Lasītava: Viedi risinājumi individuālai darba drošībai Актуальные советы
Фото: www.pixabay.com

Lasītava: Viedi risinājumi individuālai darba drošībai

Среда, 8 декабря, 2021

Neatkarīgi no tā, cik atbildīgi tiek ieviesti darba drošības risinājumi, būvlaukumi allaž ir un būs vide ar paaugstinātas bīstamības risku. Viens ir uzņēmuma kopējā stratēģija darba drošības palielināšanā,  otrs – katra darbinieka individuālie darba aizsardzības līdzekļi un to pareizs pielietojums. Šajā ziņā būvniecībai pasaulē tiek piedāvāti arvien jauni, inovatīvi, efektīvi un vienlaikus ērti izmantojami risinājumi tieši individuālai aizsardzībai.

 

Individuālie darba aizsardzības līdzekļi ir izstrādājumi, ierīces vai sistēmas, ko darbinieks valkā vai kā citādi izmanto, lai aizsargātu savu veselību un paaugstinātu drošību pildot darba pienākumus. Runājot par celtniecībā nodarbinātajiem, kas nāk prātā pirmais? Aizsargķiveres, apģērbs ar atstarojošiem elementiem, cimdi, speciāli apavi, prettrokšņa austiņas, aizsargbrilles, respiratori. Realitātē šis saraksts ir krietni garāks un piemērojams atbilstoši veicamā darba specifikai. Pateicoties tehnoloģijām, praktiski katrs no šiem elementiem ir papildināms ar kādu inovāciju. Tās visas ir lietotājam draudzīgas, ikdienā valkājamas un lietojamas tehnoloģijas, kas dzīvi būvlaukumā padarīs vēl drošāku. Iepazīsim dažas no tām!

 

Gudrā ķivere var glābt dzīvību

 

Aprīkojot ķiveri ar viedām tehnoloģijām, tā kļūst par sargu, kas kontrolē sava lietotāja pašsajūtu. Kritiskās situācijās ķiveres sniegtie dati var glābt pat dzīvību. Vizuāli šīs gudrās ķiveres izskatās kā parasta standarta ķivere. Inovācija slēpjas tās iekšpusē – ķiveres apakšējā malā ir iestrādāta sensoru josla, kur katrs sensors atbildīgs par kādu konkrētu parametru.

  • Noguruma noteikšana – mērot ķiveres valkātāja pašsajūtu, viedās ķiveres spēj noteikt darbinieku noguruma līmeni un signalizēt par nepieciešamību pēc pārtraukuma.
  • Mikromiega novēršana – mikromiegs ir pēkšņa, īslaicīga iemigšana, kas raksturīga pārgurušiem cilvēkiem. Ja šāda iemigšana pārsteidz darba procesā (celtnieki, autovadītāji), tā var būt ļoti bīstama. Ķiveres sensori var noteikt mikromiegu vēl pirms tā iestāšanās un brīdināt par to.
  • Sadursmju novēršana – ja darbinieks nonāk potenciāli bīstamā attālumā no kādas iekārtas vai konstrukcijas, atsevišķs sensors brīdina par iespējamu sadursmi. Tādējādi iespējams izvairīties no negadījuma.

Viedās ķiveres ieguvumi:

  • būvdarbos iesaistītās atbildīgās personas saņem ziņas par darbinieku pašsajūtu un var sniegt nepieciešamo palīdzību;
  • negadījumu savlaicīga novēršana attiecīgi brīdinot darbinieku un liekot pārtraukt darbu līdz pašsajūta uzlabojas.

Viedās ķiveres efektīvs pielietojums:

  • agra rīta vai vēla vakara darba maiņās;
  • ilgstoši vienmuļa vai monotona darba izpildes laikā.

 

Viedie celtnieka zābaki

 

Zābaki, aprīkoti ar zolē dažādās vietās iestrādātiem sensoriem, uzrauga cilvēka kustības, nosaka atrašanās vietu, aizkavē kritienus un brīdina par nogurumu. Apavu papēdī iebūvētais akumulators ražo enerģiju, kas nepieciešams sensoru darbībai, kā arī to var izmantot tālruņa uzlādei vai ceļa apgaismošanai tumsā.

  • Kustību noteikšana – ar spiediena sensora palīdzību viedie zābaki nosaka kritienus vai nelielus triecienus un automātiski izsauc palīdzību.
  • Atrašanās vietas noteikšana – izmantojot tehnoloģiju, kas ir jutīgāka par GPS, viedie zābaki var precīzi izsekot darbinieka atrašanās vietai. Tas uzlabo drošību tiem, kas strādā vienatnē un palīdz samazināt laiku, kas pavadīts bīstamās vietās.
  • Iebūvēta uzlāde – ar uzlādes tehnoloģiju, kas atrodas papēdī, zābakus var uzlādēt iešanas laikā. Tas nodrošina, ka “komunikācija ar zābakiem” būs iespējama visu darbinieka maiņas laiku.

Viedo zābaku ieguvumi:

  • atbildīgajām personām pieejama informācija par darbinieku atrašanās vietu un kustību trajektoriju;
  • iespēja sniegt ātru palīdzību pēc vajadzības;
  • vienmēr līdzi neliela “uzlādes stacija”.

Viedo zābaku efektīvs pielietojums:

  • darbs augstumā;
  • ilgas darba stundas;
  • darbs tumsā.

 

Valkājamie sensori

 

Celtnieku profesionālo apģērbu var aprīkot ar vairāku veidu sensoriem. Pievienojot tos apģērbam tā, lai tie saskaras ar ķermeni, šīs ierīces palielina drošību un laikus signalizē par iespējamām problēmām.

  • Ķermeņa temperatūras noteikšana – sensori, kas laikus brīdina, kad nepieciešams pārtraukums karstā laikā vai vajag padzerties. Paaugstināta temperatūra var būt signāls saslimšanai, kas jo īpaši svarīgi Covid pandēmijas laikā.
  • Muskuļu noguruma noteikšana – tehnoloģija, kas nosaka muskuļu noguruma pakāpi veicot dažādus fiziski smagus darbus. Savlaicīgi brīdinot, iespējams izvairīties no pārslodzes, iespējamiem savainojumiem un ieplānot atpūtas pauzi.
  • Gāzu klātbūtnes noteikšana – sensori, kas brīdina par bīstamu gāzu izplūdi, tādējādi liekot savlaicīgi pamest teritoriju un veikt ātrus avārijas novēršanas darbus.

 Valkājamo sensoru ieguvumi:

  • pieejama informācija par darbinieku pašsajūtu būvlaukumā;
  • palielinās darba produktivitāte, jo iespējams laikus plānot atpūtas pauzes;
  • iespējams savlaicīgi novērst negadījumus ar plašām sekām.

 Valkājamo sensoru efektīvs pielietojums:

  • ilgstošas darba maiņas;
  • darbs karstā laikā;
  • darbs paaugstināta riska zonās.

 

Situācija Latvijā – viedie risinājumi būtu labs palīgs nākotnē

 

Aptaujājot vairākus būvniecības uzņēmumus, vai kāds no šādiem vai līdzīgiem individuālās darba drošības aizsardzības līdzekļiem tiek izmantots ikdienā, atbildes visos gadījumos bija – pagaidām nē. Tiesa, būvnieki nenoliedz, ka nākotnē šādi risinājumi varētu tik ieviesti, taču tas saistīts ar virkni citiem faktoriem: cena, pieejamība tirdzniecībā u.c. Vienlaikus jāatzīmē, ka būvniecībā tiek izmantoti daudz citi inovatīvi risinājumi, par kuriem laika gaitā plašāk stāstīsim arī www.buvbaze.lv.

 

To, ka inovācijas individuālo darba aizsardzības līdzekļu jomā ātrāk vai vēlāk tiks izmantotas, pārliecināta ir gan Valsts darba inspekcija (VDI), gan šo līdzekļu izplatītāji.

 

Mārtiņš Šaškevičs, Valsts darba inspekcijas (VDI) Darba aizsardzības nodaļas vecākais eksperts

 

Izskatot darba aizsardzības labās prakses balvas Zelta ķivere pieteikumus, VDI ir secinājusi, ka vairākos Latvijas uzņēmumos tiek ieviests praksē pielietot eksoskeletus, kas paredzēti ergnomiskās slodzes uz darbinieku ķermeni samazināšanai. Eksoskeleti tiek pielietoti kā individuālie darba aprīkojumi, lai palīdzētu darbiniekiem samazināt slodzi uz muskulārskeletālo sistēmu, veicot darbus, kas saistīti ar ergonomiskiem slodzes riskiem.

 

Katrs inovatīvs risinājums ir labs palīgs gan darbiniekam, gan darba devējam, lai palielinātu darba aizsardzības līmeni uzņēmumā, tādējādi arī viedie palīgi darba aizsardzībā ir noderīgi. Vienlaicīgi, norādām, ka viedie palīgi darba aizsardzībā paredzamā nākotnē nekļūs par obligātu prasību. Lai izmantotu kādu inovatīvu vai viedu darba aizsardzības risinājumu, darba devējam nav nepieciešama speciāla atļauja no VDI. Vienlaicīgi, gan norādām, ka darba devējam ir rūpīgi jāizvērtē šī inovatīvā risinājuma droša izmantošana.

 

Natālija Sokolova, SIA FN-SERVISS valdes locekle

 

Mūsu produktu klāstā ir individuālie darba aizsardzības līdzekļi kas paredzēti elpceļu, galvas , sejas, roku un dzirdes aizsardzības nodrošināšanai. Visi piedāvātie produkti atbilst Eiropas un Latvijas normatīvo aktu prasībām, tie ir ērti lietojami un nodrošina darbiniekiem nepieciešamo drošību, veicot darba pienākumus. Tāpat saviem klientiem sniedzam rekomendācijas un ieteikumus ne vien par mūsu klāstā pieejamiem produktiem, bet arī iesakām produktus, kas ir pieejami pie citiem individuālo aizsardzības līdzekļu izplatītājiem.

 

Mūsuprāt, svarīgi, lai ikviens uzņēmums/organizācija saviem darbiniekiem piedāvātu maksimālo drošību, kas vien pieejama, ko atļauj rocība. Protams, inovatīvi risinājumi bieži vien saistās ar lielākām investīcijām, taču tas ir tā vērts. Ir veikti dažādi socioloģiskie pētījumi, kas apliecina to, ka darbinieki arvien vairāk novērtē to, ka darba devējs rūpējas par darbinieku drošību un veselību. Šādi darbinieki ir efektīvāki darbībā, lojālāki uzņēmumam u.c. Katru gadu savu produktu klāstu paplašinām ar jauniem produktiem un neizslēdzam iespēju paplašināt produktu klāstu individuālo aizsardzības līdzekļu jomā.

 

Būtu pārspīlēti teikt, ka uzņēmēji vērstos pēc padoma tieši inovatīvu līdzekļu izvēlei, iegādei, taču arvien vairāk paliek to uzņēmēju, kas pret drošību izturas ļoti nopietni. Uzņēmēji saprot, ka tā nav tikai administratīva papīru būšana, bet gan ilgtspējīga biznesa attīstība.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 1 месяц 25 дней на портале
Был онлайн 24 марта в 19:56
Строительный поисковик