PADOMI: Kā atjaunot vannu Aktuālie padomi

PADOMI: Kā atjaunot vannu

Ceturtdiena, 2 novembrī, 2017

Neviens šai pasaulē nekļūst jaunāks. Arī vanna ar laiku var samaitāties un kļūt neglīta. Virsma mēdz nodilt, akrils saskrāpēties, šur tur nolūp krāsa, nemaz nerunājot par kaļķi un rūsaina ūdens atstātajiem traipiem. Arī nepareiza kopšana var sabojāt kādreiz tik balto krāsojumu. Turklāt vannas nomaiņa pret jaunu parasti beidzas ar visas vannas istabas kapitālo remontu un tas nu ir patiešām dārgs prieks. Tādēļ paraudzīsim - varbūt veco vannu ir iespējams glābt?

Risinājums sociālisma vannai
Ja esat padomju varas laikos ražotas tipveida vannas īpašnieks, glābšanas risinājums ir samērā vienkāršs. Tepat Latvijā ir kāds ražotājs, kas piedāvā vecajā vannā, lai cik sabojāta tā nebūtu, ielīmēt jaunu, skaistu akrila vannu. Pasākums tā arī saucās - vanna vannā. 
Šāda vanna atdziest krietni lēnāk, jo siltumu aiztur gan vecā čuguna vanna, kas ir ārpusē, gan putu slānis, kas notur vietā jauno vannu. Tiesa gan - nāksies zaudēt pāris litrus tilpuma un kādu centimetru vietas, kas no ūdens ekonomijas viedokļa varbūt nav tik slikti.

ir sastopamas četru veidu vannas. Visvecākās ir lielās un pamatīgās čuguna vannas. Vēlāk jau sāk parādīties presēta tērauda izstrādājumi, bet līdz ar eiroremontu ēru mūsu dzīvē ienāk akrila vannas. Pēdējos desmit gados ir kļuvušas populāras arī vannas no akmens masas lējumiem. Katrai no šīm vannām ir savas priekšrocības un trūkumi, tomēr visas vieno kopīga nelaime - vannas iekšpuses pārklājums ar laiku nodilst, saskrāpējas, kļūst porains un ar lielāko labpatiku piesaista netīrumus, kaļķi, rūsainus nosēdumus vai pat nodrūp. Un tas vairs nav smuki.

Risinājums vannai
Ja esat veclaicīgas vannas īpašnieks un par visām varītēm nevēlaties no tās šķirties, varu jūs apsveikt - jūsu dzīve no šī brīža ir kļuvusi interesanta. Veclaicīgā vannā, pateicoties to formu un izmēru dažādībai nav iespējams ielīmēt akrila čaulu. Šeit atliek tikai viena iespēja - atjaunot emalju. Un vislabāk to būtu uzticēt speciālistam, vai vismaz cilvēkam, kas šo sarežģīto procesu vismaz vienreiz ir paveicis. Turklāt, ļoti vēlams - veiksmīgi.
Lai vanna kalpotu ilgi un izskatītos labi, tā regulāri jātīra. Nedrīkst izmantot agresīvus, skābi saturošus vai abrazīvus tīrīšanas līdzekļus - to efekts būs īslaicīgs, bet virsma tiks neatgriezeniski sabojāta. Labāk samaksājiet kādu kapeiku vairāk par kvalitatīvu, tieši jūsu vannas tipam paredzētu tīrīšanas līdzekli - tas būs lētāk nekā pēc pāris gadiem atkal ķerties pie vannas atjaunošanas vai pirkt jaunu. Pienācīgi kopta akrila vanna var kalpot pat 15 gadus, savukārt čuguna vannas mūžs vispār nav ierobežots.

Klājam emalju saviem spēkiem
Ja nevēlaties tērēties un gribat atjaunot čuguna vannu saviem spēkiem, vairāki veidi, kā to paveikt. Kādreiz vannu atjaunošanai tika izmantotas poliuretāna divkomponentu krāsas, tomēr no 2007 gada šo krāsu tās toksiskuma dēļ vairs neražo un netirgo. Turklāt arī pats atjaunošanas process bija visai ilgs un ķēpīgs. Mūsdienās ir piejami mazāk kaitīgi un vienkāršāk lietojami vannas atjaunošanas materiāli.
Ar ko sākt? Vispirms ir rūpīgi jānoslīpē vannas virsma. Ja vecā emalja ir atlupusi, šo vietu apstrādā ar auto špakteli - pirms tam bojājumu nogruntējot. Slīpēšanai ieteicams izmantot 600 numura smilšpapīru. Kad virsma noslīpēta, aizskalojiet putekļus un izžāvējiet vannu. Attaukojiet virsmu un nožāvējiet to vēlreiz. Pirms krāsošanas pārbaudiet, vai virsma ir pienācīgi sagatavotavai - virsmai jābūt tīrai un sausai. Tieši no virsmas sagatavotības atkarīga jaunā pārklājuma noturība. Pārklāšanai izmantojiet aerosolu, kas paredzēts īpaši vannu atjaunošanai. Ar vienu var noklāt 1-2 kvadrātmetrus virsmas un krāsa jāklāj 3-4 plānās kārtās ar pāris minūšu intervāliem. Sekojiet instrukcijai uz iepakojuma. Atcerieties, jo plānākās kārtās krāsosiet, jo ātrāk virsma nožūs. Telpas noteikti ir jāvēdina, strādājot lietojiet cimdus un respiratoru ar ogles filtru.

Ja esat akrila vannas īpašnieks, tad droši vien zināt, cik viegli to ir saskrāpēt. Tomēr nobružāto virsmu iespējams vienkārši atjaunot to nopulējot. Variet mēģināt to darīt ar rokām, tomēr vieglāk būs, ja iznomāsiet vai palienēsiet automašīnu pulējamo aparātu. Pirms pulēšanas vannu nepieciešams kārtīgi izmazgāt, jo ja vannā paliks kaļķa nosēdumi, saskrāpēsiet virsmu vēl vairāk. Lai izdodas vannas pārvērtības!

Avots: uzbuve.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 22 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē

Preču atlase pēc tēmas