7 fakti, kas jāzina par rūsainu ūdeni Ziņas

7 fakti, kas jāzina par rūsainu ūdeni

Pirmdiena, 31 jūlijā, 2017

 

Šovasar daudzviet Rīgā norit vērienīgi ūdensvadu remontdarbi. Ir saprotams, ka darbi tiek veikti, lai uzlabotu ūdens kvalitāti, tai skaitā dzeramā ūdens. Taču reizēm "Rīgas krāna ūdens" sagādā negaidītus pārsteigumus. Ko darīt, ja, no rīta pamostoties, no krāna tek rūsains ūdens, noskaidroja portāls riga.lv.

1.Kāpēc šie remontdarbi vispār ir nepieciešami?

Rīgas pilsētas ūdensapgādes tīklu kopgarums 2017.gada sākumā sasniedza 1416,1 km, tajā skaitā tīklu pievadi - 332 km garumā. Ūdensapgādes tīkli būvēti no dažāda materiāla (čuguns, tērauds, dzelzsbetons u. c.) un diametra (no 20 līdz 1200 mm) cauruļvadiem.

Atsevišķos ūdensapgādes tīklu posmos cauruļvadu vecums ir simts un vairāk gadu, kas lielā mērā izskaidro ūdensvada bojājumus un avārijas. Lai uzlabotu ūdensapgādes kvalitāti un drošību, SIA "Rīgas ūdens” visā Rīgas pilsētas teritorijā katru gadu veic cauruļvadu, hidrantu un aizbīdņu nomaiņu vai rekonstrukciju.

Aizvietot visas caurules vienlaicīgi nav iespējams. Tāpēc šie darbi notiek pakāpeniski. Lielākie plānotie remontdarbi ir zināmi, avārijas remontdarbi tiek veikti atbilstoši situācijai.

Parasti visa informācija par plānotajiem remontiem ir atrodama portālā www.rigasudens.lv. RNP klienti par remontiem var uzzināt portālā www.rnparvaldnieks.lv (labajā stūrī). Tāpat informācija par īslaicīgu ūdens padeves atvienošanu tiek piekārta pie mājas ieejas durvīm

2.Kāpēc dažreiz netiek ievēroti termiņi, par tiem netiek paziņots?

Darbi parasti tiek veikti visu diennakti. Taču dažreiz tiek konstatēti bojājumi, par kuriem iepriekš nav bijis zināms. Tas notiek salīdzinoši reti, tomēr dažkārt rodas sarežģījumi remontdarbu laikā, un tad remontdarbu laiks pagarinās. Ar darbu karti tiešsaistes režīmā iespējams iepazīties šeit.

3.Kur var uzzināt informāciju par to, kāpēc nav ūdens un cik ilgi veiks remontu?

SIA “Rīgas ūdens” mājas lapā rigasudens.lv - interaktīvajā bojājumu kartē, vai pa tālruni 80002122

4.Ja pēc remonta tek netīrs ūdens, kur sūdzēties?

SIA “Rīgas ūdens” Klientu servisa nodrošinājuma departamentā pa tālruni 80002122 izdarot atbilstošo izvēli.

5.Vai var dzert ūdeni, ja ir veikts remonts un no krāna tek rūsains ūdens? Pēc cik ilga laika to var dzert? Vai šādā ūdenī drīkst mazgāties un mazgāt traukus?

Uzduļķojums rodas tāpēc, ka mainoties ūdens plūsmās virzienam, no ūdensvada sieniņām tiek atrautas dzelzs nogulšņu daļiņas. To klātbūtni ūdenī var novērst ūdeni notecinot, vai arī veicot ūdensvada skalošanas darbus, kuru nepieciešamības gadījumā veic “Rīgas ūdens” speciālisti. Bet parasti pēc darbu pabeigšanas ūdens kvalitāte un tā krāsa iegūst normālu stāvokli.

Noteikti var mazgāties, taču pirms lietošanas pārtikā ūdeni nepieciešams nostādināt.

6.Vai rūsains ūdens bojā ūdens tehniku – tējkannas, veļas mašīnas, trauku mazgājamās mašīnas? Pēc cik ilga laika tās var lietot?

Jā rūsainais ūdens kaitē sadzīves tehnikai, un vienīgais aizsargs ir labs filtrs, kuru nepieciešams regulāri tīrīt. Tāpēc uz remontdarbu laiku labāk atteikties no elektrisko tējkannu, veļas mašīnu un trauku mašīnu izmantošanas.

7.Kas notiek ar ūdens filtriem?

Ūdens filtrs aizsargā sadzīves tehniku, tomēr filtrs ir regulāri jātīra un jāmaina elementi, jo filtrs ir vieta, kur ūdeni kādu laiku nelietojot, var savairoties cilvēka organismam nelabvēlīgas baktērijas.

Avots: riga.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 23 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas