Ēkas renovācijai latvieši arvien biežāk izvēlas šķiedrcementa fasādes apdares dēļus Строительство

Ēkas renovācijai latvieši arvien biežāk izvēlas šķiedrcementa fasādes apdares dēļus

Вторник, 17 марта, 2020

Ēkas renovācijai latvieši arvien biežāk izvēlas šķiedrcementa fasādes apdares dēļus
„Eglīte” – tā tiek dēvēts viens no iecienītākajiem apdares dēļu klājuma veidiem Latvijā. Pēc šā principa montētie šķiedrcementa fasādes apdares dēļi piešķir jaunām ēkām klasisku izskatu, šis klājuma veids ir lieliski piemērots arī vecu ēku fasādes atjaunošanai. Renovējot ēkas, latvieši arvien biežāk izvēlas tieši šādu fasādes apdari, jo tā atgādina koku, turklāt arī ir izturīgāka pret apkārtējās vides ietekmi.

Izvēlas gan klasiku, gan mūsdienīgumu
Šķiedrcements – viens no izturīgākajiem materiāliem ēku apdarei. Šis materiāls pamazām nomaina koku, kurš ātri nolietojas, un degošo plastmasu. Jaunajos kvartālos celto ēku fasādes aizvien biežāk tiek būvētas ar šķiedrcementa fasādes apdares dēļiem. 
Arhitekts Rimvīds Kaikaris (Rimvydas Kaikaris) projektēja māju Traķu rajonā blakus priežu mežam, smilšainiem pauguriem un izvēlējās fasādes apdari, kas ar savu dabiskumu atgādinātu koku un estētiski iekļautos vidē. „Daudzi izvēlas koka apdari, tas ir tradicionāls,iecienīts variants. Taču, raugoties nākotnē, dzīvojot blakus mežam, saproti, ka koka apdarē pēc trim vai pieciem gadiem tomēr atkal būs jāinvestē. Tāpēc izvēlējāmies „Cedral” fasādes apdares dēļus,” stāsta arhitekts, kurš vienmēr iesaka parēķināt, kādas būs ēkas ekspluatācijas izmaksas pēc desmit vai vairāk gadiem.
Pēc arhitekta teiktā, daudziem patīk klasika un viņi izvēlas „Cedral Classic” fasādes apdares dēļus, kurus parasti montē horizontāli, pēc tā saucamā „eglītes” principa.
„Tas ir iecienītākais klājuma veids arī Latvijā sava klasiskā, pierastā izskata dēļ – izskatās ļoti līdzīgi koka fasādes apdares dēļiem,” arhitekta teikto burtiski atkārto „Etex group” piederošās SAS „Eternit Baltic” Tirdzniecības vadītājs Latvijā Elviss Siliņš. 
„Cedral Classic” fasādes apdares dēļi parasti tiek montēti ar pārlaidumu. Stiprinot dēļus pie fasādes horizontāli, parasti paliek 2–3 milimetru atstarpe apdares dēļu savienojuma vietā. Savukārt „Cedral Click” var montēt bez atstarpēm: apdares dēļi piegulst cits citam. „Click” sistēma ir ērta izvēle, ja ir vēlēšanās noslēpt apdares dēļu stiprināšanas elementus. Šie apdares dēļi ļauj viegli izveidot mūsdienīgu ēkas izskatu.
Pēc E.Siliņa teiktā, „Cedral Classic” un „Cedral Click” fasādes apdares dēļi ir ražoti no tā paša izturīgā materiāla – šķiedrcementa –, to apkope ir minimāla, tāpēc izvēles brīdī tieši estētiskās vēlmes var būt izšķirošais arguments. Piemēram, var izveidot vienlaidu fasādi, noslēpjot stiprināšanas elementus, vai tieši pretēji – paspēlēties ar faktūrām un krāsām, lai radītu unikālu fasādi. „Nozīmīgākais ir izvēlēties tādus apdares dēļus, kas jums personīgi patīk vislabāk, jo tieši jūs dzīvosiet šajā namā un skatīsieties uz tiem katru dienu,” E.Siliņš iesaka nebaidīties īstenot idejas. 

Rada klasiskas koka ēkas iespaidu
„Cedral” fasādes apdares dēļi ir pieejami kā koka imitācija vai ar gludu virsmu. Arhitektiem un ēku īpašniekiem tie patīk tādēļ, ka var montēt vertikāli, horizontāli vai ieslīpi, tādējādi izveidojot dažādus fasādes variantus.
„Cedral Classic” fasādes apdares dēļus var montēt dažādos veidos. Vertikāli tos var montēt ar iecienīto klājuma metodi „eglīte” vai arī „trīnītī”. Ar klājuma metodi „trīnītī” „Cedral Classic” fasādes apdares dēļi tiek montēti vertikāli, ar nelielu pārlaidumu. Ar tiem fasāde tiek noklāta divās kārtās: viena kārta apakšpusē, nākamā augšpusē. Apakšējā kārta tiek klāta ar 13 centimetru atstarpi, augšējā kārta nosedz šīs atstarpes. Tā veidojas „trīnīša” izskats.
„Vertikāli „Cedral Click” var stiprināt ar īpašiem stiprinājumiem – skavām. Šīs skavas nedrīkst stiprināt jebkur. Skavas ir jāstiprina ar skrūvi tieši koka konstrukcijā,” skaidro E.Siliņš . „Cedral Classic” ir jāstiprina ar skrūvēm caur apdares dēli koka konstrukcijā – tas ir nedaudz sarežģītāk un aizņem vairāk laika.”
Vertikāls klājums un gluda virsma – viens no modernākajiem risinājumiem. R. Kaikaris izvēlējās tieši šādu klājumu ēkai Traķu rajonā. Pēc viņa teiktā, arhitektiem ir viegli īstenot dažādas idejas arī ļoti plašās apdares dēļu krāsu gammas dēļ – zemes krāsu gammā vien var izvēlēties no melnas līdz meža vai smilšu krāsai. Izvēloties atšķirīgu apdares dēļu tekstūru, klājuma veidu, spēlējoties ar krāsām, var izveidot klasisku koka nama vai unikālu ēkas tēlu. „Var izvēlēties: ja namam ir viens tilpums, ir ieteicams klāt horizontāli, ja cits, – vertikāli. Izvēles brīvība!” par materiāla piemērotību dažādām ēkām ir pārliecināts arhitekts.
Šķiedrcementa fasādes apdares dēļi var saglabāties nemainīgi desmitiem gadu, tie reizēm tikai jānomazgā ar ūdeni. Tie lieliski sader ar citiem dabiskiem materiāliem, tāpēc, izvēloties dabas klēpī dusošajai ēkai apdares dēļus mierīgos pelēkos toņos, R. Kaikaris tiem viegli pieskaņoja lapegles elementus.Lieliski piemēroti ēkas renovēšanai
Ceļojot pa Baltiju, tirdzniecības vadītājs Latvijā E.Siliņš ir redzējis daudz māju, kuru apdarē ir izmantoti „Cedral” apdares dēļi. „Ļoti modernu nama izskatu var iegūt, klājot „Cedral Click” apdares dēļus ar gludu virsmu. Šauļos, Lietuvā redzēju interesantu ēku, kuras apdarē bija izmantoti četru dažādu krāsu apdares dēļi ar gludu virsmu. Saskaņojot dažādas krāsas, fasāde izskatās ekskluzīva, rotaļīga,” savos iespaidos dalās „Etex group” piederošās SAS „Eternit Baltic” pārstāvis.
Braukājot pa Latviju, viņš ir pievērsis uzmanību arī kādai ēkai Rojā. Fasādi veido ieslīpi ar „eglītes” metodi samontēti trīs dažādu krāsu „Cedral Classic“ apdares dēļi. Arī tas izskatās neierasti, mūsdienīgi.
Aizvien biežāk viņš novēro, ka šie šķiedrcementa dēļi tiek izmantoti arī renovējamu māju fasādēs. Kā modernu un ekonomisku variantu min „Cedral Classic” apdares dēļu montāžu vertikāli ar atstarpēm. Montējot ar atstarpēm, apdares dēlis tiek izmantots visā platumā, tāpēc tiek taupīts materiāls – nepieciešams mazāk apdares dēļu.
„Tomēr praksē redzam, ka vecākām renovējamajām ēkām parasti izvēlētais klājuma veids ir „Cedral Classic” horizontāli ar „eglītes” metodi,” saka E.Siliņš 


Investējot sava nama būvniecībā vai renovācijā, nozīmīga ir ne tikai cena, bet arī izmantojamo materiālu ilgmūžība, sastāvs. Šķiedrcementa apdares dēļiem ir desmit gadu garantija krāsai, materiālam, kuram nav nepieciešama īpaša apkope, tā ekspluatācijas laiks ir līdz 50 gadiem. Turklāt materiāls ir izturīgs pret skrāpējumiem un atmosfēras ietekmi, neuzsūc putekļus un netīrumus, ir saudzīgs videi.

Ja vēlaties Cedral dēļus apskatīt klātienē pasūtiet bezmaksas paraudziņus šeit : ​https://www.cedral.world/lv-lv/fasade/​​​

Elviss Siliņš @elvis_silins
Tirdzniecības vadītājs
5 лет 6 месяцев 17 дней на портале
Был онлайн 19 января в 15:34
Строительный поисковик