Kas jāzina par apmestas fasādes krāsošanu Актуальные советы

Kas jāzina par apmestas fasādes krāsošanu

Среда, 24 августа, 2022

Ja jūsu ēkai ir apmesta fasāde un to nepieciešams pārkrāsot, tad, iespējams, jums būs noderīgi uzzināt atbildes uz vairākiem praktiskiem jautājumiem. Atbild Arnis Pastars, mācību centra Tikkurila Academy Latvija vadītājs.

 

Vai atšķiras krāsas, kas nepieciešamas jaunai ēkai ar tikko svaigi izveidotu apmetumu vai ēkai, kam nepieciešama apmetuma pārkrāsošana pēc ilgāka laika?

Nē, var droši izmantot vienu un to pašu krāsu. Svarīgākais – krāsai jābūt paredzētai izmantošanai uz apmestas fasādes.

 

Cik kārtās nepieciešams uzklāt krāsu un kāds ir žūšanas laiks starp katru nākamo kārtu?

Praktiski vienmēr nepieciešams uzklāt divas krāsas kārtas, ļoti retos gadījumos trīs.

Labos laika apstākļos, piemēram, pie gaisa temperatūras +23°C un gaisa mitruma 50% tās būtu 12 h. Ja ir lielāks gaisa mitrums vai virsma ar rupju apmetumu un dziļām porām, žūšanas laiks būs ilgāks. Tāpat žūšana pagarinās, ja gaisa temperatūra ir zemāka.

 

Kāda ir minimālā gaisa temperatūra, pie kuras vēl var veikt fasādes krāsošanu?

Tie ir + 5°C grādi, bet tā jau ir ļoti kritiska robeža, labāk nekrāsot, ja ārā ir mazāk par +10°C. 

 

Fasādes virsma pirms krāsas uzklāšanas ir jānomazgā. Cik ilgi jāļauj žūt virsmai?

Slapju vai mitru virsmu krāsot nedrīkst, tāpēc visdrošāk ir ļaut virsmai izžūt vienu dienu un pie krāsu darbiem ķerties nākamajā dienā.

 

Ja uz apmetuma virsmas izveidojušās plaisas, vai, mazgājot ar augstspiediena ierīci, ūdens neiekļūs plaisās un nesamērcēs apakšā esošo siltumizolāciju?

Ja plaisas tiešām ir ļoti izteiktas, tad ieteicams tās vispirms aizpildīt ar kādu no speciālajiem līdzekļiem, ko piedāvā būvmateriālu veikali. Pa nelielām plaisām vai mikroplaisām ūdens noteikti nespēs tikt tik dziļi iekšā, lai saslapinātu siltumizolāciju.

 

Cik bieži vispār vajadzētu mazgāt ēkas fasādi?

Vēlams vienu reizi gadā.

 

Vai obligāti jāizmanto virsmas apstrādes līdzeklis pret kaitēkļiem, sēnītēm, aļģēm un cita veida fasādes apaugumu?

Laika gaitā, īpaši uz tām fasādes daļām, kas vērstas uz ziemeļu pusi vai atrodas zem kokiem, veidojas apaugums – sūnas, aļģes, ieviešas dažādi mikroorganismi. Tos vislabāk likvidēt, izmantojot speciālu virsmas apstrādes līdzekli, ar ko virsmu notīra un pēc tam noskalo. Šāda apstrāde garantē, ka apaugums neveidosies ilgāku laiku. Savukārt, ja līdzekli neizmanto, apaugums atkal sāks veidoties no jauna jau krietni ātrāk.

 

Kāpēc fasādi nedrīkst krāsot saulē un lielā vējā?

Šādos laikapstākļos nenotiek vienmērīga krāsas žūšana. Tiek “aprauts” virsējais slānis, bet iekšpusē krāsa vēl ir “jēla”. Nereti šķiet, ka krāsa jau nožuvusi un tiek klāta otra kārta, bet pirmā kārta it kā iekapsulējas, mitrums vairs netiek laukā un ar laiku parādās mikroplaisas, krāsas lobīšanās.

 

Kā izvairīties no redzamām krāsas salaidumu vietām?

Nokrāsot visu plakni no stūra līdz stūrim vienā reizē.

 

Ja mājai ir vairāki stāvi, kā nokrāsot augšējo daļu?

Jāveido sastatnes vai jāiznomā pacēlājs. Te noteikti ir darbs diviem cilvēkiem – viens krāso augšpusi un otrs, kad augšējais pabīdījies uz nākamo plakni, turpina to pašu plakni apakšējā daļā. Ērtākam darbam, lai sasniegtu augstākus punktus, ieteicams izmantot pagarinātājkātu līdz 3m garumā.

 

Vai iepriekš krāsotu fasādi var krāsot citā tonī? Vai apakšējais nebūs redzams?

Jā, tā var darīt pilnīgi droši. Izmantojot Vivacolor vai Tikkurila piedāvātās apmetuma krāsas, apakšējais tonis pat, ja tas būs bijis tumšs, nebūs redzams zem jaunās krāsas.

 

Kāds ir vidējais krāsas patēriņš uz vienu fasādes kvadrātmetru?

Gludām virsmām ar vienu litru krāsas var vidēji noklāt 8 kvadrātmetrus, raupjām virsmām – vidēji 4 kvadrātmetri ar litru krāsas.

 

Ieteikumi, ko ņemt vērā:

  • Lai izvairītos no iespējamas toņu nesakritības (kas gan gadās ļoti reti), vēlams iegādāties uzreiz visu nepieciešamo krāsas apjomu. Tad sāk krāsot vienu spaini, izlieto pusi un no nākamā spaiņa pielej klāt esošajam, izmaisa un turpina krāsot.
  • Vēlamos toņus vajag izvēlēties no fasāžu toņu kartēm nevis no iekšdarbu toņu kartēm. Lai iegūtu fasādes toņus, tiek izmantoti speciāli ārdarbu pigmenti, kas saulē neizbalo. Līdz ar to krāsas tonis ilgstoši saglabās savu sākotnējo izskatu. Tiesa, fasādēm paredzētajā toņu kartē nevar atrast ļoti spilgtus, piesātinātus toņus, piemēram, signāloranžu vai signālzaļu. Tur būs vairāk tā dēvētie zemes toņi.
  • Ļoti tumšas fasādes krāsas ātrāk mainīs savu izskatu, jo vairāk pievelk saules starus. Šāda fasāde arī ātrāk uzkarst, ātrāk parādīsies sīki defekti. Šis apstāklis nav saistīts ar krāsas kvalitāti.
  • Lai precīzāk noteiktu vēlamo fasādes toni, iesākumam testa nolūkos der nopirkt pāris litra iepakojumus ar vēlamākajiem toņiem un uzkrāsot uz nelieliem fasādes laukumiem. Dabiskajos apstākļos krāsa vienmēr izskatās nedaudz atšķirīgāk kā, piemēram, veikala apgaismojumā vai toņu kartē. Lai pirkums nebūtu velts, šīs krāsas var droši pilnībā izlietot uz fasādes un pēc tam pārkrāsot ar īsto, izraudzīto krāsu.
  • Pirms krāsošanas darbu uzsākšanas obligāti jānosedz visi logi, palodzes, durvis un bruģa daļa ap cokolu. Pretējā gadījumā krāsas traipus būs ļoti grūti notīrīt.
Ilze Zālīte @tikkurila_latvija
Tikkurila Latvija Mārketinga vadītāja
5 лет 1 месяц 21 день на портале
Был онлайн 17 мая в 08:38
Строительный поисковик