Alūksnes pilsētas sākumskolas ēkā par 221 149 eiro ierīko ventilāciju Новости

Alūksnes pilsētas sākumskolas ēkā par 221 149 eiro ierīko ventilāciju

Среда, 12 января, 2022

Alūksnes pilsētas sākumskolas ēkā par 221 149 eiro tiek ierīkota ventilācija, aģentūru LETA informēja Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka.

Projektu "Ventilācijas ierīkošana Alūksnes pilsētas sākumskolā" īsteno atbilstoši Ministru kabineta 2021.gada 13.aprīļa noteikumiem "Augstas gatavības pašvaldību investīciju projektu pieteikšanas, izskatīšanas un finansējuma piešķiršanas kārtība". Projektēšanu, autoruzraudzību un būvdarbus veic SIA "Sanart". Projekta izmaksas ir 221 149 eiro, tajā skaitā valsts budžeta līdzfinansējums 161 500 eiro un 59 649 eiro pašvaldības līdzfinansējums. Projektu plānots īstenot līdz šī gada augustam.

Kā skaidro Aploka, ēkā ierīkos centralizētu mehānisko ventilāciju, uzstādot rekuperācijas sistēmu ar mehanizētu gaisa pieplūdi un nosūci. Jaunās ventilācijas sistēmas ierīkošana nav paredzēta skolas sporta zālē, kurā jau iepriekš ir ierīkota lokālā ventilācija.

Laika gaitā ir mainījušās prasības ēku energoefektivitātei, izmantotie būvmateriāli un tehnoloģijas. 1936.gadā celtā skolas ēka ir siltināta, koka logi nomainīti ar stikla pakešu logiem, tādējādi samazinot gaisa caurlaidību. Skolā ir pieaudzis skolēnu skaits, līdz ar to klasēs ir paaugstināta CO2 koncentrācija, ventilācijas nepieciešamību pamato pašvaldības pārstāve.

Ventilācijas sistēma paredzēta ar automātisku regulāciju pietiekamai svaiga gaisa un skābekļa pieplūdei atkarībā no telpu platības un noslodzes, lai uzlabotu komforta līmeni skolas telpās.

Alūksnes pilsētas sākumskolas direktore Uva Grencione-Lapseniete uzsver, ka sadarbība ar būvuzņēmēju veidojas veiksmīgi, jo būvniecības darbi tiek saskaņoti ar skolas mācību darba ritmu. Tādēļ intensīvs darbs notika Ziemassvētku brīvlaikā, kad skolā neatradās skolēni un būvnieki varēja strādāt bez ierobežojumiem, tāpat arī pavasara brīvlaikā plānoti darbi, kuru veikšanai būvniekiem nepieciešamas brīvas telpas.

Direktore vienojusies, ka trokšņainākos darbus veic pēc mācību stundām. Pašlaik būvdarbi tiešā veidā maz skar mācību procesu - būvnieki strādā tikai divās klašu telpās, no kurām vienai mācību procesa norise ir pārcelta uz sporta zāli, otrai - uz skolas bibliotēku. Sporta stundas notiek laukā, komentē Grencione-Lapseniete.

Ierīkojot ventilācijas sistēmu, uzlabosies izglītības iestādes iekštelpu gaisa kvalitāte, kas ir būtisks faktors skolēnu un pedagogu labsajūtai un arī mācību darba efektivitātei, norāda pašvaldībā.

Kā vēstīts, 16 pašvaldību 23 skolās par 5,3 miljoniem eiro tiek īstenoti ventilācijas un gaisa apmaiņas sistēmu modernizācijas projekti, teikts valdības rīkojumā "Par valsts budžeta finansējuma piešķiršanu augstas gatavības pašvaldību investīciju projektiem, kas saistīti ar izglītības iestāžu ventilācijas sistēmu uzlabošanu".

Investīciju projektu pieteikumus pašvaldības varēja iesniegt līdz pagājušā gada 7.jūnijam. Kopumā saņemti 16 pieteikumi no Rīgas, Ādažu, Ventspils, Kuldīgas, Saldus, Skrundas, Auces, Valmieras, Kocēnu, Smiltenes, Cēsu, Raunas, Gulbenes, Alūksnes, Preiļu un Rugāju pašvaldībām 23 skolu ventilācijas un gaisa apmaiņas sistēmu modernizācijas projektiem.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 1 месяц 26 дней на портале
Был онлайн 24 марта в 19:56
Строительный поисковик