Vērenes ugunsnovērošanas tornis – unikāla būve Ogres novadā Ziņas

Vērenes ugunsnovērošanas tornis – unikāla būve Ogres novadā

Ceturtdiena, 27 jūlijā, 2017

Ogres novada Madlienas pagasta Vērenē atrodas unikāla būve – ar lubām apšūts ugunsnovērošanas tornis.

Torņa īpašnieks ir Latvijas Republikas Zemkopības ministrija un to apsaimnieko Valsts Meža dienests. Torņa augstums ir 33 metri.

Valsts Meža dienests gatavojas šo torni rekonstruēt, ir veikta ugunsnovērošanas torņa tehniskā stāvokļa novērtēšana, kuras rezultātā konstatēts, ka tornis atrodas sliktā stāvoklī – kopējais būves nolietojums ir 50 procenti. Secinājums – būves tālākai ekspluatācijai nepieciešams veikt remontdarbus.

Torņa pamats veidots no monolīta dzelzbetona konstrukcijas, veicot būves apsekošanu, pamata tehniskais stāvoklis novērtēts kā labs, taču savienojuma profils ar koka konstrukciju ir stipri korodējies, tādēļ nepieciešama nomaiņa. Lai aizvadītu lietus ūdeni, apkārt pamatam jāizveido šķembu laukums. Nesošā konstrukcija, kas ir veidota no apaļkoka, ir labā stāvoklī. Lai turpinātu būves ekspluatāciju un nodrošinātu aizsardzību pret sēnīti un trupi, koka konstrukcijas paredzēts impregnēt.

Kāpnes, kas veidotas no brusām un dēļiem, bet margas – no koka latām, krietni pabojājusi sēnīte un trupe, lai kāpnes būtu drošas tālākai ekspluatācijai, nepieciešams veikt to nomaiņu. Sliktā stāvoklī ir arī novērošanas kabīne pašā torņa gala, ir paredzēta jaunas kabīnes montāžas.
Ar lubām darinātais sienu apšuvums daudzviet ir bojāts, nepieciešama apšuvuma nomaiņa. Ir jāsakārto arī teritorija ap torni.

Kā informē Valsts Meža dienesta īpašuma uzraudzības un apsaimniekošanas daļas vadītājs Rolands Ābeltiņš, ir beidzies publiskais iepirkums un šobrīd tiek slēgts līgums par Vērenes ugunsnovērošanas torņa pārbūves darbu izpildi, lai jau tuvākajā laikā uzsāktu šīs unikālās būves renovāciju.
Savukārt Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis atzinīgi vērtē Valsts Meža dienesta darbības šī ugunsnovērošanas torņa saglabāšanā. “Tā patiešām ir unikāla būve, kas turklāt atrodas unikālā vietā Ogres upes ielejas dabas parka teritorijā. Mūsu novada ir daudz interesantu vietu – mums pašiem šo bagātību jāspēj novērtēt un jācenšas to citiem parādīt, iekļaujot šīs vietas, arī Vēreni, tūrisma un ceļotāju taku maršrutos,” uzsver E.Helmanis.

Vērene ir apdzīvota vieta Ogres novada Madlienas pagastā, 6,5 km no pagasta centra, 49 km no novada centra Ogres un 86 km no Rīgas. Apdzīvotā vieta veidojusies ap bijušās Vērenes muižas (Fehren) centru. Izaugusi padomju gados kā kolhoza “Darba karogs” (vēlāk — padomju saimniecības “Madliena” iecirknis) ciemats.

Vērene ir interesanta vieta tūristiem un Latvijas apceļotājiem – te atrodas jau pieminētais ugunsnovērošanas tornis, kas Vērenē darbojas kopš 1974.gada, Vērenes muižas komplekss (pils, klēts, vagara māja, parks) ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Līdz mūsdienām no kādreizējā muižas kompleksa visvairāk saglabājusies 1771. gadā celtā muižas klēts, ir palikusi arī muižas kungu māja. Pie muižas parks 3,8 ha platībā ar vairāk nekā 20 svešzemju sugu stādījumiem un ap 4 km gara ozolu aleja.

Vērene ietilpst dabas parka “Ogres upes ieleja” teritorijā, ir izveidots dabas liegums šeit augošo reti sastopamo gobu un vīksnu audžu un Ogres upes vecupju aizsardzībai un saglabāšanai.

Avots: ogre.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas