Rīgas pilsētas arhitekts: Vairums galvaspilsētas iedzīvotāju dzīvo 21.gadsimtam neatbilstošā vidē Новости

Rīgas pilsētas arhitekts: Vairums galvaspilsētas iedzīvotāju dzīvo 21.gadsimtam neatbilstošā vidē

Пятница, 15 ноября, 2019

 Vairums galvaspilsētas iedzīvotāju dzīvo 21.gadsimtam neatbilstošā vidē, intervijā Latvijas Radio pauda Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis.

Viņš paskaidroja, ka liela daļa iedzīvotāju dzīvo daudzdzīvokļu mājās, kas būvētas pirms 40 un vairāk gadiem un nav piedzīvojušas kompleksu renovāciju. Pēc viņa paustā, šīs ēkas nav piemērotas tām vajadzībām, lai dzīvokļu, māju īpašnieki justos komfortabli, tērētu pēc iespējas mazāk šo īpašumu uzturēšanai un vairāk enerģijas veltītu tam, lai būtu aktīvi sabiedrībā, iesaistītos uzņēmējdarbībā un tamlīdzīgi.

"Pilsētvide neatbilst tam, lai mēs šodien būtu radoši, efektīvi un labi justos," viņš secināja.

Princis uzsvēra, ka jau šobrīd iedzīvotāji saskaras ar virkni izaicinājumu, lai atjaunotu savus īpašumus, piemēram, ar projektu "iesprūšanu". Viņaprāt, pilsētai un arī valsts pārvaldei būtu aktīvi jāiesaistās šī jautājuma risināšanā. Par iedvesmojošu piemēru viņš nosauca Valmieru, kurā tiek būvēti īres mājokļi.

Rīgas gadījumā, viņaprāt, primāri būtu jādomā par esošā dzīvojamā fonda atjaunošanu. Turklāt, pēc viņa teiktā, pilsētā ir arī tukši, slikti apsaimniekoti īpašumi, kuriem ir potenciāls.

Kā uzsvēra arhitekts, starptautiskā pieredze rāda, ka pilsētu atbildība ir šis plānošanas aspekts - tai ir jāplāno mājokļu rajoni, kā tiem labāk transformēties, kādām funkcijām jānāk klāt. Tikmēr valsts pusei būtu jāveido ekonomiski iekļaujošu vidi.

"Ir jākoncentrējas uz urbānistiku, plānošanu, jārada vīzijas koncepti, kur tas ir nepieciešams," viņš sacīja. Princis arī sprieda, ka, iespējams, būtu jāpaplašina apsaimniekošanas kompāniju pilnvaras, kas varētu iedzīvotājiem piedāvāt kādas vīzijas.

Kā vēstīts, ceturtdien notiks Rīgas pilsētas arhitekta biroja organizēta starptautiska populārzinātniska konference "Ceļā uz pieejama un daudzveidīga mājokļa programmu Rīgā", kurā diskutēs par iespējām izvairīties no mājokļu pieejamības krīzes Rīgā.

Konference pulcēs gan vietējos, gan starptautiskos pilsētplānošanas, arhitektūras, būvniecības un citu saistīto un radniecīgo nozaru ekspertus.

Konferences laikā tiks apspriesta un analizēta šī brīža situācija mājokļu jomā no pieejamības un kvalitātes viedokļa gan Rīgā, gan kopumā Latvijā, apskatīti labākie Eiropas piemēri un meklētas iespējas veidot un pilnveidot ilgtspējīgu mājokļu programmu un politiku Rīgas un visas Latvijas kontekstā.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 1 месяц 26 дней на портале
Был онлайн 24 марта в 19:56
Строительный поисковик