādnieku darba samaksa minētajā laika periodā augusi par 3,8%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 1,3%, bet būvmateriālu cenas sarukušas par 2%.

Savukārt pērn ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar trešo ceturksni, kopējais būvniecības izmaksu līmenis samazinājies par 0,1%. Tostarp izmaksas mašīnu un mehānismu uzturēšanai un ekspluatācijai sarukušas par 0,3%, savukārt būvmateriālu cenas un strādnieku darba samaksa nav būtiski mainījusies.

2016.gada decembrī, salīdzinot ar 2015.gada decembri, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājies par 0,4%. Tostarp strādnieku darba samaksa augusi par 3,5%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 1,1%, bet būvmateriālu cenas sarukušas par 1,1%.

Pērn decembrī, salīdzinot ar novembri, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā pieaudzis par 0,5%. Būvmateriālu cenas mēneša laikā palielinājušās par 1,1%, strādnieku darba samaksa sarukusi par 0,3%, bet izmaksas mašīnu un mehānismu uzturēšanai un ekspluatācijai kritušās par 0,2%. Decembrī būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja cenu pieaugums asfaltbetonam un smiltīm.

2016.gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedza apmēram 180 būvuzņēmumu un vairāk nekā 30 tirdzniecības uzņēmumu. Būvizmaksu indeksa aprēķinos papildus tika izmantotas arī būvmateriālu cenas, kuras uzņēmumi sniedza ražotāju cenu indeksu rūpniecībā un importa cenu indeksa aprēķiniem.

Cenu apsekojuma izlasē tika iekļauti būvuzņēmumi, kam 2015.gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apmērs. Tostarp 74% no apsekotajiem uzņēmumiem pašu spēkiem veikto darbu apmērs pārsniedza miljonu eiro gadā, no tiem 33% uzņēmumu darbu apmērs bija virs pieciem miljoniem eiro gadā. Tirdzniecības uzņēmumu atlases kritērijs ir to apgrozījuma lielums un specializācija.

Avots: LETA
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 17 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē